Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
priroda i društvo
Visibabe

Stiže proljeće:
Za nezakonito branje visibaba, ljubičica, pasjeg zuba i drijenovice prijeti kazna od 200 tisuća kuna

Visibabe

Uberete li visibabu ili, na primjer, ljubičicu, mogli bi biti kažnjeni s – 200 tisuća kuna. Iz Državnog inspektorata upozoravaju kako su za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta u svrhu prerade i prodaje bez dopuštenja Ministarstva te branje i prodaju strogo zaštićenih vrsta propisane novčane kazne.

-Pojavom prvih proljetnica u prirodi iste su, zbog njihovog nježnog i atraktivnog izgleda, ljudi počeli sakupljati/uzimati iz prirode čime izravno utječu na njihovu održivost. Stoga Državni inspektorat podsjeća građane kako je zabranjeno brati i prodavati strogo zaštićene vrste proljetnica dok je za branje proljetnica, poput visibaba (Galanthus nivalis L.), ljubice (Viola odorata L.), pasjeg zuba (Erythronium dens-canis L.) ili drijemovca  (Leucojum spp.) potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Sukladno čl. 64 Zakona o zaštiti prirode rješenje Ministarstva mora se ishoditi za sakupljanje/uzimanje iz prirode zavičajnih divljih vrsta u svrhu prerade/prodaje. – vele u Državnom inspektoratu. 

Lubičica (ljubica)

Nadalje, za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta za osobne potrebe nije potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva, pri čemu se sakupljanjem biljaka za osobne potrebe smatra sakupljanje do ukupno pet pojedinačnih komada podzemnih dijelova (lukovica, gomolja, korijena ili rizoma), 2 kg stabljika s listovima i cvjetovima, pet stručaka (obuhvat palca i kažiprsta) stabljika s listovima i/ili cvjetovima, 1 kg listova, 1 kg cvjetova, 0,5 kg sjemena, 10 kg plodova, 0,5 kg pupova i jedan busen mahovine dnevno.

-Iako se branjem nadzemnih dijelova proljetnica iz prirode za osobne potrebe one skroz ne ugrožavaju, uvelike se degradira estetska vrijednost prirode. S druge strane sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. – vele državni inspektori.

Pasji zub

Inače, za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta u svrhu prerade/prodaje bez dopuštenja Ministarstva te branje i prodaju strogo zaštićenih vrsta propisana je novčana kazna u iznosu od 25.000,00 do 200.000,00 kn za pravnu osobu, od 7.000,00 do 30.000,00 kn za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 10.000,00 do 40.000,00 kn za fizičku osobu obrtnika.

Inspektori pozivaju i na prijavljivanje berača: svako nelegalno branje i prodaju zavičajnih i strogo zaštićenih biljaka građani mogu prijaviti inspekciji zaštite prirode Državnog inspektorata ispunjavanjem elektroničkog obrasca „Podnošenje prijava“, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili telefonom na 01/2375-100.

Drijemovac

Kad već pričamo o visibabama, treba reći i kako Udruga Planinska družina već godinama organizira Festival visibaba u istočnom dijelu Parka prirode Medvednica, u blizini sela Planina Gornja, uz potok Vukov dol, pored tri obnovljena vodeničarska mlina.

Festival se održava u prirodnom ambijentu gdje visibabe i ostale proljetnice obilno cvjetaju i pružaju puni ugođaj proljeća, a kroz zabavno-kreativne radionice i edukativne prezentacije za djecu i odrasle želi se javnost podsjetiti kako je u Hrvatskoj visibaba zaštićena cvjetna vrsta.

Pretpostavlja se kako tamo nitko neće čupati visibabe.

Visibabe

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI