Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
obnova / političarenje / potres
Plenkovićevo kadroviranje: Sprema li se, doista, Davor Filipović za ravnatelja Fonda za obnovu?

Plenkovićevo kadroviranje:
Sprema li se, doista, Davor Filipović za ravnatelja Fonda za obnovu?

Činilo se neobičnim da premijer Plenković na vijest o ostavci  Damira Vanđelića na mjesto ravnatelja Fonda za obnovu hladno tek kaže : Primio na znanje! Otkud tolika nezainteresiranost za nekog koga je osobno izabrao i doveo na čelo Fonda?Ako ima imalo istine u glasinama da bi Vanđelića na dužnosti ravnatelja Fonda trebao zamijeniti nesuđeni HDZ-ov zagrebački gradonačelnik, Davor Filipović, čiju ukupnu političku karijeru mentorira Plenković, onda je sve jasno. Pokažu li se spekulacije točnim, bit će zadovoljni i Plenković i Horvat, ako ne već Zagrepčani…

Na temu obnove i Vanđelićevog odlaska iz Fonda, za N1 je govorila Marina Pavković, osnivačica i koordinatorica volonterske zajednice “Obnovimo Zagreb” koja okuplja nestranačke stručnjake i znanstvenike.

Na izjavu ravnatelja Fonda da odlazi jer je odradio posao radi kojeg je došao, Pavković za N1 kaže:

-Ako uzmemo u obzir da je postavio procese, on kaže tri stupa – antikoruptivno, transparentno i učinkovito, prva dva mislim da je svakako zadovoljio, no treći, učinkovito, u mjeri u kojoj je mogao raditi, i koliko mu je odluka propuštalo Ministarstvo gospodarstva. Mislim da se tu krije glavni razlog njegovog odlaska jer u mjesecima koji slijede on bi pokazao da bi ta učinkovitost padala jer odluke iz Ministarstva nisu stizale na način kako je to trebalo- kazala je Pavković.

Umjesto da Fond i Ministarstvo graditeljstva rade kao jedno tijelo, među njima je postojala dubinska, funkcionalna nesloga, a tomu je svakako kumovao i sam premijer koji na ostavku Damira Vanđelića, veli Pavković, s visoka kaže kako  je primio na znanje. U isto vrijeme ministar Horvat prepotentno, kao da upravo njegovo ministarstvo nije “usko grlo”, poručuje kako od novog ravnatelja Fonda očekuje više žara. Umjesto da se sredstva za obnovu troše na sanaciju i rekonstrukciju devastiranih objekata, rebalansom se novac za obnovu smanjuje s milijardu na 600 milijuna kuna, a dosad je isplaćeno svega 72 milijuna kuna. Takvom dinamikom obnova ne može biti završena ni za trideset, kamoli za deset godina! Stoga, iako Vanđelić tvrdi da razlog ostavke nije njegovo nezadovoljstvo, pitanje je s čime uopće može biti zadovoljan!

-Od 14.000 zahtjeva samo 24 odluke su donesene za rušenje privatnih kuća. Fond je zaprimio svega jednu odluku za zamjensku kuću. Ne može me u to nitko uvjeriti… Baratamo prilično velikim novcima, to se sad popelo na 10-ak milijardi kuna i više, a mi smo potrošili 72 milijuna i to većinom na nekonstrukcijske elemente- s pravom primjećuje koordinatorica udruge, koja čvrsto vjeruje da je ključ (ne)funkcioniranja sustava u Ministarstvu graditeljstva kao očiglednom “uskom grlu” obnove. A to što Vanđelić tvrdi da je posao odradio i da zato odlazi, samo je stvar korektnosti, smatra.

E, sad, tko će biti novi ravnatelj po mjeri ministra Horvata, strastveniji, s više žara od vrsnog menadžera Vanđelića koji mu nije bio po volji?

Priča se, kaže Marina Pavković, da bi Vanđelića na čelu Fonda mogao naslijediti HDZ-ov gradonačelnički kandidat Davor Filipović.

-Mislim da bi to bila jako loša odluka. Pritom ne ocjenjujem stručnost gospodina Filipovića, ali on ima izuzetno iritantan javni nastup, a s druge strane bi mu se našao kao partner gradonačelnik Tomašević koji ga je debelo pobijedio na izborima. U tom odnosu bi se mogle pojaviti osobne frustracije, inati, i onda bi taj sustav loše funkcionirao. Zaista bih voljela da dođe netko kao Vanđelić, tko zna raditi taj posao, tko ne mora viriti nikome ispod političkih skuta, jer onda ćemo dobiti još jednog Horvata – idealno će funkcionirati, a neće raditi ni jedan ni drugi i mi ćemo biti tu gdje jesmo – nigdje. To za Filipovića se tako priča, a ja sam ovo javno rekla u nadi da se to baš neće dogoditi- iskreno će koordinatorica volonterske zajednice “Obnovimo Zagreb”.

Također smatra i da je “ministar Horvat, uz dužno poštovanje prema njemu kao osobi, jedan potpuno krivi izbor za Ministarstvo u ovom ključnom trenutku. Bio je ranije ministar gospodarstva, nema se čime pohvaliti ni u tom segmentu, a sada u jednom izuzetno osjetljivom, stoljetnom problemu koji se pojavio u Hrvatskoj, vodi Ministarstvo koje je u potpunom rasulu i čiji se rezultati ne vide”- ocijenila je Pavković.

Davor Filipović (HDZ) i društvo (foto N1)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI