Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
rat / vijesti iz svijeta
Macron u misiji uvjeravanja Putina: Putin ne odustaje, uvjeren je da će Rusija svoje ciljeve ostvariti

Macron u misiji uvjeravanja Putina:
Putin ne odustaje, uvjeren je da će Rusija svoje ciljeve ostvariti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Hina, razgovarao je u četvrtak sat i pol telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je u razgovoru samouvjereno izjavio da će ciljevi ruske invazije- demilitarizacija Ukrajine i njezin neutralni status- biti ispunjeni.

Putin je francuskom kolegi također kazao da će “beskompromisno” nastaviti borbu protiv ukrajinskih “nacionalista”, priopćio je Kremlj, prenosi AFP. Štoviše, u priopćenju se navodi da je Putin poručio kako svako odlaganje pregovora rezultira dodavanjem novih stavki na popis zahtjeva iz Moskve.

Macron je u četvrtak, nakon Putina,  razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Navodno je, piše Reuters, Macron u telefonskom razgovoru s Putinom, koji je trajao sat i pol, kazao ruskom vođi kako čini veliku pogrešku invazijom na Ukrajinu i da će dugoročno rat skupo koštati Rusiju.  Ta obmana dovest će do toga da će Rusija završiti kao izolirana i sankcijama potpuno oslabljena  zemlja. No, kako prenosi savjetnik francuskog predsjednika, Putin je ustrajao na svome zahtjevu  za “denacifikacijom Ukrajine” ma što to značilo…

Macron je i dan ranije, u obraćanju naciji, jasno postavio crtu razgraničenja u ovom opasnom ratu, konstatirajući da je Putin onaj koji je izazvao rat i pogazio sva međunarodna načela i pravila igre, za razliku od Zelenskija koji je oličenje “časti, slobode i hrabrosti”.

-Ovo nije samo rat između Zapada i Rusije, kao što neki vjeruju. NATO nema vojne baze u Ukrajini, to su laži. Rusija nije ugrožena, ona je agresor. Ovo nije ni rat protiv nacizma… to je laž- izjavio je Macron, te naglasio da Francuska nije u ratu s Rusijom i da će nastaviti razgovarati s Putinom i činiti sve da ga uvjeri da se odrekne oružane sile.

Zasad u tome ne uspijeva. No, obećao je, ustrajat će na uvjeravanju Putina da rat nije rješenje.

Izvor: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP, Ilustracija
Tags: ,

VEZANE VIJESTI