Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
političarenje / predsjednik RH / Vojska
Sukob predsjednika Milanovića i ministra Banožića: Ministar obustavio isplatu dnevnica vojnicima u potpori Predsjedniku ?!

Sukob predsjednika Milanovića i ministra Banožića:
Ministar obustavio isplatu dnevnica vojnicima u potpori Predsjedniku ?!

Predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić na Pantovčaku su održali konferenciju za novinare kako bi javnosti priopćili nove detalje o sukobu predsjednika Milanovića s ministrom obrane Marijom Banožićem. Novost je neisplata dnevnica vojnicima koji su u pratnji, odnosno potpora predsjednika države. Čini se da se odnosi Pantovčaka i Banskih dvora sada lome preko leđa vojnika…

Banožić je prije mjesec dana donio odluku da se vojnicima koji su potpora predsjedniku Republike ne plaćaju dnevnice- kazao je Orsat Miljenić.

Radi se o aktivnim vojnicima, nadopunio ga je Loznačić, koji neće dobiti dnevnice, iako su to redovne aktivnosti, poput polaganja vijenaca u Vukovaru, Škabrnji, i to nije korektno,  obaveza je ministarstva da se te dnevnice riješe- ocijenio je.

Na konferenciji je, javlja N1, pročitan i dio pisma načelnika Glavnog stožera OSRH Roberta Hranja, upućenog Vladi, a na koje do danas nije stigao odgovor.

-Ako se ne isplate dnevnice, predsjendik može ne ići i ne ispunjavati svoje funkcije, ili može ići- rekao je Lozančić. No,”predsjednik će nastaviti raditi kao i do sada, ići će tamo gdje treba, a ministar, ne znam na temelju čega, misli da može ljudima koji su bili u Vukovaru uskratiti dnevnice. Načelnik Glavnog stožera je taj koji daje zapovijedi, na temelju njih se daju putni nalozi, to tako funkcionira. Možda ministar smatra da on može biti načelnik Glavnog stožera. Nezamislivo je, ako je ikome zamislivo da predsjednik nema pravo na tri osobe da ponesu vijenac, da za to treba tražiti dozvolu ministra, to je suprotno Ustavu, zakonu i logici- zaključio je Miljenić.

Ministar obrane Mario Banožić na konferenciju za novinare održanu na Pantovčaku reagirao je objavom na Facebooku. U objavi stoji:

-Umjesto da drže neuvjerljive pressice i prebacuju odgovornost na druge, gospoda iz Ureda Predsjednika trebala bi se odgovornije posvetiti racionalnijem trošenju proračuna svog ureda, pa onda ne bi bilo problema o kojima su govorili. MORH, dok sam ja ministar, neće pokrivati njihovu nesposobnost- odrješito će Banožić.

I to je njegov odgovor na izjave Miljenića i Lozančića o “zlostavljanju ministra obrane Marija Banožića koje se porširilo na hrvatske vojnike koji pružaju potporu predsjedniku Republike, jer im nisu isplaćene zarađene dnevnice”.  Na to ih je, kako je izjavio Miljenić, upozorio načelnik Glavnog stožera koji je naveo da u zadnjih mjesec dana ima nekoliko desetaka takvih slučajeva, a s tim je upoznat i predsjednik Vlade, koji, međutim, načelniku GS OSRH na njegovo pismo ( upozorenje) do danas nije ni riječju odgovorio.

Na Pantovčaku vjeruju da će ministar prestati s ovakvim postupanjem i opozvati svoju “neustavnu, nezakonitu odluku”, i vojnicima isplatiti njihove zarađene dnevnice.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI