Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
rat / vijesti iz svijeta
Biden poručio iz Poljske: Rusija je zadavila demokraciju, a Putin je “krvnik”

Biden poručio iz Poljske:
Rusija je zadavila demokraciju, a Putin je “krvnik”

Američki predsjednik Joe Biden  susreo se, tijekom boravka u Poljskoj, s ukrajinskim izbjeglicama u Varšavi. U razgovoru s nesretnim ljudima koji su napustili svoje domove bježeći od brutalnog rata, Biden je Vladimira Putina nazvao “krvnikom”, a kazao je i kako ga, iako se i dosad susretao s okrutnošću rata, uvijek iznova iznenade “dubina i snaga ljudskog duha”.  Rusija je zadavila demokraciju, poručio je američki predsjednik iz Poljske.

Izvor:Reuters/ Evelyn Hockstein

-To je nevjerojatno. Pogledajte ovu djecu, samo žele zagrljaj i zahvaliti se. To nas čini tako ponosnima- izjavio je i dodao da se sjeća kako je kad imaš nekoga u ratnoj zoni.- Svako jutro ustaješ i pitaš se, samo se pitaš i moliš da nikad ne dobiješ onaj telefonski poziv- rekao je Biden, prenosi CNN.

Biden: Mi stojimo uz vas!

Ocijenio je da rat u Ukrajini neće tako brzo završiti i poručio da se ljudi moraju pripremiti za dugu borbu koja je pred njima. Okupljenim izbjeglicama s kojima se susreo kazao da je NATO obrambeni savez koji nikad nije tražio propast Rusije. Putinovu tvrdnju da Ukrajinu treba denacificirati nazvao je opscenom. Ratnim stradalnicima iz Ukrajine poslao je poruku : Mi stojimo uz vas!

Biden je u subotu u Varšavi, u razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, podsjetio i da je NATO-ov 5. članak koji govori da je napad na jednu članicu Saveza, napad na sve članice, “sveta dužnost” za Sjedinjene Države.

– Možete računati s tim- rekao je Poljacima koji strahuju od ruske agresije, nakon čega je podsjetio na staru poljsku izreku “za našu slobodu i za vašu” koja potječe iz doba poljske pobune protiv okupacije carske Rusije i kojom se Rusima htjelo pokazati da pobuna i njih treba osloboditi od carskog despotizma.

Američki predsjednik odao je priznanje Varšavi na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine ( preko 2, 5 milijuna ih je zbrinuto u Poljskoj ) i izrazio im zahvalnost na tome, prenose agencije.

Grlić Radman: Postoji zapovjedna odgovornost Putina

Bidenovim kvalifikacijama Putina kao krvnika, pridružio se danas i hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman koji je ruskog vođu nazvao ratnim zločincem. Nije prvi, jer dosad su brojni dužnosnici Putina opisivali istim riječima, ali one, nažalost, ne zaustavljaju rat ni stradanja nedužnih ljudi.

-Svi smo zgroženi takvom situacijom, tom agresijom u 21. stoljeću koja je nezamisliva u demokratskom svijetu- rekao je Grlić Radman na N1, napominjući da je ono što se dogodilo u Mariupolju težak ratni zločin, za koji postoji zapovjedna odgovornost,  jer netko je naredio bombardiranje i ubijanje civila.

U Ukrajini je na djelu velika humanitarna katastrofa, povreda ljudskih prava, čovječnosti. – Tko sebi može uzeti za pravo ubijati civile, nevine žrtve, a među njima je puno žena, djece, starijih osoba. Sada imamo i izbjegličku krizu s gotovo četiri milijuna Ukrajinaca koji su napustili svoju zemlju- konstatirao je hrvatski ministar.

Putinov režim, kazao je, mora osjetiti jedinstvo i snagu zapadnih demokratskih država u podršci i pomoći Ukrajini.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI