Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
(NE)RED / izborište / split
Puljak: Ivošević nije teret, nego je on nosio teret bivših vlasti i nereda koji je ostao iza njih…

Puljak:
Ivošević nije teret, nego je on nosio teret bivših vlasti i nereda koji je ostao iza njih…

Rečeno – učinjeno. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević podnijeli su ostavke na svoje dužnosti i stali pred novinare kako bi im odgovorili na sve nedoumice koje njihov potez izaziva. Pozvali su i sve gradske vijećnike da podnesu ostavke kako bi se Split mogao pripremiti za nove, izvanredne izbore. A na njih Puljak i Ivošević ponovo izlaze zajedno…

Split ide na nove izbore. Novi izbori će biti referendum o smjeru prošlosti i smjeru budućnosti, o redu i neredu. Ivošević nije teret, on je nosio teret nereda bivših vlasti i ja se njega ne odričem. Jedan verbalni gaf ne može odrediti njegov posao. Na nove izbore idemo zajedno, kao pobjednički tim- entuzijastično je govorio Puljak.

Drugi zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić neće podnijeti ostavku, ostaje u gradu kao povjerenik do izbora, kako bi osigurao da u Gradu funkcionira hladni pogon, da se ne blokiraju projekti koji su u toku, i on neće ni sudjelovati u kampanji za nove izbore koji bi, kako je rekao Puljak, trebali biti u lipnju zajedno s kotarskim. kako bi trošak bio što manji.

Puljak je posebno apostrofirao činjenicu da je on mogao mirno ostati na svojoj dužnosti do kraja godine i nedonošenja proračuna, jer je praktički nesmjenjiv, pa prema tome njegova ostavka nije iznuđena. Njemu nije palo na pamet da se drži grčevito za fotelju kao što to čine mnogi u hrvatskoj politici, nego je odlučio izaći pred građane pa neka oni kažu kome vjeruju i kome daju podršku. –  Ja se svojih građana ne bojim i ne želim biti gradonačelnik koji nema podršku građana, siguran sam da je uživam i danas, pitajte građane i slobodno provjerite- poručio je prilično samouvjereno.

A što se tiče dogradonačelnika Ivoševića, protiv kojeg je podignuta optužnivca za prijetnju novinarki Nikolini Lulić iz Slpbodne Dalmacije, Puljak napominje: Niti je ukrao, niti lagao, niti ikoga prevario. Novinarkama nije životno prijetio, ali je istina da je neprimjereno komunicirao, a za to se, kaže, ne ide u zatvor.

Najavio je i razgovor sa svim partnerima uoči izbora, a žao mu je što su njegovom zamjeniku Ivoševiću svi okrenuli leđa ne čekajući utvrđivanje činjenica. Ali, dodao je, “mi ćemo i dalje razgovarati s njima i vidjeti jesu li za to da ovi izbori pokažu kakav Split građani žele, žele li oni novu politiku ili povratak HDZ-a”.

Ivošević nije htio komentirati optužnicu koju je DORH protiv njega podigao, jer, veli, riječ je o pravnoj stvari koja je u toku. Ali, poručio je kako je uvjeren da će na sudu dokazati svoju nevinost ( ?! ) i pozvao novinare da pitaju građane za mišljenje… Građani trebaju odlučiti žele li da se grad nastavi voditi u smjeru kojim su oni krenuli.

Unatoč svemu, unatoč činjenici da je njegov postupak, nedostojan dužnosnika, bio glavni okidač sloma vlasti u Gradu i odluke gradonačelnika da se ide u nove izbore, Ivošević optužnicu ne doživljava kao nekakav uteg ( ? ). Ali, makar je svjestan toga da mu je “možda kasno došlo do glave” da se tako ne može komunicirati, pa sada ide na savjetovanja i treninge za kvalitetno komuniciranje s javnošću, na razini primjerenoj za jednog dužnosnika, i to plaća sam, iz svog džepa.

Puljak je, pak, pozvao i Vicu Mihanovića i Željka Keruma da se ponovo kandidiraju za splitskog “poteštata”, jer, on je siguran, ustvrdio je, “da je ovo bio prvi korak da se završi ta era, a ovo će biti drugi korak da se završi era u kojoj su osobni interesi bili bitni”.

Kazao je također da su hrvatska država i grad Split dosad bili taoci političara koji su brinuli samo za sebe. – Mi želimo slobodan grad, i mi zato ponovo pitamo građane žele li s nama ići smjerom koji smo utrli- rekao je splitski gradonačelnik u ostavci, dodajući kako je uvjeren da će Ivošević na sudu dokazati svoju nevinost, jer nije životno prijetio novinarki, a to je i ona sama potvrdila.

Sasvim sigurno neuobičajen potez, jer prava je rijetkost da neki gradonačelnik, dužnosnik uopće, dobrovoljno podnese ostavku na svoju dužnost, no, neki će reći da se radi o vrlo dobro promišljenom, lukavom političkom potezu koji bi se Puljku lako mogao i honorirati.

Splitski SDP ostavke gradonačelnika Puljka i njegovog zamjenika Ivoševića naziva “opasnim presedanom” , i skupim manevrom spašavanja Ivoševića koji će Splićane stajati dva milijuna kuna. Vide to kao zloupotrebu izbornog procesa jer se politički interes jedne osobe stavlja iznad pravne države, a u izborima vidi spas pojedinca od potencijalnog kaznenog djela. Jer, kažu, što ako Ivošević bude osuđen. Zar će se tada i treći put u mandatu ići na izbore? SDP-ovci stoga smatraju da je ovaj potez gradonačelnika loš za Split i za njegove građane.

No, što će biti s Gradskim vijećem? Do jučer su svi bili skloni raspuštanju Vijeća, ali onda je  HDZ naglo reterirao i odlučio da njihovi vijećnici neće podnijeti ostavke, jer ako ostaje Kuzmanić u gradskoj upravi, ostaje i Gradsko vijeće. Zašto bi, kažu, prihvatili da Puljak vodi izbornu kampanju preko zamjenika koji je ostao na svojoj poziciji u Gradu.

Ni SDP i Most nisu skloni raspuštanju Gradskog vijeća, a naravno ni HGS Željka Keruma.

-Zašto bi legalno izabrani vijećnici dali ostavke jer to Puljak želi- kaže Kerum. Ali, ako ostavku dade i Kuzmanić, svakako će se kandidirati za gradonačelnika.

Blago Splitu…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI