Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
političarenje / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Otkazan posjet hrvatskog predsjednika BiH: Je li Milanović postao persona non grata za Bošnjake u BiH?

Otkazan posjet hrvatskog predsjednika BiH:
Je li Milanović postao persona non grata za Bošnjake u BiH?

Posjet hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini, najavljen za dana ( nedjelja )  povodom obilježavanja 28-me obljentice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazan je zbog sigurnosnih razloga. Objavljeno je to u priopćenju iz Ureda predsjednika u kojem se kaže kako je odluka utemeljena na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija. Čini se da su na naplatu stigle Milanovićeve izjave o zločinu u Srebrenici za koji je hrvatski predsjednik kazao da nije genocid, a što je u susjednoj državi dočekano kao teška uvreda. Je li hrvatski predsjednik postao persona non grata za Bošnjake u BIH?

Arhiva: Zoran Milanović (FotoTRIS/H. Pavic)

-Predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”– kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednika Milanovića koji će posjet BiH morati prolongirati za neka bolja vremena.

Iako se službeno ne navode konkretni razlozi koji bi isprovocirali moguće sigurnosne probleme za predsjednika Milanovića u ovom trenutku pri dolasku u BiH, evidentno se radi o njegovim nedavnim izjavama o genocidu u Srebrenici, ali i o Miloradu Dodiku.

 Milanović je komentirao i glasanje predstavnika HDZ-a BiH, na čelu s Draganom Čovićem, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji su se priklonili zastupnicima Republike Srpske da se Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici treba staviti izvan snage. Takav je postupak Čovića i BiH HDZ-a izazvao pravu buru i u BiH i u Hrvatskoj, a čak je i Milanović izjavio kako Čoviću i Dodiku savjetuje da to ne rade.

– Neće moći objasniti što to rade. Imam iskustva s tim. Put možda ne u pakao, ali u grabu, ne grobu, put je često popločan dobrim namjerama. Ili ne lošim. Neka to sada puste. Dakle, opet će ih prikazati kao naciste ili fašiste, a to nisu- izjavio je nedavno Milanović, tvrdeći da bez obzira na sve mane koje može imati, Dodik nije najveći problem u Bosni i Hercegovini. S druge strane, ocijenio je i da su ovlasti visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini prevara,  da su kolonijalne i da izlaze iz okvira Daytona.

Bošnjake u BiH najviše je uvrijedila Milanovićeva relativizacija genocida u Srebrenici, pa čak i njegov pokušaj redefiniranja genocida. Kritike je doživio ne samo u BiH, nego i kod kuće, gdje su za njegove riječi imali razumijevanja tek neki političari na desnici. Čak ga je i Plenković, prilikom recentnog boravka u BiH, branio od njega samog, podsjećajući na neke njegove ranije, neupitne izjave o genocidu u Srebrenici.

-Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije- ustrajao je Milanović.

Na njegove opservacije reagirao je i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić koji je ocijenio da je takvim izjavama hrvatski predsjednik prešao civilizacijsku liniju preko koje nitko ne bi smio ići.

-Ovakvo trgovanje sjećanjem na genocid, nebitno radi čeka – izbornog zakona ili Daytona 2 – neprihvatljivo je, bez obzira s koje strane dolazilo. Milanović je prešao crvenu liniju-, rekao  je Hodžić na konferenciji za novinare smatrajući neprihvatljivim da Milanović srebrenički genocid eufemistički  kvalificira kao ”težak zločin s elementima genocida” , unatoč presudi međunarodnih sudova da je riječ o genocidu.

No, hrvatski predsjednik relativizira sudske odluke kad kaže da nijedan sud nije Sveto pismo, pa se Hodžić pita i kakva je to poruka hrvatskim građanima. Najstrašnijim ( najjezivijim, kaže ) Hodžić ocjenjuje Milanovićevu tezu da “svaka žrtva nije ista”, što bi, smatra, moglo implicirati da su više ili manje vrijedne žrtve katolika ili muslimana od nekih drugih žrtava.

-Time se ulazi u jedan nevjerojatno morbidan teren licitiranja i trgovanja brojkama, žrtvama, mjestima zločina…- kazao je Hodžić, podsjećajući Zorana Milanovića i sve koji negiraju genocid nad Bošnjacima, da je u Srebrenici ubijeno 8500 civila u tri dana, a još uvijek se traži njih 1200. S obzirom na kontinuitet Milanovićevih izjava o BiH, Hodžić zaključuje da hrvatski predsjednik ima predrasudu prema Bošnjacima, što drži vrstom organskog primitivizma,, “on Bošnjake promatra kao ljude koji su jedino za bauštelu i pravljenje ćevapa. A iz takvog stava proizašao je i stav da su srebreničke žrtve manje vrijedne  u odnosu na žrtve nekih drugih genocida i ratnih zločina”, zaključuje Hodžić, ocjenjujući da je Milanović ovakvim izjavama zabio prst u oko naporima da se dogode promjene u BiH, a dijelom su posljedica i igre nezamjeranja Dodiku s kojim je, kaže, Milanović danas “glavni jaran”, a dijelom je to posljedica i prevelikog utjecaja politike ( Dragana Čovića ) iz Mostara.

Je li otkazivanje posjeta hrvatskog predsjednika BiH, iz sigurnosnih razloga, znak da je Milanović postao persona non grata za Bošnjake u BiH?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI