Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
(NE)RED / korupcija / POLITIKA
GRECO kritizira Hrvatsku zbog novog Zakona o sukobu interesa: Vlada ne želi Povjerenstvo s ovlastima, samo s fikusnom funkcijom…

GRECO kritizira Hrvatsku zbog novog Zakona o sukobu interesa:
Vlada ne želi Povjerenstvo s ovlastima, samo s fikusnom funkcijom…

Antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, GRECO, kritiziralo je Hrvatsku zbog prijedloga novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se reduciraju ovlasti Povjerenstva i minimizira njegova uloga u borbi protiv korupcije i devijantnog, nerijetko krimogenog, ponašanja dužnosnika. Kako se najavljuje, Hrvatsku čeka službeno izvješće GRECO-a u kojem će jedan od glavnih prigovora biti da novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa nije uklađen s preporukama toga tijela.

No, unatoč tome, hrvatski ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica i pred Saborom tvrdi  kako je prijedlog novog zakona u skladu s preporukama, u čemu ga slijede i zastupnici HDZ-a.Valjda po onoj da triput izgovorena laž postaje- istina…

Nasuprot HDZ-u, i predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković govori o kritički intoniranom izvješću GRECO-a u kojem su uz kritke postojećeg stanja navedene i preporuke kako ga mijenjati i poboljšati. Zanimljivo je, kaže, da se u Hrvatskoj institucije ne uspijevaju dogovoriti oko toga je li izvješće pozitivino ili negativno. Zapravo se radi o tome, da im je teško priznati kako je ono vrlo kritički obojano.

HDZ-ov zastupnik Damir Habijan, recimo, tvrdi da nema ništa sporno u prijedlogu novog Zakona o sukobu interesa, a niti u izvješću  antikorupcijskog tijela Vijeća Europe. U izvješću GRECO-a, kaže Habijan, nigdje ne piše da Hrvatska nije ispunila preporuke, a očito je nekome iz oporbe odgovaralo da u javni prostor unosi neistine i manipulira javnošću.

Tako to u HDZ-u rješavaju. Kriva je oporba, krivi su mediji, kriva je percepcija…

Kako javlja N1, pozivajući se na Jutarnji list,”ključna  zamjerka u novom izvješću GRECO-a o ispunjavanju preporuka odnosi se na činjenicu da u prijedlogu novog zakona nije poštovana preporuka da se ojača provedivost odredbe o povredi načela poštenog, vjerodostojnog i transparentnog obnašanja javne dužnosti, tj. ovlast Povjerenstva da kažnjava dužnosnike koji povrijede to načelo”.  A upravo poštivanje načela obnašanja dužnosti GRECO je u izvješću iz ožujka 2020. označio temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa, što znači da hrvatska Vlada njegovim izmjenama u tom segmentu, zapravo urušava i sam Zakon i minimizira ulogu Povjerenstva, svodeći ga na fikusnu funkciju, formalnost. Umjesto da se, kako GRECO preporučuje, osnažuje provedivost tih odredbi, Vlada razvlašćuje Povjerenstvo koje po novom Zakonu, bude li usvojen, neće imati ovlasti utvrđivati je li netko od dužnosnika povrijedio načela poštenog, transparentnog i vjerodostojnog obnašanja dužnosti..

No, što GRECO misli, koliko je Hrvatska napredovala u odnosu na preporuke, pokazat će u izvješću na kraju godine, kazala je za N1 Novaković. Prema preporukama GRECO-a svako načelo mora imati sankcije, a prema prijedlogu novog zakona bilo bi isto kao da ih i nema, smatra Novaković.

-Ono što je bitno, a to nikako da se shvati, intencija zakonodavca je da se transparentnost poveže s nekom drugom povredom zakona. Vi primite mito, a mi  vam kažemo da ste to napravili nesavjesno. Pa ne možete ga primiti savjesno. To nema smisla. Članak 5 je bio taj da bude preventivni. U situaciji kad niste povrijedili zakon mi vas ni ne sankcioniramo, samo kažemo nemojte dalje. To je prevencija. Članak 7 i svi ostali članci su kažnjavanje, sankcioniranje- objasnila je.

Dotakla se i slučaja ponovo izabranog međimurskog župana Matije Posavca, konstatirajući da taj slučaj puno govori o nama samima, no nije prvi slučaj dužnosnika protiv kojeg se vode postupci- rekla je, zaključujući kako nam je očito dobro i nismo napravili ništa osim što se sramotimo.

Ne zna, kaže, bi li se smijala ili plakala kad čuje da je Karamarko otišao zbog Povjerenstva koje nema ovlasti da dužnosniku kaže da ne može biti na nekoj funkciji.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI