Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
(NE)RED / POLITIKA / referendum
Jesu li Suverenisti doista uništili potpise za referendumsku inicijativu protiv uvođenja eura?

Jesu li Suverenisti doista uništili potpise za referendumsku inicijativu protiv uvođenja eura?

Hrvatski suverenisti objavili su prije više od mjesec dana da u svojoj referendumskoj inicijativi protiv uvođenja eura- nisu uspjeli. Tvrdili su da su prikupili nedostatnih 334 tisuće potpisa, donijeli su ih sa sobom na pressicu kao corpus delicti, no vidio ih nitko nije. U međuvremenu je Most prikupljao potpise za referendum protiv covid-potvrda i stožerokracije, i, za razliku od Suverenista, tvrde da su prikupili dovoljno potpisa, čak 400 tisuća, a treba im 369 tisuća. No, potpisi za očuvanje kune pod egidom Hrvatskih suverenista, netragom su nestali. Jesu li ti potpisi u međuvremenu popunili nedostajućih par desetaka tisuća za Mostovu inicijativu?

Nije nimalo čudno što je tvrdnja Suverenista da su uništili, navodno, preko trista tisuća potpisa građana, izazvala brojne nedoumice pa i sumnje na moguću opasnu manipulaciju privatnim podacima građana, mimo njihova znanja i suglasnosti. Jer, otkud ideja ma kome, a pogotovo onima koji se vole predstavljati kao ozbiljan i relevantan politički faktor u društvu, da samoinicijativno, bez konzultiranja nadležnih institucija, uništavaju namjenski prikupljene potpise?

Kako javlja portal Telegram, Agencija za zaštitu osobnih podataka provodi nadzor nad Hrvatskim suverenistima, ali čini se da su dokazi uništeni kako stranka ne bi morala javno priznati potpuni debakl svoje referendumske inicijative. Jer, navodno su ih, piše Telegram, prikupli samo sto tisuća, dakle tri puta manje negoli su javnost obmanjivali. A da se nikad ne bi moglo utvrditi što je prava istina, bivši stranački prijatelji Hrvoja Zekanovića  koje danas predvodi Marijan Pavliček, potrudili su se dokaze spaliti. Pa sad može tko što želi govoriti, a nitko zapravo nitko ne može dokazati koliko je potpisa uistinu “suverenistička” ekipa za zavaravanje imala.

Vjerojatno to više nikoga i ne bi odveć zanimalo da nije potencijalne opasnosti od manipuliranja spornim potpisima za potrebe drugih, primjerice, trenutno aktualnih Mostovih inicijativa kontra covid-potvrda i samoodlučivanja Stožera. Telegramom novinar Drago Hedl za N1 je kazao kako su se sumnje pojavile nakon što su Suverenisti odbili Agenciji za zaštitu osobnih podataka staviti na uvid prikupljene potpise protiv uvođenja eura. Jesu li doista uništili potpise, jesu li iz vodstva Suverenista lagali kad su govorili da su potpisi pohranjeni u stranačkim prostorijama i na još nekoliko lokacija? Da bi poslije, kazao je Hedl, odgovornost pokušali prebaciti na Organizacijski odbor i kolegu Milanovića Litru, eto, a on baš ima koronu i nije u mogućnosti potpise dati na uvid. Na kraju, kad su shvatili da postoji javni interes da se potpisi vide, da se stvarno stanje utvrdi, navodno su ih po kratkom postupku uništili, odnosno za njih je to učinila posebna agencija specijalizirana za arhiviranje dokumenata (!? )

Naposljetku, pravo je pitanje zašto Suverenisti nikad nisu javno pokazali potpise i omogućili službeni, kontrolirani uvid u kutije u kojima su navodno bili pohranjeni, i omogućili da se javno konstatira njihovo brojno stanje? Zar samo zato da ne bi priznali poraz? Takav razlog je poprilično neuvjerljiv, jer što se javnosti tiče, onog trenutka kad je objavljeno da nemaju dovoljno potpisa, interes za tu inicijativu je splasnuo, svima je bilo jasno da Suverenisti nisu uspjeli,  nikakvi im dokazi zato nisu trebali, a sad je li im manjkalo 20 ili 200 tisuća potpisa, gotovo je svejedno.

Naravno, sumnje dodatno potencira, na što upozorava i Hedl, činjenica da će Most, kako su najavili, duže prebrojavati i provjeravati potpise ( mjesec dana ) negoli su ih prikupljali ( dva tjedna ). Ali, zakon ne određuje vremenski rok u kojem to treba učiniti…

Imaju li Suverenisti ijedan dokaz kojim mogu otkloniti sumnje da su prikupljeni potpisi zaista uništeni i da neće biti zloupotrebljeni za neku drugu, recimo, Mostovu, inicijativu? Zar se time ne bi trebale pozabaviti i neke druge službe, a ne samo novinari?

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI