Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
POLITIKA / split
Slom vlasti u Splitu: Puljak i Ivošević podnose ostavke, očekuju se izvanredni izbori u svibnju

Slom vlasti u Splitu:
Puljak i Ivošević podnose ostavke, očekuju se izvanredni izbori u svibnju

Split je pred izvanrednim izborima. Gradonačelnik Ivica Puljak ( Centar ) i njegov zamjenik Bojan Ivošević najavili su da će u četvrtak na konferenciji za novinare, obznaniti da podnose neopozive ostavke. Izravan povod ovom radikalnom potezu je optužnica koju je DORH podigao prošlog tjedna protiv Ivoševića zbog njegovih prijetnji urednici Slobodne Dalmacije Nikolini Lulić kojoj je zamjenik gradonačelnika svojedobno poručio “napit ću vam se krvi”. Puljak se odlučio odstupiti nakon što je saznao da su ga napustili svi njegovi koalicijski partneri u Gradskom vijeću.

Ivoševićeva prijeka narav, jer ovo nije njegov prvi incident, stajat će Splićane novih izbora, a Puljka i Ivoševića vodećih pozicija u Gradu. Do izbora, koji se očekuju u svibnju, Gradom će upravljati, u funkciji vršitelja dužnosti, zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić.

Odluka o neopozivoj ostavci je, kako se ističe iz stranke Centar, konačna a razloge koji su vodstvo Grada na to nagnali objasnit će na pressici gradonačelnik Puljak i njegov zamjenik Ivošević, u četvrtak u 10 sati u Banovini. Očekuje se da će Puljak predložiti i raspuštanje Gradskog vijeća, iako nema zakonske obveze da se zbog odstupanja graodnačelnika ide u izvanredne izbore i za predstavničko tijelo. No, činjenica je da se koalicija koja je u Gradu držala većinu, raspala i postala posve nefunkcionalna, pa doista ima razloga da se novim izborima pokušaju drugačije i po mogućnosti funkcionalnije posložiti karte.

Kad je prošlog tjedna DORH podigao optužnicu protiv Bojana Ivoševića, zbog opskurne prijetnje urednici Slobodne Dalmacije Nikolini Lulić, što je kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora do 5 godina, bilo je jasno da se Ivošević neće moći održati na funkciji zamjenika gradonačelnika. Optužnica je izbila iz ruku i sve adute gradonačelniku Puljku da ga i dalje štiti, pokušavajući relativizirati njegov krimen odlaskom na terapiju “kontrole bijesa”.

Ivošević je, kako ga tereti optužnica, 6.veljače oko 19.30 sati u telefonskom razgovoru s urednicom Nikolinom Lulić u cilju zastrašivanja i svojevrsnog discipliniranja novinara izgovorio prijetnju, nezadovoljan tekstovima objavljenim na portalu Slobodne Dalmacije, a koji su problematizirali njegov rad, odnose u obitelji i ponašanje na poziciji dogradonačelnika.

– Osnovano se sumnja da je novinarka njegove riječi prenijela svojoj kolegici novinarki, a zatim glavnoj urednici tog dnevnog lista, kao i izvršnoj urednici portala, koje su kod njih izazvale osjećaj straha i uznemirenosti- navodi se u optužnici Općinskog državnog odvjetništva.

Još pred koji dan, upitan hoće li njegov zamjenik biti razriješen dužnosti s obzirom da se stranka Centar zalaže da i ministri pod istragom moraju podnijeti ostavke ili biti smijenjeni, Puljak je izjavio kako nije isto kad je netko pod sumnjom za koruptivne ili kriminalne, nezakonite radnje i kad je pod istragom zbog neodmjerene prijetnje izgovorene u afektu. No, s njim se nisu složili koalicijski partneri, jedan po jedan su mu okrenuli leđa ( Most, Nova ljevica, Pametno, a prije svih SDP ), pa zapravo i nije imao izbora do li odstupiti s vlasti.

Kako slavodobitno kaže HDZ-ov Vice Mihanović, pokazalo se da “splitski eksperiment” nije uspio.

O najnovijem razvoju događaja, po prvi put otkako se povukao iz javnosti početkom veljače, na Facebooku se kratkom porukom oglasio i Bojan Ivošević. Napisao je tek nešto kao predizbornu poruku biračima:” Pokažimo im šta je Split”.

A što je Split, vidjet ćemo na izvanrednim izborima koji će biti održani, po svoj prilici, već u svibnju.

Ivica Puljak

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI