Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
FILM / nagrađivanje / vijesti iz boljeg svijeta
Trijumf Jasmile Žbanić u Berlinu i njezine ratne drame Quo Vadis, Aida?

Trijumf Jasmile Žbanić u Berlinu i njezine ratne drame Quo Vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida? najbolji je europski film, njegova redateljica Jasmila Žbanić najbolja europska redateljica, a Jasna Đuričić, glavna glumica filma, najbolja je europska glumica u 2021., odlučeno je na 34. po redu svečanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada u Berlinu Pravi je to trijumf bosanskohercegovačkog filma, koji je doslovce pomeo konkurenciju: osvojio je čak tri od četiri nagrade za koje je bio nominiran.

Quo Vadis, Aida? je koprodukcijska ratna drama iz 2020. za koji je Jasmila Žbanić napisala scenarij i potpisala režiju. Film se prikazuje od lipnja ove godine, a glavne uloge igraju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Emir Hadžihafisbegović, Edita Malovčić.

Prilikom primanja nagrade, redateljica filma Jasmila Žbanić, prenosi Al Jazeera, prije svih, zahvalila se Ženama Srebrenice, potom glumačkoj ekipi s kojom je radila na filmu, svom suprugu, producentu Damiru Ibrahimoviću i svojoj kćeri, koji su joj bili najveća podrška.

-Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerci koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo- kazala je, javlja Al Jazeera Balkans, u trenutnu trijumfa Žbanić.

Jasna Đuričić koja je proglašena glumicom godine, naglasila je  kako je dobila priliku i prostor da konačno kaže  sve što osjeća o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a posebno se zahvalila na pruženoj prilici redateljici Žbanić.

Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se niko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama- kazala je Đuričić.

Nije ovo prva nagrada, očigledno velikom, bosansko-hercegovačkom filmu Quo Vadis, Aida?, koji govori o genocidu u Srebrenici kroz priču o sudbini jedne od žena koje se, suočene s masakrom, pokušavaju izboriti za spas svoje porodice. Film je osvojio i nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Europska filmska akademija dodjeluje od 1988. europske filmske nagrade koje su se do 1997. nazivale “Felix Awards”, dodjeljuju se u 19 kategorija, od kojih je svakako najvažnija kategorija za najbolji film.

Jasmila Žbanić i njezina filmska ekipa zasute su čestitkama sa svih strana, a među prvima koje su dobili bila je čestitka udruge “Majke Srebrenice” kojima je film i posvećen.

-Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu europska redateljica 2021. godine u okviru dodjele 34. Europske filmske nagrade. Ponosne smo na nju i film-navodi se  u čestitci udruge koja okuplja članove porodica žrtava genocida Srebrenice u kojemu su 1995. godine vojska i policija bosanskih Srba u samo nekoliko dana pobile više od osam hiljada Bošnjaka.

Emir Hadžihafizbegović, jedan od aktera filma, glumi oficira  srpske vojske čiji su pripadnici počinili genocid, na Facebooku je u povodu trijumfa filma Jasmile Žbanić napisao kako su sve tri nagrade koje je film dobio umjetnički dug majkama Srebrenice.

Srebrenica nije samo geografija. To je krunsko mjesto i riječ na kojoj će se u vremenu koje je pred nama vagati ljudski karakteri. Odnos prema genocidu u Srebrenici svrstavat će vas ili u ljude ili u sotone, u dobre ili zle, u svjetlo ili mrak- napisao je Hadžihafizbegović.

Redateljica višestruko nagrađenog filma dobila je čestitke i iz američke ambasade u Sarajevu, te od člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića koji ističe da nagrade imaju iznimno značenje za cijelu BiH.

-Film Quo vadis, Aida? predstavlja izuzetno važno umjetničko djelo koje čuva i širi sjećanje na genocid u Srebrenici. Ovo je jako važan dan za bosanskohercegovački film ali i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo. Ovo je dan koji će se pamtiti u Bosni i Hercegovini– poručio je, javlja Al Jazeera Balkans, Džaferović.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI