Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
FILM
'Zbornica', fotografija s plakata filma

Film za gledanje:
Izvrsna ‘Zbornica’ Sonje Tarokić

'Zbornica', fotografija s plakata filma

Ne događa se često da se u kinodvoranama multipleksa po hrvatskim shopping centrima pojavi pa gleda hrvatski film. Još rjeđe se događa da onda u tim dvoranama bude viđen zamjetan broj gledatelja. A još rjeđe, eto treba i to primjetiti, da je pritom film – izvrstan. Sve navedeno se upravo događa: u kinima sad igra ‘Zbornica’, prvi dugometražni film redateljice Sonje Tarokić, kinodvorane su posjećene poput školske zbornice, a film, koji je svoju hrvatsku premijeru imao prije nekoliko dana u okviru Zagreb Film Festivala, je sjajan.

O kvaliteti, ljepoti i snazi ‘Zbornice’ ne dvoji nitko tko ga je pogledao, a redom se u istome slažu i razni filmski kritičari, festivalski žiriji i sl. U ‘Zbornici’ je jednostavno sve na mjestu, počev od izvrsne priče i scenarija, potom virtuozne režije Sonje Tarokić, pa bravurozne kamere snimatelja Danka Vučinovića, montaže Borne Buljevića, a onda i onoga što nije čest slučaj: vrsnih glumačkih izvedbi svih angažiranih glumaca, počev od troje ‘glavnih (Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković…), pa do svih ostalih, uključujući i djecu i sve ostale.

‘Zbornica’, scena iz filma

– Sonja je, jednostavno, radila cijelo vrijeme sa svima… – jezgrovito nam je pojasnio ovakav rezultat jedan od sudionika u stvaranju filma.

Suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Gornjom rečenicom se ‘Zbornica’ opisuje po internetskim stranicama kinodvorana.

-Dugometražni prvijenac jedne od najpopularnijih autorica ZFF-ovih Kockica (Tlo pod nogama – ZFF 2014., Zlatna kolica; Ja sam svoj život posložilaCrveno) u altmanovskoj maniri razlaže dinamiku i unutarnje konflikte jedne zajednice. Film je u Karlovym Varyma ovjenčan posebnim priznanjima glavnog i ekumenskog žirija.  – vele na ZFF-u. 

‘Zbornica’, scena iz filma

Kao dinamična i režijski vrlo vješto izvedena drama o borbi pojedinke protiv sustava i ustaljenih obrazaca svakodnevice, film je od strane brojnih kritičara proglašen jednim od najboljih domaćih filmova posljednjih godina, kažu drugdje, a glasoviti svjetski magazin o filmu Variety ju je opisao kao ‘impresivnu debitantsku dramu’.

-Tarokić je za svoje okruženje odabrala školsku učionicu jer utjelovljuje specifičan sustav u kojem ljudi često cijeli život provode s istom grupom kolega, usko povezanim prijateljstvima, mišljenjima i predrasudama. Odgojno-obrazovni radnici odgovorni su za djecu s kojima rade i specifične probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali imaju i simboličku dužnost prenošenja moralnih vrijednosti – piše Variety.

Citiraju i redateljicu koja im je kazala kako je oduvijek školsku zbornicu doživljavala kao simbol zajednice te kako ju je predstaviti kao brbljavi, ciklični aparat opterećen napetostima, pa se stoga u filmu stvara dojam kako se svi kreću u krug  kroz uvijek iste školske prostore, okruženi galamom glasova koja zapravo nikad ne prestaje i time atmosferu čini sve grozničavijom i emocionalno nabijenom.

‘Zbornica’, scena iz filma

Iako se film odvija u prepunim, zatvorenim prostorima, izvrsno teče, primjećuju i u Varietyju, te hvale odličnu snimateljsku vještinu Danka Vučinovića pa kažu kako se  ‘Vučinovićeva kamera stalno pomiče i hvata mnoge nijanse njihovih reakcija‘, misleći pritom na protagoniste u kadru. Pitali su redateljicu kako su ona i Vučinović u tome uspjeli..

-Cijelu mizanscenu bilo je vrlo teško postići, svaki glumac je imao svoj ritam, a opet su svi morali nekako prihvatiti tempo koji sam im davala kolektivno kao grupi. Želio sam da se stalno kreću, da hodaju jedno oko drugog, da pronađu nešto u prostoriji što rade paralelno s emocijom ili dijalogom. Isplanirala bih to tako da svaki kut hvata nečiju putanju u ovom vrtlogu kretanja, a kada bi improvizirali i unijeli nešto divno novo u ono što je već koreografirano, onda bi ono zaživjelo – pojasnila je Sonja Tarokić. 

‘Zbornica’, fotografija s plakata filma

No posebno je interesantno kako je nastao scenarij ‘Zbornice’, a koja je među ostalim i snažna metafora prilika hrvatskog ili bilo kojeg društva, a posebice pozicije ambicioznog pojedinca koji u nesavršenom sustavu nastoji ‘popravljati svijet’.

-Scenarij filma rezultat je brojnih razgovora s prosvjetarima i čitanja tisuća ‘skrivenih’ forumaških ispovijedi. Sve te priče opterećene su klaustrofobijom i nepomičnošću sustava, bez obzira na individualne napore pojedinaca. Zato se tako dobro u zbornici ogledava i čitavo društvo, svi se u tome možemo prepoznati –  objašnjava redateljica.

U “Zbornici” je kao u osinjaku, netko je primjetio, te se u kadru se stalno nešto događa.

-Film je prepun dinamičnih grupnih scena poput školskih izleta, priredbi, sajmova, roditeljskih sastanaka i velikih odmora. Htjeli smo kreirati onaj osjećaj kaosa kad se začuje zvono na hodniku. Cijela glumačka ekipa bila je jako uživljena, radili smo kao tim, trebali smo stvoriti dojam da tih tridesetak ljudi, zapravo, zajedno provodi život”, kaže Sonja Tarokić, koja je u svome filmu kao soundtrack upotrijebila hrvatsku izvornu narodnu glazbu, uglavnom u izvedbi ansambla Lado. 

Složenost suočavanja s velikim ansamblom odraslih i djece, od kojih neki nikada prije nisu snimali film, a neki nisu bili profesionalci, predstavljala je još jedan izazov, u izvedbenom i financijskom smislu. Dok je pokušavala izgraditi osjećaj obitelji i povjerenja u scenama ansambla, Sonja Tarokić kaže: “Ponekad sam se osjećala kao njihova razrednica.

Bilo bi dobro da ostane razrednica i u svojim sljedećim filmovima, a vama preporučujemo da budete dobri učenici i povirite u ‘Zbornicu’. 

________________________________________________________________________________

*film se upravo prikazuje po Cinestarovim i drugim dvoranama diljem Hrvatske, a u Šibeniku će, npr. publika 18. prosinca moći pogledati film i ratgovarati s glavnom glumicom u Kući umjetnosti Arsen. 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI