Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
divljaštvo / rat
Inzko i Schwarz Schilling apeliraju na EU i NATO: Zaštitite BiH od mogućeg scenarija koji gledamo u Ukrajini!

Inzko i Schwarz Schilling apeliraju na EU i NATO:
Zaštitite BiH od mogućeg scenarija koji gledamo u Ukrajini!

Što se valja u sjeni ruske invazije na Ukrajinu? Je li moguće prelijevanje rata i na BIH? Upravo o toj opasnosti govore u dramatičnom apelu, upućenom čelnicima Europske unije I NATO-a, bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko, tražeći da hitno zaštite BiH i zapadni Balkan od mogućeg scenarija koji upravo gledamo u Ukrajini. Jer, kako poručuju u svom apelu, prenosi Hina, u tom dijelu Europe još žive planovi o velikoj Srbiji. Pismo-apel adresirano je na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Inzko i Schwarz-Schilling upozoravaju da bi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogli iskoristiti ovu ratnu situaciju kako bi isprovocirali novi rat u BiH s ciljem secesije Dodikove RS i pripajanja Srbiji, iako ovog trenutka i Srbija i Rusija govore o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

-Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih. Pored toga njeguju vrlo bliske odnose s Rusijom. Stoga se pribojavamo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo– kaže se u zajedničkom pismu bivših visokih predstvnika za BiH. Da bi se takvi scenariji spriječili, predlažu što brže primanje BiH u EU, a to je, ističu, i neka vrsta moralne obaveze s obzirom da je Unija embargom na isporuku oružja 90-ih onemogućila obranu žrtvama agresije.

Stoga pozivaju glavnog tajnika NATO-a da pruži snažna jamstva stanovnicima BiH da neće biti ostavljeni na cjedilu kao prije 30 godina, a to bi postigli poduzimanjem određenih koraka kojima bi spriječili novu prijetnju opstojnosti BiH.

U tu svrhu trebalo bi stacionirati postrojbe NATO-a i EUFOR-a kod Brčkog i na granici između BiHSrbije. Jer, ističu u apelu Inzko i Schwartz Schilling, nitko ne zna koji su sve Putinovi ciljevi. Formula “miran Balkan- sigurnija Europa” nezamjenjiva je , poručuju.

S druge strane, kad je o Srbiji riječ, napominju, svojim ponašanjem u ukrajinskoj krizi i odbijanjem donošenja sankcija za Rusiju kao agresora, samo je potvrdila da nije ni zaslužila biti članica EU, kao što je to primijetio i visoki predstavnik za BiH Carl Bildt u objavi na Twitteru u kojoj ističe da je Srbija sama sebe diskvalificirala iz procesa pridruživanja, kao država koja ne dijeli europske vrijednosti.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI