Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
'rvatska
hdd

HDD o natječaju za dizajn kovanice ‘hrvatskog eura’:
Cjelokupni natječajni postupak nepovratno kompromitiran

hdd

Hrvatsko dizajnersko društvo ponovno reagira radi skandala oko natječaja za dizajn tzv. hrvatske kovanice eura i pratećih događaja oko odabira rješenja, plagiranja, nagrađivanja itd. Njihovu objavu prenosimo.

hdd

Hrvatsko dizajnersko društvo skandala uputilo je 8. veljače pismo Hrvatskoj narodnoj banci u kojem pozdravlja želju da se pronađe izlaz iz nezavidne situacije nastale objavom rezultata Natječaja za hrvatsku kovanicu eura, jasno istaknuvši da HDD i dalje drži da je jedino kvalitetno, stručno i odgovorno rješenje u ovoj situaciji raspis novog natječaja za sve hrvatske kovanice eura, a ne samo za one s motivom kune.

Nakon autorovog povlačenja spornog rješenja prvonagrađenog rada te sumnji u autentičnost nekih drugih rješenja izraženih u brojnim medijskim napisima, postalo je nedvojbeno jasno kako ne samo da je problematičan način provedbe i vrednovanja radova, na što smo ranije upozoravali, nego je i cjelokupni natječajni postupak nepovratno kompromitiran.

Najvažnije, najavljeni novi raspis samo jednog segmenta natječaja pod potencijalno drugačijim uvjetima od prvotno raspisanog natječaja, predstavlja ozbiljan problem jer ponovno dovodi u pitanje razinu profesionalnosti i odnos provoditelja natječaja prema svim prijavljenim i nagrađenim radovima u ostalim kategorijama, odnosno likovnim rješenjima za motive glagoljice, geografske karte Republike Hrvatske te Nikole Tesle. Potpuno je neregularno da sudionici ponovljenog natječaja za motiv kune budu u drugačijoj poziciji u odnosu na sudionike prvog natječaja jer će se u novom natječaju tražiti izvedbeno rješenje u kojemu prijavitelji trebaju predati i trodimenzionalni model kovanice, dok su sudionici prvog natječaja bili dužni prijaviti samo grafički prikaz, a profesionalna pomoć medaljara i prilagodbe rješenja osigurana im je od strane naručitelja nakon odabira nagrađenih rješenja, kako stoji u uvjetima natječaja (Završne odredbe, 9.4.). Tvrdimo da raspisivanje natječaja samo za motiv kune uz izmijenjene uvjete natječaja nije u skladu s pozitivnom praksom provođenja natječaja za dizajn.

Dizajn novih kovanica među kojima je i sporna kuna – foto: HNB

Kada govorimo o koncipiranju i oblikovanju motiva kovanice držimo da je to jedan od zahtjevnijih zadataka jer obuhvaća predstavljanje nacionalne simbolike na čitak, suvisao i estetski jedinstven način na seriji vrlo malih predmeta koji će biti u opticaju u čitavoj eurozoni i u tom smislu tvrdimo kako je zaista važno da istome pristupe profesionalci koji su dorasli rješavanju tog zadatka, ali i ocjenjivanju rješenja. Upravo zato inzistirali smo, i inzistiramo i dalje, na aktivnom uključivanju struke, odnosno strukovnih organizacija, u raspisivanju i provođenju natječaja koji je trebao, a nadamo se da još uvijek može biti, primjer da stručne kriterije i načela treba uvažiti jer se u protivnom implicira da svatko može biti stručnjak, što degradira prvenstveno dizajnersku struku, te govori o stavu državnih instiutucija prema svim strukama općenito.

Nakon što smo HNB-u uputili spomenuti dopis, jučer, 10. veljače, smo pozvani na sastanak s predstavnicima Hrvatske narodne banke koji se održao istog dana u 17:30 sati. Na sastanku su u ime HDD-a sudjelovale predsjednica HDD-a Maša Milovac i predstavnica HDD-a u Komisiji za izbor hrvatske kovanice eura Ira Payer, a ispred HNB-a viceguvernerka Ivana Jakir Bajo i viceguverner Bojan Fras. Na sastanku su predstavnice HDD-a iznijele prijedlog konkretnih koraka, uključujući natječajnu metodu, tijek natječaja i vremenski okvir. Predstavnici HNB-a nisu prihvatili prijedlog te je nedvosmisleno rečeno kako HNB namjerava nastaviti s natječajem onako kako je najavljeno, bez prihvaćanja bilo kakvih sugestija HDD-a ili neke druge strukovne organizacije. Umjesto toga, ponovno nam je ponuđeno sudjelovanje naše predstavnice u komisiji koja će ocjenjivati rješenja pristigla na ponovljeni natječaj. I HDD i naša predstavnica odlučno su odbili daljnje sudjelovanje u ovom procesu iz svih već navedenih razloga. Pristanak na nastavak sudjelovanja u takvom natječaju bio bi kompromitirajući za HDD, ponižavajući za dizajnersku zajednicu i neodgovoran prema građanima i društvu u cjelini.

Zgrada HNB-a – radno mjesto (foto TRIS/G. Šimac)

Žalosti nas način na koji Hrvatska narodna banka percipira ulogu struke u proceduri natječaja, što je vidljivo u izjavama za medije u kojima tvrde da “ako u Komisiji za odabir imate predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva, on zastupa interese dizajnera”. Ponavljamo, Hrvatsko dizajnersko društvo okuplja profesionalne dizajnere iz cijele Hrvatske koji su ujedno i građani Republike Hrvatske koji svojim stručnim doprinosom znaju i žele unaprijediti identitet i prezentaciju Hrvatske na svjetskoj razini, i to dokazuju dugi niz godina svojim radom i rezultatima. Ne možemo se složiti s time da sudjelovanjem u ovakvim javnim procesima zastupamo isključivo partikularne interese članova i držimo da je takav stav HNB-a krajnje neprimjeren, budući da je sporni natječaj bio upravo natječaj za dizajn kovanica. Samim time je nejasno zašto ne žele prihvatiti stručnu pomoć dizajnera već ih diskreditirati u ovom cijelom postupku. Priroda dizajnerskog posla je takva da je on usmjeren upravo interesima društva, ekonomije, kulture i svih građana, a uloga HDD-a u ovakvim založiti se ne samo za svoje članove i članice već i za najispravnije natječajne postupke i najbolje rezultate. Napominjemo također kako članovi Komisije za odabir likovnog rješenja, pa tako ni naša predstavnica, nisu ni na koji način honorirani za svoj rad na natječaju, za razliku od vanjskih suradnika Komisije za novac koji su, kako saznajemo iz medija, primali honorare na mjesečnoj bazi tijekom čitavog procesa.

Važno je istaknuti da su se HDD-u svojim kritikama i i javno izraženim nezadovoljstvom načinom provođenja natječaja pridružili Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zadar (HDLU Zadar), Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split (HULU Split), Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) te Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, što potvrđuje povjerenje i međusobno poštivanje strukovnih udruga na području likovne umjetnosti, dizajna te primijenjenih umjetnosti, kao i odgovarajućih obrazovnih institucija te dodatno podcrtava specifičnost natječaja koji je morao biti proveden interdisciplinarno, podjednako uvažavajući sva umjetnička područja koja imaju kapacitete doprinijeti kreiranju inovativnih, autentičnih i kvalitetnih rješenja dizajna hrvatskih kovanica eura.

Ponavljamo, Hrvatsko dizajnersko društvo kroz multidisciplinaran pristup te suradnju s odgovarajućim strukovnim organizacijama i dalje je spremno pružiti stručnu pomoć Hrvatskoj narodnoj banci u organizaciji i provedbi novog natječaja za izbor dizajna hrvatske kovanice eura za sve motive jer tvrdimo da je  ponavljanje natječaja u cijelosti jedino pošteno i odgovorno prema svim dionicima, uključujući i javnost koja, razumljivo, pomno prati cijelu situaciju, ali ne na način kako je to HNB naumio, a koji je protivan svim pravilima struke.

Radi se o povijesnom trenutku našeg ulaska u eurozonu, zbog kojeg osjećamo dužnost prema struci i svim građanima Republike Hrvatske da se tog trenutka u budućnosti prisjećamo s osjećajem zadovoljstva, a ne da ga lokalno i internacionalno pamtimo zbog skandala.

 

Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva
Maša Milovac (predsjednica)
Damir Gamulin
Dejan Kršić
Nika Pavlinek
Nenad Roban
Sven Sorić (dopredsjednik)
Kristina Volf (dopredsjednica)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI