Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
cijene / GOSPODARSTVO / GRAĐANI / POLITIKA
Vladin paket pomoći građanima i tvrtkama u borbi s dramatičnim rastom cijena težak 4,8 milijardi kuna

Vladin paket pomoći građanima i tvrtkama u borbi s dramatičnim rastom cijena težak 4,8 milijardi kuna

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas paket mjera kojim Vlada namjerava pomoći građanima i tvrtkama da  lakše prebrode drastičan udar cijena kojemu su izloženi. Cijeli paket je težak 4,8 milijardi kuna

Glavni razlog za ovu vladinu intervenciju je, kazao je Plenković, globalni porast cijena energenata koji je imao za posljedicu dramatičan val poskupljenja u cijeloj Europi. Bez vladine intervencije, računi za struju od 1. tranja porasli bi za 23 posto, a za plin čak 79 posto, naveo je premijer, predstavljajući vladin paket mjera koji je, smatra Plenković, kvaliettan, pravodoban i sveobuhvatan. Odnosi se na kućanstva, tvrtke i poljoprivrednike, univerzalan je, usmjeren na sve korisnike jer mu je cilj ublažiti rast cijena električne energije. Obuhvaća potpore za trošak plina u kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalna rasterećenja građana u riziku od siromaštva, odnosi se na umirovljenike, poduzetnike, per fin, vlada ima i poseban program potpora za poljoprivrednike i ribare, pohvalio se premijer.

Rast cijene struje ograničen je na 9,6 posto, a plina do 20 posto.

-Danas je u Hrvatskoj prosječna cijena godišnjeg računa za struju u kućanstvu 3400 kuna. Da ništa ne napravimo- kazao je Plenković– ta cijena bi narasla za 782 kune, dakle, na 4182 kune prosjeka u godini dana. S našim mjerama, ono što je bilo 3.400 narast će na 3.725, dakle 325 kuna godišnje. Mjerama smo uštedjeli našim građanima 457 kuna- precizirao je Plenković.

Kad je o cijeni plina riječ, bez vladinih mjera plin bi skočio s 0,326 kW/h na 0,574 kune, ali uz smanjenje PDV-a i dodatnu subvenciju cijena se spušta na 0,382 kune po kW/h. Tu će potporu dobiti sva kućanstva, a ona po računu iznosi 10 lipa po kilovatsatu. Vlada je za ovu mjeru osigurala 600 milijuna kuna koje će namaknuti prodajom emisije stakleničkih plinova na dražbi.

PDV na plin i toplinsku energiju trajno će se sniziti s 25 na 13 posto, a od 1.travnja 2022. do 31. ožujka 2023. PDV na plin smanjuje se s 25 na svega 5 posto!

Vlada u svom paketu donosi i mjere koje se odnose na PDV na hranu, koji se smanjuje s 13 na 5 posto kad je u pitanju svježe meso i riba, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, troškovi u poljoprivredi, kao što su sadnice, gnojiva i pesticidi, a s 25 posto na svega 5 posto za maslac i margarin.

Bit će niži PDV i na higijenske potrepštine, uloške i tampone, koji s 25 pada na 13 posto, dok će PDV na ulaznice za sportske, kulturne i druge događaje biti 5 posto.

Za 46 tisuća korisnika socijalne pomoći Vlada je osigurala 33 milijuna kuna potpora, a nije zaboravila ni na umirovljenike. Oni “penzići” čije je mirovina do 1500 kuna primit će jednokratnu pomoć u iznosu od 1200 kuna, a oni s mirovinama od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna naknade. Na mirovine od 2000- 3000 kuna potpora će iznositi 600 kuna, a za mirovine od 3000- 4000 kuna jednokratna naknada bit će 400 kuna.

Plenković smatra vladin paket mjera solidarnim i socijalno osjetljivim jer je, tvrdi, usmjeren na one najpotrebitije, na očuvanje radnih mjesta i kupovne moći građana.

U prezentaciji vladinog paketa, uz premijera su sudjelovali ministri financija Zdravko Marić, gospodarstva Tomislav Ćorić ( ? ), mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te poljoprivrede Marija Vučković.

ILustracija: Nije kriv plin što je poskupio (foto printscreen HRT)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI