Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
knin
Kninsko Gradsko vijeće o pročistaču otpadnih voda: Hrvatske vode trebaju ili vratiti novac Gradu ili izgraditi novi uređaj!

Kninsko Gradsko vijeće o pročistaču otpadnih voda:
Hrvatske vode trebaju ili vratiti novac Gradu ili izgraditi novi uređaj!

U Kninu je održana tematska sjednica Gradskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda: Stanje i perspektive IPA projekta “Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu”. Sjednica je sazvana na inicijativu Kluba vijećnika HDZ-a i vijećnika Tomislava Čolaka ( Most, Domovinski pokret, Loza ). Razlog: pročistač otpadnih voda Grad je platio 10 milijuna eura, a sustav tone u močvarnom tlu, poplavljuje upravnu zgradu, samo je djelomično u funkciji, ukratko, u Gradu smatraju da ga treba izmjestiti na alternativnu lokaciju i da je to obaveza nositelja projekta Hrvatskih voda i izvođača radova. No, Hrvatske vode kažu, uređaj je u funkciji i smješten je na lokaciji sukladnoj prostorno- planskoj dokumentaciji Grada. Na poziv GV-a nisu se odazvali…

Jedan od inicijatora sjednice, Tomislav Čolak, nezadovoljan je tijekom i rezultatom tematske sjednice. Smatra da Vijeće nije trebalo ni zasjedati kad oni koji su najodgovorniji za promašeni sustav odvodnje, nositelj projekta i izvođači radova, nisu došli. Ali, nešto se ipak, veli, pokušalo dogovoriti kao stav Vijeća. Gradonačelniku su, kaže Čolak, dali rok do 21. svibnja da nešto poduzme, ovisno o tome hoće li objekt dobiti uporabnu dozvolu koja se očekuje za 20-ak dana.

Iako je na sjednici Gradskog vijeća bio i župan Marko Jelić, nije htio govoriti kako se to ne bi protumačilo kao utjecaj na djelatnike županijskog Odjela za prostorno uređenje. U svakom slučaju, ističe Čolak, ako se želi uređaj izmjestiti na primjerenu lokaciju, treba pokrenuti postupak izmjena prostornog plana Grada Knina i županije kako bi se u planu definirala nova lokacija za kninski pročistač.

Činjenica je da je Jelić, u vrijeme kad je bio gradonačelnik Knina, odbio potpisati uporabnu dozvolu koja je bila izdana za, kako tvrde, neispravan uređaj. Stoga se vjeruje da ni sada neće dobiti očekivanu dozvolu, jer od tada se nije ništa promijenilo, a ni na sustavu napravilo.

-Nije ovdje problem samo u pročistaču, jer samo 2000 stanovnika je priključeno na sustav odvodnje, a grad ima 8000 stanovnika u užoj jezgri ( ukupno, 11.300 ). I to je bila situacija prije dvije godine kad je pročistač  pušten u probni rad. A od tada se nije ništa napravilo, pa situacija može biti samo gora, a ne bolja, jer sustav nije završen. U svakom slučaju- zaključuje Čolak– naša je intencija da se sutav napokon završi, a njihov je cilj da se odugovlači. Nije briga ni izvođače radova ni nositelje projekta- Hrvatske vode- što će biti s tim, to je briga prvenstveno nas građana Knina. Taj sustav je plaćen 150 milijuna kuna s dodatnim troškovima, a nije ispravan. I zato radimo pritisak na gradonačelnika da nešto poduzme- poručuje vijećnik.

Gradonačelnik, Marijo Ćaćić, međutim, tvrdi da Grad neprestano poduzima određene korake. Rezultat toga je i ponovljeni tehnički pregled uređaja koji je zakazan za 1. travnja, a uzet će se u obzir, kaže, i novonastala situacija na uređaju koji ima pukotinu od čak 6 metara, što je dovelo do poplave u upravnoj zgradi.

-Ako se ne izda uporabna dozvola za pročistač, Hrvatske vode će aktivirati jamstvo po ugovoru, a onda se ide u međunarodnu arbitražu kako bi se utvrdilo da li je izvođač isporučio investitoru sve što je po ugovoru bio dužan. Naš je prijedlog da se uređaj izmjesti preko rijeke, u brdu, na tvrdom tlu, a da do izgradnje novog uređaja na alternativnoj lokaciji ovaj sadašnji uređaj radi,  ali to će se odlučiti u arbitraži. Inače, s obzirom na oštećenje na uređaju, smatram da uporabna dozvola ne može biti izdana jer pročistač ne zadovoljava  propisane norme. No, to će procijeniti Županijski odjel za prostorno uređenje koji je nadležan za izdavanje dozvola- kazao nam je gradonačelnik Ćaćić.

Gradonačelnik napominje i da je odgovornost na nositelju projekta, Hrvatskim vodama, koji mora ili vratiti sav novac investiran u pročistač, ili izgraditi novi objekt na drugoj lokaciji.

-Meni kao gradonačelniku je najvažnije da imamo kvalitetan pročistač. Ovaj to nije, iako i sad radi, i prema procjenama bi uz stručni nadzor mogao još nekoliko godina raditi, a to je taman vrijeme potrebno da se izgradi novi. Grad Knin je u postupku izmjena PP-a županije zatražio da se definira nova, alternativna lokacija za novi uređaj čime se stvaraju pretpostavke za njegovu izgradnju – reći će kninski gradonačelnik.

Kako će se ova trakavica završiti, vidjet ćemo. No, činjenica je da Hrvatske vode u ovom trenutku, kako su izjavili za TRIS, ne vide problem, a ni razloga za intervencije, pogotovo ne za izgradnju novog uređaja. Iako su s Gradom ugovorili  “Rolls- Royce”, a isporučili mu starog “fiću” , kako to slikovito voli reći Ćaćić.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI