Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
(NE)RED / POLITIKA / zviždači
Zviždačica Maja Đerek u razgovoru za N1: Ministar Banožić je prijetio da neće dozvoliti moje “kaubojsko ponašanje” zbog pečaćenja prostora firmama koje su namjerno odlazile u stečaj da izbjegnu plaćanje zakupnine!

Zviždačica Maja Đerek u razgovoru za N1:
Ministar Banožić je prijetio da neće dozvoliti moje “kaubojsko ponašanje” zbog pečaćenja prostora firmama koje su namjerno odlazile u stečaj da izbjegnu plaćanje zakupnine!

Koliko je “zviždanje” učinkovito posvjedočila je za N1 svojom pričom o neredu u Državnim nekretninama, zviždačica Maja Đerek koja je pokušala stvari staviti na svoje mjesto i eliminirati bespravne korisnike državnih prostora kojih je bila sva sila. Vidjela je to, kako ja kazala, čim je došla u Sektor za poslovne prostore, koji je i osnovan radi pravilnog disponiranja tim nekretninama koje su koristili bespravni korisnici, a da nitko to nije ni provjeravao niti se time zamarao… Zapravo, sve je to bila stvar “internog dogovora” s bitnim ljudima u sustavu…

-U principu, Državne nekretnine u tom trenutku, kad sam ja došla, nisu znale čim upravljaju. Dakle, bilo je 1800 poslovnih prostora za koje sam ja bila nadležna- kazala je, napominjući kako je u njezinom mandatu na čelu sektora napokon uveden red., dobit se povećala za 73 posto samo u 2019, a ugovore o zakupu počeli u objavljivati javno.

Međutim, kad je otkrila 24 ugovora po kojima se nikad nisu izdavali računi zakupnicima, unatoč ugovorenim obavezama i iznosima, krenuli su njezini problemi.

-Ja sam tu reagirala dosta oštro i tražila sam i sastanak u ministarstvu tadašnje državne imovine. Obavijestila sam svoju nadređenu i iznijela taj problem kao gorući problem koji može eskalirati i u medijima. Nakon toga sam dala naloge da se ti računi ispostave. U tom trenutku sam saznala da je moja nadređena direktorica, gospođa Renata Sabo za sve te ugovore znala još od prije, ali da su to stavljali pod tepih- izjavila je Đerek. I kada je izdala račune za sporni, neplaćani zakup, mnogi su je bijesno počeli nazivati, jer očito tako nije bilo dogovoreno, a što se pokazalo i kad su je krenuli pozivati na red i od onih koji su kategoriju bespravnih zakupaca protežirali. Spomenula je slučaj u Teslinoj 5, s kojim je i počela opstrukcija njezinog rada.

Pozvala je njezina nadređena, stranke su mailovima prigovora i žalbi na nju zatrpale sektor jer je, eto, izdavala račune koje nije trebala, i onima kojima nije trebala, jer su im prostori obećani bez naknade! Nadređena joj je rekla kako se na nju mnogi žale zbog “neprimjerenog ponašanja”, a samo je, rekla je, htjela raditi svoj posao i provoditi zakon te spriječiti malverzacije koje su, očigledno, godinama bile na djelu. A za to , s pravom ističe, nisu bili krivi bespravni zakupci, nego sustav, Državne nekretnine i odgovorne osobe u njima koje su dobro znale da se nakon samo dvije neplaćene rate ugovor može raskinuti i da se to u njemu decidirano navodi.

U slučaju tvrtke Event Masters bila je prvi put dozvoljena obročna otplata nakon što joj deset mjeseci nisu opće izdavani računi, a prema riječima Đerek, to je bio ugovor s najvećim iznosom zakupnine kad je ona došla u Državne nekretnine, i što se nje tiče bio je to najvažniji slučaj. Tijekom lockdowna upozoravala je direktoricu da će postati nelikvidni. Ali, direktorica se nije brinula, uspjela je, i mimo nje, dogovoriti još jednu obročnu otplatu, pa još jednu… a Maja Đerek koja je mislila da se mogu ispraviti “krive drine” u Državnim nekretninama, dobila je otkaz!
Naposljetku, tvrtka Event Masters je doista, kako joj je Đerek i prognozirala, završila u skraćenom stečaju, a Državne nekretnine njihov dug nisu ni prijavile u stečajnu masu…

Ministar Mario Banožoć pozvao je na razgovor i priprijetio kako joj neće dopustiti da se “kaubojski ponaša”. A što je za njega bila “kaubojština”?

-To se odnosilo na pečaćenje dva prostora koji se još uvijek nalaze u centru grada i koja su još uvijek u posjedu iste obitelji. Zamijetili smo da stranke namjernim tjeranjem u stečaj izbjegavaju plaćanje. Modus operandi bi uvijek bio isti. Oni bi osnovali jednu firmu, ne bi plaćali s tom firmom onda bi je odveli u stečaj i nisu platili niti kune zakupnine. I onda bi država morala otpisati dugovanje jer kod d.o.o. i j.d.o.o. ne odgovara nitko osim tog društva. Nakon toga smo došli do ideje da se ukinu minimalni tehnički uvjeti (MTU) za takve firme koje ne plaćaju. Odnosno da oni više ne bi mogli obavljati djelatnost u tom prostoru- ispričala je te dodatno pojasnila:

-Nakon što je za ove dvije firme ukinut MTU od strane Grada Zagreba mi smo postupili po tadašnjoj odluci koju je donijelo samo Ministarstvo državne imovine i zapečatili smo te prostore. Nakon toga sam pozvana u Ministarstvo i u principu je počela dernjava. Derao se na mene gospodin Banožić, premda on govori da sam se ja derala na njega, ali ja sam bila u podređenom položaju njemu. U principu je zamjerao što sam odabrala loš trenutak jer je to bilo dva tjedna prije izbora 2020. Onda je rekao da su unutra stvari od korisnika, kako se ja usuđujem njima zapečatiti prostore dok su unutra stvari i ja sam mu bezuspješno pokušavala objasniti da su te dvije tvrtke ostale dužne preko 4 milijuna kuna. Kolege s terena su mi javili kad su pečatili te poslovne prostore da je doslovno cijela Dežmanova ulica pljeskala jer su svi drugi zakupnici plaćali- ispričala je na N1 televiziji tako tipičnu hrvatsku priču zviždačica Maja Đerek koju je pošteni rad i provođenje zakona stajalo posla u Državnim nekretninama.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI