Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
POLITIKA
Obala ispred hotela Romana

NLO:
Makarska se pretvara u resort – tko će čitati nekrolog zaboravljenom gradu?

Obala ispred hotela Romana

Nezavisna lista Osejava iz Makarske reagira na slučaj projekt izgradnje hotela Romana koju smatraju, kako ističu, jednom je od najvećih kontroverzi novije makarske povijesti  čiji se epilog nazire izgradnjom nove hotelske plaže, uz narušavanje jedinstvene vizure priobalnog pojasa i pretvaranje Makarske u resort.

-Zeleno svjetlo za izgradnju plaže dalo je Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru Splitsko-dalmatinske županije ovaj ponedjeljak, čiji je član i makarski gradonačelnik Zoran Paunović (SDP). Nastavak je to prakse bivše HDZ-ove vlasti koja je, izmjenjujući se s onom SDP-ovom, također sudjelovala u projektu izgradnje sporne plaže. Naime, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Makarske još je prije dvije godine izdao građevinsku dozvolu za izgradnju plaže, ali bez prethodno ishodovane koncesije od strane Splitsko-dalmatinske županije koja služi kao dokaz pravnog interesa za njezino izdavanje. Upravo zbog nepostojanja koncesije, po nalogu županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo zaustavljeni su započeti radovi nasipanja mora, da bi odmah nakon toga isti Odjel promijenio mišljenje, tvrdeći da ništa nije sporno… – napominje koordinatorica NLO-a  I

foto: NLO

Ističu i kako u odgovoru Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine vezano uz prijavu Udruge za održivi razvoj Osejava za nelegalno izdanu građevinsku dozvolu, navodi se kako „nema mogućnosti poništavanja ili ukidanja akata za građenje ako se ne utvrdi da je isto u interesu Republike Hrvatske te ukoliko prethodno investitoru nije nadoknađena naknada tržišne vrijednosti nekretnine“.

-Ovakav odgovor protivan je postojećim zakonima jer se građevinska dozvola može dobiti tek nakon što investitor ima koncesiju za građenje kao jedini način iskazivanja pravnog interesa na pomorskom dobru. Izrada studije utjecaja na okoliš također nije bila potrebna prema njihovim riječima, a uvažen je elaborat iz 2013. godine kada je obuhvat zahvata bio puno manji od ovoga sada. ako je moguće nadoknaditi tržišnu vrijednost nekretnine investitoru ako isti još nema koncesiju za gradnju, a legalnost građevinske dozvole i dalje ostaje upitna? Ne ulazeći u daljnje pravne dubioze i kontroverze oko izgradnje hotela ističemo kako nova plaža nije primjerena ovom području. Premda su makarske plaže i prije proširivane prema hirovima gradskih vlasti, ovaj zadnji zahvat krajnji je primjer nepovratnog uništenja prirodnih resursa kao temelja stoljetnog turizma u gradu pod Biokovom. Tako nekoć popularna plaža ‘Buba’ ovime odlazi u povijest, a njezin nekadašnji kultni status nestat će pod naletom krupnog kapitala kojim će se nepovratno devastirati kompletno priobalno područje u duljini od 250 i dubini od 70 metara.- dramatično upozorava NLO.

Dalj postavljaju pitanje je li interes Države i Grada ujedno i interes investitora, uz cijenu uništavanje priobalnog pojasa i podmorja?

-Gdje su u svemu tome nestali javni interes, popularna sintagma „održivi turizam“ i briga za okoliš? Zar makarski turizam već godinama ne generira dovoljno sredstava u državni proračun pa je sada bitno uništiti priobalni pojas i graditi novu megalomansku plažu za potrebe jednog hotela? Što radi gradonačelnik Paunović?! Umjesto savjetovanja s pravnim stručnjacima i zaustavljanja ovog projekta, gradonačelnik je omogućio Draganu Srziću, odgovornom za izdavanje sporne građevinske dozvole, lagani transfer iz gradskog u županijski ured. Umjesto sazivanja tematske sjednice Gradskog vijeća te traženja mišljenja šire stručne javnosti i samih građana koji su ga birali, gradonačelnik jedino razgovara sa investitorom, a HDZ-ova oporba šuti jer i sama od početka zagovara ovaj projekt. Iako je trenutno stanje plaže neugledno i neodrživo, smatramo da postoje i drugi načini saniranja, uređenja i upravljanja ovim područjem, osim pogodovanja vlasniku hotela. Potrebno je što prije izraditi Strategiju održivog turizma kao i Plan upravljanja plažama, a devastiranu plažu ispred hotela Romana sanirati u dogovoru sa strukom. Izbacivanje fontane i vanjskog bazena iz projekta, mimo izmjene građevinske dozvole, za gradonačelnika su očito ključni segmenti razvoja održivog turizma, no za nas je to najobičnije mazanje očiju! – vele u NLO.

Foto: TRIS/A.Tešić

Nadalje, ističu i kako je nedavnim gašenjem gradskog portala Makarsko primorje u režiji nove gradske vlasti široj  javnosti onemogućen pristup brojnim informacijama o kontroverznom hotelu i plaži.

-Pomalo su zaboravljeni, degradirani ili više nisu među nama i pojedinci koji su svojevremeno upozoravali na razornu devastaciju makarskih plaža i sveukupnog prostora. Hoće li se isto tako zaboraviti i Makarska sa svojim nekadašnjim prirodnim ljepotama i tko će čitati nekrolog zaboravljenom gradu? – zaključuju u NLO.

Makarska, gradić smješten u izvanrednom prirodom ambijentu podno Biokova, s nekadašnjim prirodnim plažama iznimne ljepote, posljednjih desetljeća je jagmom za profitom i nepametnom stihijskom izgradnjom i izostankom pametnog i razboritog upravljanja prostorom izgubio mnogo od svojeg značaja, o čemu možete čitati i na Trisu  u tekstu Makarska: Političkim pogodovanjem investitorima izgrađena naselja u kojima nitko ne živi i stvoren nered u prostoru.

 

Makarska Foto: TRIS/A.Tešić

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI