Neovisni novinarski portal
29.11.2022.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
SDP traži opoziv glavne državne odvjetnice: Hrvoj Šipek je debelo narušila ugled, poziciju i funkcioniranje DORH-a

SDP traži opoziv glavne državne odvjetnice:
Hrvoj Šipek je debelo narušila ugled, poziciju i funkcioniranje DORH-a

Nakon izbijanja afere Softver s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac u glavnoj ulozi i javnog razotkrivanja USKOK-a koji je slučaj “zatvorio”, a Ured europskog javnog tužitelja ( EPPO ) aktere afere uhitio i pritvorio, pa sramotne pressice glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i njezine kolegice iz USKOK-a Vanje Marušić, sve je više onih koji smatraju da čelnice DORH-a i USKOK-a moraju otići sa svojih pozicija. SDP je već najavio da će tražiti da Sabor u petak glasa o opozivu Hrvoj Šipek…

…koja svoju kožu pokušava spašavati post festum nadzorom USKOK-a u aferi Softver.

Ali, jao, kompletna dokumentacija predana je Europskom uredu javnog tužitelja ( EPPO-u ), a kopije- nema. Vrijeme je za hitne ostavke.

Kako je moguće da USKOK, mada tvrde da slučaj nije zaključen ( ali jest zatvoren??? ), preda dokumentaciju Europskom uredu, a da ne napravi nijednu kopiju predmeta? To nije čak ni amaterizam, teško da je i neki predumišljaj, to je dilentatizam i nemar!

Najprije Europski ured o aferi Softver nisu ni obavijestili, a  kada je EPPO na aferu upozoren od OLAF-a, i europska javna tužiteljica Tamara Laptoš pokrenula istragu koja je rezultirala uhićenjem glavnih aktera, Vanja Marušić poslušno dostavlja dokumentaciju Europskom uredu, a da pritom zaboravlja napraviti kopiju! Sretna, valjda, da se tog tereta rješila!

Na temelju čega će sada glavna državna odvjetnica provesti nadzor koji je najavljen nad poslovima USKOK-a? Spis je morala zatražiti od Europskog javnog tužitelja ne bi li otkrila je li bilo propusta, čijih, i kakvih, i tako su se DORH i USKOK još jednom izblamirali.

A još prošli tjedan zajednički su držale konferenciju za novinare Hrvoj Šipek i Marušić, suflirajući jedna drugoj i pokušavajući zamaskirati svoju odgovornost za grijehe nečinjenja i zataškavanja u aferi Softver u kojoj su uhićeni bivša ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric. A sada bi šefica DORH-a trebala nadzirati ravnateljicu USKOK-a…

Jasno je da bez volje vladajuće većine smjene glavne državne odvjetnice ne može biti, ali predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je da će njegova stranka tražiti opoziv Zlate Hrvoj Šipek jer DORH nije radio svoj posao u slučaju bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac.

Ulogu policije i DORH-a u slučaju Žalac odradili su- mediji, ustvrdio je Grbin, ocjenjujući kako to znači da nam ovakav DORH ne treba jer je dolaskom Zlate Hrvoj Šipek postao produžena ruka vlasti, katastrofa. Svojim ponašanjem, smatra Grbin, glavna državna odvjetnica je debelo narušila ugled, poziciju i funkcioniranje DORH-a.

-Zbog toga ćemo u petak zatražiti da se raspravlja i o njezinoj smjeni, zatražit ćemo da Sabor glasuje o početku postupka opoziva Glavne državne odvjetnice”, najavio je Grbin.

Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI