Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
nered / nevolje / Vlada
Ministar obrane Mario Banožić izvan kontrole: Ministre, što je naposljetku: bezopasna stvar, eksplozivna naprava ili avio-bomba? Ili ste se potpuno izgubili u jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji?

Ministar obrane Mario Banožić izvan kontrole:
Ministre, što je naposljetku:
bezopasna stvar, eksplozivna naprava ili avio-bomba? Ili ste se potpuno izgubili u jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji?

Ministar obrane Mario Banožić zajedno s načelnikom Glavnog stožera OSRH Robertom Hranjem, pratio je u nedjelju izvlačenje bespilotne letjelice koja se srušila na zagrebačkom Jarunu. Izjavio je kako je letjelica, sudeći po tragovima na pronađenim fragmentima, nosila avio- bombu( ?! ) No, još uvijek nije poznato je li došla od ruske ili ukrajinske vojske, ali u utvrđivanju tih podataka, kako se očekuje, mogla bi pomoći pronađena crna kutija. Što je to sad? Nije li najprije sve bilo neopasno, pa je u letjelici bila eksplozivna naprava, a sad, gle vraga- avio-bomba!

Letjelica je izvađena, MUP i vojna policija detaljno će pregledati teren, a fragmenti eksploziva primijećeni su na početku iskapanja.

No, njegovu izjavu o avio-bombi koju je, navodno, nosila letjelica koja je eksplodirala pri padu, odmah je demantirao umirovljeni brigadir Ivan Selak, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

-Pokušat ću objasniti. Siguran sam da nisu pronađeni, skoro sam siguran da nisu pronađeni fragmenti aviobombe, ne vjerujem da postoje. Fragmenti eksploziva i fragmenti ostatka eksplozije postoje. Zašto? Radi se o letjelici koja je izviđački dron iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Ta letjelica posjeduje ono što je posjedovao i avion na kojem sam ja letio. Postoji eksploziv koji će uništiti one podatke koje ja ne želim da moj protivnik vidi ukoliko ta letjelica nekontrolirano padne na neki teritorij. Taj eksploziv se ne aktivira ako letjelica kontrolirano pada. Ona kontrolirano pada, padobrani su otvoreni, ona lagano pada na zemlju. Ovo je bio nekontrolirani pad, padobrani se nisu stigli otvoriti, doslovno su se rasprsli, odvojili i ona je velikom brzinom pala na zemlju. Identičan takav sustav posjeduje MIG-21 na kojem sam letio- kazao je za N1 Selak.

– Taj sustav je služio za presretanje u zraku, dobivao je podatke od časnika sa zemlje, kodirane podatke koji su se prikazivale na instrumentima u kabini. U slučaju da si pogođen iznad neprijateljskog teritorija, da moraš iz nekog razloga napustit zrakoplov, prije katapultiranja, s desne je strane bio prekidač s crvenim osiguranjem kojim se moglo uništiti šifrirani link. Link bi se uništio i sam, ali da bi bio siguran si prije katapultiranja to trebao unišiti. To je priča iz Drugog svjetskog rata s njemačkom podmornicom nasred oceana kad je netko zaboravio uništiti Enigmu, uređaj za šifriranje podataka- pojasnio je.

 Selak kaže ” ne vidim koja bi to budala stavila u ovu letjelicu bombu”.

-Ukoliko iz ove letjelice izvadite opremu za izviđanje, detekciju, ometanje, za bilo što, umjesto nje vi možete staviti toliko tešku količinu eksploziva. A da bi neki kreten sad tu stavljao avijacijsku bombu… Vi možete, teoretski, staviti eksploziv, ali da je on bio unutra zaista… Danas ne bi bilo pola krila studentskog doma u onoj ulici- kategoričan je umirovljeni brigadir.

Naravno, kaže, “nije ministar taj koji treba znati koji je kalibar topa na mom avioinu. Nije on taj koji treba znati koja je početna brzina ispaljene granate iz tenka. Ali ministar oko sebe treba imati ekipu koja to zna, a ne da on prvi dan izjavljuje, nakon što je letjelica pala nekoliko desetaka metara od studentskog doma, da je to bezopasno i ne predstavlja prijetnju. Na svu sreću, demantirao ga je premijer i rekao da je to izrazita prijetnja. Svaka čast! A danas, teći dan nakon pada, ministar govori da su unutra bili čak i fragmenti, aviobombe. Dakle, prije 36 sati si rekao da to nije prijetnja, jučer je tvoj šef rekao da je prijetnja. I danas… Jel’ rekao da je bila ili da nije? Pa daj čovječe, ustabili se, radi taj posao ili, ne želim sad glumiti ono što govori predsjednik Milanović– suzdržao se od daljnih komentara Selak.

Banožić se post festum svoga neprimjerenog lutanja u prejudiciranim izjavama brani kako su one dane na temelju preliminarnih podataka. A više podataka o aviobombi, ustrajava Banožić, bit će poznato nakon završene temeljite analize.

-Bio sam ovdje od prvog trenutka, bit ću sve dok ne ode posljednji komad. Bio sam upozoren od strane osiguranja da to ne bi bilo dobro, ali odlučio sam se na taj korak. Tako je odlučio i premijer. Moramo pokazati da je situacija sigurna. Nezgodno je što je izašlo u javnost da je riječ o eksplozivnoj napravi. Prema našim saznanjima, ovdje nema eksplozivne naprave, ali ući ćemo dublje u zemlju da budemo sigurni. Ovdje su pirotehničari i svi oni koji mogu utvrditi što se gdje nalazi u kojem trenutku- posipa se pepelom ministar.

I baš kao da je on od prvog trenutka u svojim izjavama bio oprezan i suzdržan, umjesto što je svakih pola sata mijenjao kvalifikacije letjelice i njezinog sadržaja, govori kako su postojale različite teorije i razni stručnjaci koji su ih iznosili, čime su samo uznemirili javnost!

Pa gle tko to govori? Nije li upravo ministar svojim senzacionalističkim, nestručnim i ishitrenim izjavama najviše uznemirio građane, čas tvrdeći da je situacija potpuno sigurna, da nema nikakve opasnosti, čas da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, a čas avio-bombu?! Zaboga ministre, sredite se, riješite svoje frustracije na drugom, ne baš na javnom mjestu i na javnoj funkciji. Radite preveliku štetu. Zar to premijer ne vidi?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI