Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
rat / vijesti iz svijeta
V. Zelensky : Ako mi nestanemo, neka vas Bog sačuva, slijedit će Latvija, Litva, Estonija…

V. Zelensky :
Ako mi nestanemo, neka vas Bog sačuva, slijedit će Latvija, Litva, Estonija…

Bude li Ukrajina poražena, izjavio je u četvrtak Volodimir Zelenskij, Rusija će napasti ostatak istočne Europe kako bi stigla do Berlinskog zida. Pozvao je stoga Zapad da pomogne Ukrajini da se obrani od brutalne ruske agresije.

Jer, kako je izjavio, “ako mi nestanemo, neka vas Bog sačuva, slijedit će Latvija, Litva, Estonija itd. Sve do Berlinskog zida, vjerujte mi- dramatično će ukrajinski predsjednik, procjenjujući da je mogući Putinov cilj obnova europske sfere utjecaja bivšeg SSSR-a.

Apelirao je na Zapad da proglasi zonu zabrane letenja, ili, ako za to nema snage, da Ukrajini dade zrakoplove.

Poručio je i da mora razgovarati s Putinom, bez uvjeta i bez gorčine, kao ljudi, jer je to jedini način da se zaustavi rat.

-Sjedni s nama… ali ne na udaljenosti od 30 metara kao Macron ili Scholz. Ja sam normalan tip, ne grizem!-poručio je Putinu.

U međuvremenu, dok riječi miruju oružje grmi, a ruske snage, koje su, kako tvrde ukrajinski izvori, izgubile dosad devet tisuća vojnika, približavaju se dvjema ključnim nuklearkama na jugu Ukrajine, uključujući i najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporižje u Energodaru gdje se ukrajinske snage bore s ruskim postrojbama za kontrolu nad gradom.

Rusi su prethodno već zauzeli ugašeno postrojenje nuklearke u Černobilu.

 

Foto: Reuters
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI