Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
hadezejština / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Tvrtko Jakovina za N1: ” 97 tisuća članova Komunističke partije Hrvatske ušlo je u HDZ”. Strepe li zato mnogi HDZ-ovci od otvaranja arhiva?

Tvrtko Jakovina za N1:
” 97 tisuća članova Komunističke partije Hrvatske ušlo je u HDZ”. Strepe li zato mnogi HDZ-ovci od otvaranja arhiva?

Povjesničar Tvrtko Jakovina za N1 je komentirao presudu Europskog suda za ljudska prava kojom se odbija tužba Vladimira Šeksa protiv Republike Hrvatske. Šeks je tužio RH jer mu je uskraćen pristup Tuđmanovim transkriptima i drugim povjerljivim dokumentima koji su mu, navodno, trebali u procesu istraživanja za novu knjigu koju priprema. No, zanimljiviji od Šeksovog egizbicionizma, svakako je podatak da je čak 97 tisuća članova Kominističke partije ušlo u HDZ, a kojeg je povjesničar Jakovina iznio na spomenutoj televiziji. Zar upravo to ne bi mogao biti razlog da arhive ostanu makar još neko vrijeme zatvorene…?

Dakle, ogorčeni Šeks obratio se Europskom sudu za ljudska prava s tužbom protiv Republike Hrvatske tvrdeći da je povrijeđen članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima kada mu je onemogućen pristup povjerljivim Tuđmanovim dokumentima koji su mu, navodno, potrebni za novu knjigu. Šeksu je od 56 transkripata koje je zatražio na uvid odobren 31, a 25 je označeno kao državna tajna i stoga nedostupno.

Jakovina smatra da je tu problem što su traženi dokumenti osjetljivi za nacionalnu sigurnost, a nisu stari 30 godina. Sve što je mlađe od toga istraživačima nije na raspolaganju. Iako, požalio se Jakovina, ne tretiraju se jednako  svi istraživači,  niti za svih vrijede jednaka pravila.- Ono što je za druge dostupno, za mene sigurno nije- rekao je.

Komentirajući Šeksovo inzistiranje na tužbi protiv RH, izrazio je čuđenje, ali, smatra da to samo ukazuje da je iz zatraženih dokumenata Šeks očito htio nešto jako dokazati.

-Ovo treba zapamtiti i shvatiti da smo mi u ovoj zemlji imali ogromnu raspravu o jugoslavenskim arhivama, o nedostupnosti arhiva itd.- podsjetio je Jakovina, napominjući kako je podatak o broju članova Komunističke partije poznat, ali dosad se baš i nije precizno znalo koliko je bivših komunista obuklo kaput HDZ-a. Jakovina je i to iznio na N1.

97 tisuća članova Komunističke partije Hrvatske je ušlo u HDZ, to nisu moja istraživanja, istraživanja su već davno ovdje. Vjerojatno ti ljudi ne bi bili zainteresirani baš da svi dokumenti izađu odmah van. Možda imaju i danas važnu ulogu u HDZ-u, špekuliram samo- napomenuo je.

Od iduće godine, kako je rekao, ulazimo u vrijeme nastanka Hrvatske pa zakonski ti dokumenti trebaju biti dostupni istraživačima.

-To će biti pravi test hrvatske arhivistike, hrvatske znanosti i hrvatskih zakona koji će trebati te stvari pokazati u arhivu- smatra Jakovina.

Toj se vijesti, međutim, mnogi neće obradovati, a izvjesno je i da će neki pokušati učiniti sve da opstruiraju zakon i arhive još čvršće zatvore…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI