Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
POLITIKA / rat / vijesti iz svijeta
Blinken i Macron “popravljaju” Bidena, Putin mu poručuje da se treba liječiti…

Blinken i Macron “popravljaju” Bidena, Putin mu poručuje da se treba liječiti…

Za posjeta Poljskoj, američki predsjednik Joe Biden, uz ostalo, je izjavio da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”, što je izazvalo bijes u Rusiji koja uzvraća da bi se Biden trebao liječiti. Nespretna izjava američkog predsjednika dovela je i do naknadnih objašnjenja s ciljem “kontrole štete”. Tako je američki državni tajnik Antony Blinken odmah u nedjelju pojasnio da predsjednik nije baš tako mislio, te da SAD nema nikakvu strategiju promjene režima u Rusiji, što je mogla implicirati Bidenova izjava o neminovnosti odlaska Putina s vlasti.  U prilog tome ide i povijest američkih intervencija u drugim državama s navodim motivom svrgavanja nedemokratskih, totalitarnih, diktatorskih režima…

U Rusiji su Bidenove riječi dočekane s bijesom. Putin je američkom predsjendiku poručio da se ide liječiti, nazvao ga je bolesnim, a njegov istup histeričnim i nediplomatskim. Bidenovo neoprezno baratanje riječima u slučaju Putina očigledno je preopasno, a da bi njegove izjave ostale nedorečene. Zbog toga je i ne samo Blinken reagirao demantirajući možebitne interpretacije američke politike kao neku vrst intervencije, već i francuski predsjednik Macron.

Tijekom posjeta Jeruzalemu, Blinken je, prenosi N1, pojasnio kako misli da su i predsjednik i Bijela kuća, zapravo na stajalištu da predsjednik Putin ne može imati moć voditi rat ili sudjelovati u agresiji protiv Ukrajine ili bilo koga drugog.

– Kao što znate, i kao što ste nas čuli više puta da govorimo, nemamo strategiju promjene režima u Rusiji, ili bilo gdje drugo, to je isključivo stvar ljudi u toj zemlji- poručio je Blinken, pokušavajući ublažiti odjek Bidenovih izjava iz Poljske.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron, imao je potrebu u nedjelju “popravljati” Bidena koji je, uz ostalo, Putina nazvao “krvnikom”. Macron, međutim, poručuje da Europa nije u ratu s ruskim narodom i upozorava na opasnost od “eskalacije riječima i akcijama u Ukrajini“. Ne bi koristio takve izraze, rekao je za France 3, jer naš je cilj zaustaviti rat u Ukrajini, i zbog toga nastavlja razgovarati s Putinom.

-To je cilj i ako ga želimo postići ne treba nam eskalacija ni riječima niti akcijama. Mi, Europljani, ne smijemo podleći eskalaciji. Mi, Europljani, ne smijemo zaboraviti našu geografiju i povijest. Mi nismo u ratu s ruskim narodom- naglasio je francuski predsjednik uz poruku da Europa nije više u kontekstu “hladnog rata” između Moskve i Washingtona.

Najavio je nastavak razgovora s Putinom početkom tjedna kako bi se organizirala evakuacija stanovnika iz razorenog Mariupolja, uz pomoć Turske, Grčke i humanitarnih udruga, suradnju ukrajinskih vlasti i mariupoljskog gradonačelnika. Usput, pohvalio je junaštvo građana Mariupolja koji su u ovom ratu koji traje tek mjesec dana podnijeli strahovite žrtve: U Mariupolju je, naime, do sada poginulo preko dvije tisuće civila, a kako tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u gradu je još uvijek oko 100 tisuća ljudi.

Oglasio se i Papa Franjo osudom “barbarske i svetogrdne” ruske agresije na Ukrajinu koja prolazi kroz nevjerojatno mučeništvo. Nakon nedjeljnog Angelusa, Papa je podsjetio da je prošlo više od mjesec dana od početka agresije na Ukrajinu, “otkad je počeo ovaj okrutni i besmisleni rat, koji je, poput svakoga rata, neuspjeh za sve, za sve nas”.

-Rat ne uništava samo sadašnjost, već i budućnost društva. Čitao sam da je od početka agresije na Ukrajinu tu zemlju napustilo svako drugo dijete. To uništava budućnost zemlje, uzrokuje dramatične traume za najmlađe i najnevinije među nama. Eto, to je ta bestijalnost rata. Barbarski čin pun svetogrđa- poručio je Papa Franjo, javlja N1.

Papa se pozvao na podatke UNICEF-a koji je objavio da je više od pola ukrajinske djece, njih oko 4,3 milijuna, od procijenjenih 7,5 milijuna djece u toj zemlji, moralo napustiti svoje domove od početka ruske invazije- 24. veljače. Pozvao je sve političke vođe da promisle o tome, da se angažiraju i shvate, dok rezmišljaju o mučeničkoj Ukrajini, kako svaki novi dan pogoršava situaciju za sve nas. Zato je i u nedjelju pred okupljenim vjernicima na Trgu svetog Petra ponovio svoj apel : Bilo je dosta!

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI