Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
potres / Vlada
Hoće li itko odgovarati ako Hrvatska izgubi 5 milijardi kuna europskog novca solidarnosti?

Hoće li itko odgovarati ako Hrvatska izgubi 5 milijardi kuna europskog novca solidarnosti?


Hoće li Hrvatska doista izgubiti 5,1 milijardu kuna Europskog fonda solidarnosti namijenjenih brzoj i interventnoj obnovi nakon potresa? Kako sada izgleda, hoće.  Zbog nesposobnosti i neodgovornosti Vlade, odnosno onih koji su preuzeli sanaciju i obnovu potresom pogođenih područja. Tko će za to odgovarati? Rok za iskorištavanje odobrenog novca je svega 18 mjeseci i istječe u lipnju ove godine, a realno, obnova jedva da je i počela. Protivno tvrdnjama premijera Plenkovića da rok nije nikakav problem, dovoljan je jedan telefonski poziv predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen, govorio je, i rok će biti produžen zbog objektivnih okolnosti… No, ispostavlja se da o tome nema ni govora.

EK, navode mnogi domaći mediji, odbija produžiti Hrvatskoj rok, pače, ne dopušta ni razmatranje takve mogućnosti.

Zanimljivo je da Plenkovićevi ministri sada redom tvrde kako nitko od Europske komisije nije ni tražio prolongiranje roka, iako je i sam premijer takvu mogućnost najavljivao gotovo kao nešto samorazumljivo i što ne predstavlja nikakav problem, tek formalnost. No, rok curi, i konačno isteče 17.lipnja, a na adresu hrvatskih ministara ( Darka Horvata, Nine Obuljen Koržinek, Nataše Tramišak te državnih tajnika u Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova ) stiglo je pismo Europske komisije koja od njih, odnosno Vlade, traži akcijski plan za korištenje sredstava solidarnosti iz kojega bi bilo razvidno koliko je dosad isplaćeno sredstava te plan njihove daljnje raspodjele unutar zadanog roka od 18 mjeseci, i eventualne mjere za otklanjanje nastalih teškoća. EK smatra poželjnim da plan dobiju do sredine siječnja, javlja Telegram koji je i objavio pismo Komisije upućeno Vladi, a iz kojeg je posve jasno da nema produljenju roka za iskorištavanje sredstava Fonda solidarnosti.

U pismu EK, koje se naslanja na sastanak Komisije i Vlade od 16. prosinca 2021., o temi obnove nakon potresa u Hrvatskoj, se navodi da je “razjašnjeno da Uredba o Fondu solidarnosti EU-a ne predviđa produljenje roka od 18 mjeseci za provedbu”.

-S obzirom na njegov ograničen iznos i vremenski okvir, Fond solidarnosti EU-a bi se trebao koristiti za hitne slučajeve sanacije, dok su druga sredstva primjerenija za značajniju i dugoročnu obnovu-  ističe se u pismu Europske komisije kojeg potpisuje Sofia Alves iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku EK-a.

Dosad je isplaćeno samo 119 milijuna kuna, odnosno 2,3 posto od dobivenog novca. No, projekata ne manjka, ali nedostaje konkretne obnove. A radovi moraju biti okončani do kraja svibnja. Ako se europski novac ne iskoristi, morat će se naći drugi izvori financiranja, kao što je Nacionalni plan za oporavak i otpornost, a to znači da netko neće dobiti pomoć koja mu je bila namijenjena i obećana. A s druge strane preko pet milijardi osiguranog novca će za Hrvatsku propasti zbog nesposobnosti i neodgovornosti Plenkovićevih ministara, odnosno Vlade u cjelini, i nedopustive tromosti sustava.

U Vladi pismo EK ne razumiju kao nekakvu odbijenicu,  svi redom odjednom opovrgavaju da je ma tko iz Vlade i pomišljao tražiti odgodu roka za iskorištavanje europskih sredstava solidarnosti, što je notorna laž, jer postoje i video zapisi koji svjedoče da je premijer o tome govorio. No, sada hine da s tim nisu računali, da prolongiranje roka nisu ni tražili, bezmalo kao da sve savršeno štima, obnova samo što nije ušla u finiš, reklo bi se po njihovoj ležernosti s kojom su dočekali pismo EK. A riječ je o mogućem gubitku čak 5,1 milijarde kuna!

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne razumije čemu drama, sastanak koji su imali s Komisijom bio je tehničke prirode, nitko tu nije tražio produljenje roka. Ustvrdio je i kako je ugovoreno više od 8 milijardi kuna, i izrazio uvjerenje kako će sve što je Vladi stavljeno na raspolaganje biti i iskorišteno. Nije rekao kako to Vlada misli izvesti u samo par mjeseci!?

I ministar graditeljstva Darko Horvat inzistira na tome da Vlada nije podnijela nikakav zahtjev niti je dobila bilo kakvu odbijenicu.

-Ono što je činjenica je da je u ovom trenutku u 14 raspisanih javnih poziva imamo aplikacija vrijednih gotovo 12 milijardi kuna, a u ovome trenutku ugovorenih konkretnih ugovora na razini od 8 i pol milijardi- navodi Horvat, dodajući da su ugovori u završnoj fazi, a ugovorena sredstva su se počela povlačiti, pa je , dakle, sve savršeno u redu.

Ili, konkretno, “od 313 milijuna kuna podnesenih zahtjeva, njih 119 je već isplaćeno. To je 2,3 posto od ukupno ugovorenih 8,5 milijardi”, što je po Horvatovoj matematici više nego dobro, iako je za tu razinu potrošnje Vladi trebalo više od godinu dana, pa nije jasno kako i kada ministar planira potrošiti preostalih 97,5 posto odobrenog novca u samo pet mjeseci

I ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek silno se upela objasniti javnosti kako se radi o netočnim navodima, krivoj interpretaciji pisma čiji je meritum bio, tvrdi Obuljen Koržinek, potvrditi ono o čemu se razgovaralo na sastanku, a razgovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz Fonda…”.

Ministrica napominje kako je za zagrebački potres namijenjeno 5,1 milijarda kuna Fonda, a dobili smo, kaže, 1,1 milijardu ugovora te ugovorili više od 8 milijardi ugovora” ( ?) Stvar je u tome, veli ministrica, da su prvi zahtjevi za naknadu sredstava oni s najmanjim iznosima i to su bile one najnužnije mjere koje su se nakon potresa poduzimale. A dinamiku obnove, spasonosno se dohvatila za Plenkovićevu kovanicu, usporila je “progresivna šteta” koja je nastala s petrinjskim potresom, pa su se dva katastrofalna potresa preklopila.

Naposljetku, poručuju iz Vlade, iz Fonda solidarnosti EU financira se samo dio obnove, a veći dio ide iz Nacionalnog programa oporavka. Pa, valjda, i nije neka šteta izgubiti 5,1 milijardu kuna…

Potres u Zagrebu (foto N1)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI