Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
PRAVDOSUĐE
Neovisno pravosuđe: Plenković spašava kožu i glavne državne odvjetnice i ravnateljice USKOK-a, jer, mani propuste, neće ih mediji i javnost smjenjivati, no way!

Neovisno pravosuđe:
Plenković spašava kožu i glavne državne odvjetnice i ravnateljice USKOK-a, jer, mani propuste, neće ih mediji i javnost smjenjivati, no way!

Nema ni smjena ni ostavki u DORH-u i  USKOK-u. Glavna državna odvjetnica  Zlata Hrvoj Šipek, čiji opoziv traže SDP i Most, ne mora brinuti za svoju “glavu” sve dok je ona u milosti Andreja Plenkovića koji je unaprijed dao do znanja svima da će oporbena inicijativa biti odbačena, a godišnje izvješće glavne državne odvjetnice ( za 2020. ) od parlamentarne većine podržano. Ne mora se, zasad, bojati ni Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a, o čijoj se smjeni već par dana govori kao “svršenoj stvari”.  

Hrvoj Šipek, u maniri premijera Plenkovića, drčno poručuje da neće smjenjivati nikog, pa ni Vanju Marušić, pod pritiskom medija i javnosti. Nisu li za smjenu ravnateljice USKOK-a relevantni jedino njezini propusti u radu, a ne njezina medijska (ne)popularnost ?

Umjesto obje, ne odzale ni Hrvoj Šipek, ni Marušić ( zasad)…

Nije dobra situacija ni u DORH-u ni u USKOK-u , i objektivno govoreći nakon ovolike blamaže samo sa slučajem Softver ( Žalac ) kakvu su priredile Hrvoj Šipek i Marušić,  i u duetu,  i solistički, bilo bi najbolje da odu s dužnosti obje. To se, naravno, neće dogoditi, svi će se posuti pepelom, kako to ovih dana in continuo čini glavna državna odvjetnica priznanjem da joj je neugodno zbog svega što se događa, da je spremna preuzeti odgovornost i za svoje činjenje i nečinjenje, ali ne i za ono što se događalo pod paskom njenih prethodnika.

Zadnjih dana, baš uoči izlaska glavne državne odvjetnice pred saborske zastupnike, Vanja Marušić je već bila upokojena. Govorilo se da je faktično već  napisano razrješenje dužnosti ravnateljice USKOK-a, i da njezinu smjenu treba samo formalizirati.  Činilo se da je to način na koji Hrvoj Šipek namjerava sačuvati svoju glavu na ramenima. No, ispostavilo se da će Vanja Marušić, makar još neko vrijeme sjediti u istom uredu i na istoj funkciji. Dok se Hrvoj Šipek na odluči povući već pripremljeni potez od kojeg je odustala, ili zato što je poslušala u svijetu politike moćnije od sebe, ili iz čistog prkosa. No way, što bi rekao premijer.

Ali, što to znači? Da glavna državna odvjetnica svjesno tolerira ravnateljicu USKOK-a koja je u aferi Softver nesporno počinila velike propuste  kada o slučaju nije informirala Ured europskog javnog tužitelja, ili kada je pred licem javnosti tvrdila kako je Europski ured s predmetom upoznala, a njegova tužiteljica Tamara Laptoš javno je prokazala kao pravosudnu dužnosnicu koja laže i obmanjuje javnost?  Nije li Vanja Marušić priznala da je USKOK ocijenio da nema elemenata za nastavak istrage i predmet zaključio, da bi poslije javnosti tumačila razliku između mrtvog i živog, zaključanog i privremeno zatvorenog predmeta. Ukratko, muljala i čupala se iz konstrukcija kojima se sama, ili u dogovoru s glavnom državnom odvjetnicom, domislila. Naposljetku je priznala da je učinila propust kad nije o predmetu informirala Ured europskog javnog tužitelja.

I što tu još treba čekati glavna državna odvjetnica da bi postupila u odnosu na ravnateljicu USKOK-a koja je diskreditirala i sebe, i instituciju koju reprezentira, per fin i samu Hrvoj Šipek koja ju je, zajedničkim javnim nastupom, kanila zaštititi od nje same i njezinog youtubeovskog javnog komuniciranja kakvo dosad nismo vidjeli, a bogme ni mogli zamisliti? Doduše, i za jednu i za drugu bilo bi bolje da javnost to uprizorenje nikad nije vidjela…

Afera softver bi po DORH-u i USKOK-u bila stvar prošlosti, arhivski slučaj za skupljanje prašine, trajno mrtav predmet, da Tamara Laptoš preko OLAF-a nije upozorena na slučaj bivše ministrice Gabrijele Žalac, koji, doduše, datira još od 2018. I to je potpuno jasno, ma što danas Hrvoj Šipek, štiteći vlastitu kožu, u Saboru govorila.

Nevješta državna odvjetnica, ništa nije znala…

No, Hrvoj Šipek, poučena od premijera Plenkovića, neće igrati pod pritiskom medija i javnosti, pa je od razrješenja Vanje Marušić odustala, a zastupnicima koji traže njezin opoziv kazala: – Vi ste saborski zastupnici u bitno povoljnijem položaju od mene, jer u slučaju Softver postupak nadzora nije dovršen, a vi možete spekulirati i insinuirati. Zato ponavljam, čim nadzor bude završen, objavit ću rezultate i sukladno tome donijeti odluku o daljnjem postupanju- rekla je, odgovarajući na brojna pitanja zastupnika, kojima je prigovorila da su najveći dio vremena potrošili na njezino diskreditiranje kao osobe i glavne državne odvjetnice.

Možda, ali Hrvoj Šipek znade da se bez povoda i valjanih argumenata diskreditirati ne može nikoga. Ljude uglavnom diskreditiraju njihova (ne)djela. DORH je dobio izvješće o slučaju Softver i odluci USKOK-a još u veljači 2020., kada, doduše, Hrvoj Šipek još nije bila na svojoj današnjoj poziciji na koju je došla u svibnju, pa bi ona odgovornost rado delegirala na svoje prethodnike, ali je taj predmet imala na stolu u srpnju kada je već bila izabrana. Točno je, ali nije dobila spis koji je golem, nego tek izvješće na desetak stranica, brani se glavna državna odvjetnica. Dovoljno da zna što je USKOK na tom predmetu radio i da ga je zatvorio, dovoljno da postupi, da pokrene nadzor i izbjegne svu ovu blamažu sustava koji ionako ne uživa ugled u javnosti.

Umjesto toga, ona pokušava nevješto javnost uvjeriti da zbilja ništa o slučaju Žalac nije znala. Čak i kad bi to bilo točno, trebala bi letjeti iz DORH-a jer bi to značilo da loše i nemarno obavlja svoju funkciju. Da USKOK provodi istragu o bivšoj ministrici, a da to glavna državna odvjetnica ne zna, da o tome nije brifirana, da s kolegama o tome nije raspravila, e to je doista naivna priča kojom se ne da danas više nikoga obmanuti. Ponajmanje ozbiljno obraniti.

Teorijska neovisnost

DORH je, nažalost, ispostavlja se i kroz ovu epizodu, kao i cijelo pravosuđe, u iznimno teškom stanju. Osim što postoji sumnja da se radi sporo, tromo, loše, osim što imaju i loše uvjete rada, previše kriminala na premalo tužitelja, vjeruje se i kako su ove pravosudne institucije tek produžene ruke vlasti koje ne djeluju samostalno i neovisno. Doduše, kad vas politika postavlja, kad joj za svoj rad odgovarate, logičnim se čini i da joj se udvarate ne biste li sačuvali svoju poziciju. Dakle, progon političara nije baš  stvar koju DORH i USKOK provode bez znanja državnog vrha ( napose premijera ), ma koliko se busali u svoja, navodno, neovisna prsa.

Zlata Hrvoj Šipek ovu je rundu, očito, preživjela. I to joj je bilo jasno tek kada joj je premijer dao do znanja da će njezino izvješće podržati, a inicijativu oporbe odbaciti. I tog trenutka je i Vanja Marušić, makar za neko vrijeme, spasila svoju kožu. Žrtva više nije bila potrebna. Glavna državna odvjetnica je odahnula.

U Saboru je izjavila i da je ponosna na rezultate rada DORH-a u 2020. Na što  je to točno ponosna, nije rekla, ali su te njezine riječi zvučale cinično. Baš kao i njezina teza da je potpuno promašeno govoriti o utjecaju izvršne vlasti na DORH i USKOK u slučaju Žalac kod činjenice da su protiv bivše ministrice pokrenute dvije istrage, pa nema logike štititi je u ovom slučaju. Što znače pokrenute istrage koje završe kao što je završio slučaj Softver u USKOK-u, kod Vanje Marušić koja je ocijenila da u tome nema ničeg i predmet stavila ad acta? Proglasila mrtvim.

Hrvoj Šipek  u jednom ima pravo. Recimo, kad kaže da je percepcija javnosti u odnosu na državno odvjetništvo i pravosuđe vrlo niska, ali treba priznati, veli, da je i povjerenje u tijela javne vlasti generalno nisko. Ali, zar to DORH abolira od odgovornosti, zar je čini manjom?

-Tvrdnja da DORH ništa ne čini, a korupcija je na svakom koraku, pitanje je što dokazuju uhićenja  koja se svakodnevno događaju. Pa tko provodi ta uhićenja,  tko to radi na tim predmetima?- zdvaja pred sabornicima Hrvoj Šipek, kao da ne znamo kako njihove optužnice padaju kao gnjile kruške na sudovima.

Plenković je odlučio

Zastupnici Mireli Ahmetović na pitanje koliko se prijava odbacuje iz političkih razloga, izrijekom odgovara: Nijedna ! Ali, korupcija  jest ozbiljan problem hrvatskog društva, samo “nemojte očekivati od DORH-a i postavljati pred DORH i USKOK zadatke tijela općeg nadzora. Mi to nismo i ne možemo. Postoje  tijela otkrivanja, policija, državni inspektorat, državna revizija, DORH je prije svega tijelo progona.

Dokaz da političari nisu pred DORH-om zaštićeni kao lički medvjedi je, kaže, pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nije DORH čekao da Bandić umre kako bi pokrenuo istragu, jer je bio uhapšen još 2014., i pušten iz zatvora, a trajanje postupka, reći će, nije stvar na koju može utjecati DORH. No, što bi bilo da je poživio? Bi li i optužnica protiv njega pala na sudu i koliko bi za to bio kriv DORH?

Na kraju, Hrvoj Šipek ima pravo kad nas poziva da odgovorimo zajedno samima sebi što se dogodilo s osobama koje su osuđene, jesu li doživjele društvenu osudu. Nisu, to znamo, jer tri desetljeća gradimo društvo u kojem kriminal nije ni približno odiozan i proskribiran kao u uređenim društvima, pa i osuđenici nisu izopćenici, nego, ne baš iznimno, čak i dio elitnih političkih postrojbi.

O sudbini Zlate Hrvoj Šipek, glavne državne odvjetnice, Sabor će odlučiti idućeg petka, zapravo će tada glasati, a odluku je Andrej Plenković već donio. Znamo i kakvu…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI