Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
crovid / narodno zdravlje
Restriktivnije mjere za veća okupljanja odmah, obvezne covid-potvrde za sve državne i javne službenike i namještenike od 15. studenoga!

Restriktivnije mjere za veća okupljanja odmah, obvezne covid-potvrde za sve državne i javne službenike i namještenike od 15. studenoga!

Gotovo 7 tisuća novozaraženih današnja je covid-bilanca u Hrvatskoj. Što i kako dalje? Što su Vlada i Nacionalni stožer donijeli u najnovijem paketu mjera za suzbijanje eksplozije virusa? Ništa radikalno, i dalje se kalkulira i pokušava balansirati. Od ponoći bit će uvedene jače kontrole korištenja zaštitnih medicinskih maski, restriktivnije mjere za veća okupljanja, no, najvažnija među novim mjerama je s odgodom: uvođenje covid-potvrda za sve zaposlene u državnim i javnim službama, bez iznimke, i na svim razinama, ali od 15. studenoga.

Covid-potvrda

Bez covid potvrde neće se moći ni ući u državne i javne institucije, ustanove i poduzeća. Od 4. siječnja, pak,  moguće je da će covid potvrde vrijediti samo za preboljele i cijepljene…

U Hrvatskoj je danas novozaraženih virusom SARS-CoV čak 6.932 pa je broj aktivnih slučajeva ukupno 28.541, od kojih je 1.711 osoba hospitalizirano, od toga ih je 231 na respiratoru, a 36 osoba je preminulo od posljedica covida. Katastrofalna je to hrvatska bilanca u četvrtom valu pandemije. Kako kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, u ovom je tjednu čak 15 posto više oboljelih nego u prošlom tjednu. Hrvatska je po 14-dnevnoj  incidenciji na 23. mjestu, a po stopi smrtnosti na 21. mjestu u Europskoj uniji. Nimalo dobro.

Na te je brojke Nacionalni stožer odgovorio hipotetskom najavom uvođenja covid- potvrda od 15. studenoga i ne samo za sve javne i državne službe i ustanove. Potencijalno, moguće je da će se s takvim potvrdama ulaziti i u kafiće i šoping centre, teretane, restorane… Ali, moguće je da do toga i ne dođe…Ovisno o situaciji, kažu u Stožeru.

Novim mjerama za koje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže kako im je cilj djelovanje u tri smjera, želi se postići što veća procijepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslova  i djelatnosti koje se neće ograničavati, a obavljat će se uz testiranje ili EU digitalnu potvrdu. O kojim je djelatnostima riječ, osim javnim i državnim službama, nije još precizirano i ta će se odluka donijeti naknadno, ali obveznog cijepljenja i dalje neće biti.

Druga mjera je ograničavanje okupljanja i zabrana održavanja svih javnih događanja u zatvorenim javnim prostorima s više od 50 prisutnih, osim ukoliko svi sudionici događaja nemaju EU digitalne covid potvrde. I pored covid- potvrda kao obaveza uvode se ponovo medicinske maske. Na otvorenom, i dalje ostaje na snazi zabrana okupljanja za više od 100 osoba, osim ako svi nemaju covid potvrde. Sva  masovnija okupljanja mogu trajati do ponoći, osim kino projekcija koje su započele u 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Naravno, svi sudionici takvih okupljanja moraju imati covid- potvrdu.

Ako se situacija u međuvremenu ne poboljša, covid- potvrde će se od 4. siječnja vrijediti samo za preboljele i cijepljene. Zasad troškove testiranja snosi poslodavac ( za one koji odbijaju cijepljenje ), ali to po svoj prilici neće tako i ostati, dao je do znanja ministar Božinović.

Testiranje je i danas trošak državnog proračuna, ali kad se uvedu covid- potvrde samo za preboljele i cijepljene, ti troškovi više neće biti relevantni, kaže Božinović. Inače, u međuvremenu je na snazi obveza testiranja dva puta tjedno za one u državnim i javnim službama.

U školama će od 15. studenoga covid potvrde biti obvezne za zaposlenike, a kad je riječ o učenicima, pojačat će se obveza nošenja maski, neovisno od razmaka.

Od ponedjeljka se učenici vraćaju u škole, osim u slučajevima gdje županijski stožeri odluče drugačije.

Jedino što može spriječiti i zaustaviti širenje virusa je imunizacija, do koje, ponavlja Božinović, može doći ili cijepljenjem ili preboljenjem. U Hrvatskoj se, izgleda, ide na preboljenje …

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI