Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
MEDIJI
Lokalni mediji za bolje društvo: ‘Problem lokalnih medija je netransparentna raspodjela sredstava i pritisci od strane lokalnih šerifa’

Lokalni mediji za bolje društvo:
‘Problem lokalnih medija je netransparentna raspodjela sredstava i pritisci od strane lokalnih šerifa’

Financiranje lokalnih medija mora biti transparentno i prema profesionalnim kriterijima, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji ‘’Lokalni mediji za bolje društvo’, a predstavljeno je i istraživanje o kontekstu djelovanja lokalni mediji u Hrvatskoj, Sloveniji, BIH i Srbiji, izvještava HINA, a prenosi Hrvatsko novinarsko društvo.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever osvrnula na situaciju u kojoj rade lokalni mediji u Hrvatskoj, ocijenivši je jakom lošom. Prioritet je uvesti profesionalne kriterije u natječaje na temelju kojih ti mediji dobivaju novac od lokalne samouprave, naglasila je.

”Jedinice lokalne samouprave dužne su dio sredstava uložiti u rad lokalnih medija. Ponegdje se to radi narudžbenicama. Dakle, umjesto da naruče tapete, naručili su tekstove u lokalnim medijima”, kazala je Sever.

Upozorila je na netransparentno dijeljenje novca, dodavši da bi kriteriji natječaja morali biti profesionalni, a povjerenstva za dodjelu novca neovisna.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko naglasio je iznimnu važnost lokalnih medija, ali upozorio je i na velike pritiske kojima su izloženi novinari tih medija.

”Kolegice i kolege iz lokalnih medija često su pod pritiscima ‘lokalnih šerifa’ koji javni novac uzurpiraju za svoju promociju. Puno teže je biti novinar lokalnog medija u maloj sredini nego u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Banjoj Luci ili Novom Sadu”, kazao je Zovko.

Docentica na Odsjeku za medije i komunikaciju Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dina Vozab predstavila je rezultata istraživanja u Hrvatskoj, ali i deset smjernica i preporuka za lokalne medije na temelju istraživanja provedenog u četiri zemlje.

Vozab je kao prvu preporuku istaknula potrebu stavljanja fokusa lokalnih medija na raznolikost tema i priča, identiteta kao i korištenje više izvora za vijesti. Nadalje, istaknula je potrebu većeg ulaganja i potpore za samostalnu novinarsku inicijativu, potencijal u upotrebi društvenih medija i aplikacija u povezivanju s publikama i građanima te diverzifikaciju izvora financiranja.

Kaže kako je potrebna bliža suradnje novinara s profesionalnim novinarskim udruženjima i s drugim lokalnim medijima i novinarima u regiji. Napominje da je potreban transpareni model javnog financiranja i monitoring tržišta lokalnih medija.

U radu konferencije sudjelovali su i Borka Rudić iz Udruženja novinara BiH, Špela Stare iz Društvo novinara Slovenije i Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije koji su govorili o načinu financiranja lokalnih medija u tim državama, te o problemima i političkim pritiscima kojima su izloženi novinari tih medija.

“Lokalni mediji za bolje društvo” je projekt koji zajednički provode četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu suradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija.

U zajedničke aktivnosti uključeni su Sindikat  novinara Hrvatske, Društvo novinara Slovenije, Udruženje BiH novinara i Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj s ciljem jačanja neovisnosti i slobode lokalnih medija kao osnovnog izvora informacija za građane u lokalnim sredinama.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI