Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
izborište / SDP
Viktor Gotovac, šef zagrebačkog SDP-a : “Stručnjak u politici”koji bi Titu vratio trg, a Aleksandri Zec dao jednu ulicu u Zagrebu…

Viktor Gotovac, šef zagrebačkog SDP-a :
“Stručnjak u politici”koji bi Titu vratio trg, a Aleksandri Zec dao jednu ulicu u Zagrebu…

Viktor Gotovac izabran je u drugom krugu za šefa zagrebačkog SDP-a. Odmah je deklarirao i svoje prioritete. Želi vratiti Trg maršala Tita u Zagrebu i jednoj ulici ili trgu u metropoli dati ime po mučki ubijenoj, nedužnoj djevojčici Aleksandri Zec. I za to će se, SDP, s njim na čelu, boriti, poručuje.

Viktor Gotovac nije dio stare partijske nomenklature, nije obilježen pripadnošću ovom ili onom klanu, no, unatoč tomu, nije bez kontroverzi. Dio njegovih stranačkih kolega zamjera mu prijateljevanje s notornim Zlatkom Hasanbegovićem, a ni Thompsonove pjesme nisu mu strane, još manje odiozne.

Profesor s katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, socijaldemokratima se pridružio tek prije tri godine, i evo ga, već je na čelu najveće, i, po mnogočemu, za stranku najvažnije organizacije.  U kampanju je ušao sa sloganom “Novi ljudi, nove ideje i pošteniji rad u SDP-u”, a izjavio je i da nikad ne bi bio političar, nego stručnjak koji se bavi politikom.

Iako se distancira od bilo koje struje ( frakcije ) u podijeljenom SDP-u, imao je, kažu, potporu novog vodstva stranke na čelu s Peđom Grbinom, za razliku od svoga protukandidata Mateja Mišića koji se smatra dijelom Bernardićevog “društva”.

Iako bi se očekivalo da kao socijaldemokrat zastupa primarno radnike i bori se za radnička prava, sa sindikatima je na “vi”, štoviše njihov je prosvjed prije dvije godine nazvao nelegalnim, a Hrvatskoj udruzi poslodavaca stavio se sa svojim uslugama na raspolaganje i pisao im stručno mišljenje.

Tko je, što zna i što može u svijetu politike Gotovac tek treba pokazati i dokazati, no zasad se mnogima čini ponešto kontroverznim. Prije svega, zbog svog odnosa s Hasabegovićem s kojim se rado druži i rado razmjenjuje mišljenje, iako su po mnogočemu na dijametralno suprotnim stranama ( makar formalno ). Primjerice, upravo je Zlatko Hasanbegović, kao bivši ministar kulture, zaslužan za preimenovanje Trga maršala Tita, a Gotovac u svojim prioritetima nakon izborne pobjede navodi upravo povratak Titovog trga kao jedan od svojih prvih ciljeva. Teško je vjerovati da bi oko toga mogli naći neko kompromisno stajalište koje bi im zasladilo buduće zanimljive kave, a jednako je i s ulicom Aleksandre Zec za koju bi bilo iluzorno očekivati potporu ovog ostrašćenog desničara i filoustaše koji se ( privremeno) skrasio pod krov Domovinskog pokreta.

Ako uistinu misli svoje deklarirane prioritete i provoditi, a ne se samo s njima reklamirati i demagoški mahati,  Gotovac u tome i ne treba potporu Zlatka Hasanbegovića. Ali, treba tako ojačan SDP koji bi, s partnerima, nekako mogao doći na vlast, jer bez vlasti nema ni provedbe njegovih ciljeva. Osim toga, ima SDP, prije trgova i  ulica, i drugih pitanja koja mora riješiti, kako je to na Facebooku napisala jedna od kandidatkinja iz prvog kruga izbora za predsjednicu SDP-a Zagreba, Danica Juričić.

-Čeka se znači pokretanje inicijative za povratak Trga maršala Tita i imenovanje ulice po Aleksandri Zec. Dobro je to.

Ali, ajmo odmah riješiti aktualno antifašističko pitanje – zabraniti u skadu s Ustavom RH i zdravom pameti da se ustaško groblje na Mirogoju nazove grobljem hrvatskih vojnika – jer to zalazi u još jednu reviziju povijesti. A uskoro i u izmještanje bleiburškog derneka i slavljenja NDH u centar Zagreba– stoji u objavi Danice Juričić.

Gotovac, izgleda, o tome još nije stigao raspraviti s Hasanbegovićem

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI