Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
HRVATSKA / izborište / POLITIKA & KRIMINAL
Matija Posavec, kandidat za župana: Žrtvuje se za Međimurce, kaže, kojima je priuštio trošak za izvanredne izbore, i opet će, bude li osuđen!

Matija Posavec, kandidat za župana:
Žrtvuje se za Međimurce, kaže, kojima je priuštio trošak za izvanredne izbore, i opet će, bude li osuđen!

Matija Posavec, koji je prije dva mjeseca uhićen zbog sumnje na korupciju, nakon čega je podnio ostavku na svoju dužnost, ponovo će se kandidirati za međimurskog župana. Jer to, kaže, njegovi birači žele, njegovi Međimurci, organizirani u grupu podrške na Facebooku koja okuplja 9 tisuća ljudi, to oni od njega traže. Kako bi se na to mogao oglušiti? Hm, gdje je tu politička kultura, moral, preuzimanje odgovornosti za inkriminacije koje je i sam priznao?

Dakle, želi se reći da ne ulazi Posavec u novu kandidaturu zbog sebe, zbog svojih ambicija i pokušaja da neutralizira efekte nepobitnog djela koje je počinio i priznao, dakle, primanja novca na ruke, nego se žrtvuje za svoj narod! E, to su hrvatski političari, nesebični, velikodušni i uvijek spremni na žrtvu! Da nije perverzno i nemoralno, bilo bi smiješno…

O svojoj odluci da se stavi na raspolaganje Međimurju, ma koliko mu bilo teško, govorio je ekskluzivno  za RTL, manirom čovjeka koji čvrsto vjeruje u ono što govori. No, zašto bi mu građani ove sjeverne hrvatske regije dali povjerenje nakon što je uzeo 10 tisuća kuna, koje naziva privatnom donacijom za njegovu kampanju, donatoru osigurao funkciju u Županijskoj upravi za ceste, a Međimurcima prouzročio nepotreban proračunski trošak za izvanredne izbore? I sad će im se na tim izvanrednim izborima, 28. studenoga, Matija Posavec, koji ih je izazvao, zbog sumnje na koruptivno djelo, zloupotrebu položaja i trgovinu utjecajem, opet ponuditi kao navodno najbolji mogući izbor za župana?! Pa tko je tu lud?

Posavec se tereti ne samo za spornih 10 tisuća kuna koje je primio “na ruke”, umjesto da navodnog donatora uputi da novac uplati na račun stranke. USKOK ga tereti i za zapošljavanje preko veze dviju suradnica.  Ali, to će utvrditi istraga, kaže, vidjet ćemo hoće li biti podignuta optužnica.

No, iako postupak traje, Posavec ide pred birače kao kandidat za župana hineći da na sebi nema nikakvog tereta. Štoviše, pokušava plasirati potpuno nebuloznu tezu kako su izbori najdemokratskiji način  da dokaže svoju nevinost?! A ako se u postupku utvrdi da je kriv i bude osuđen, makar i na uvjetnu kaznu, dobije li izbore bit će prisiljen ponovo na ostavku. A Međimurci će još jednom zbog Matije Posavca na izvanredne izbore!

Čist kao jutarnja rosa, altruist Posavec, ne nalazeći snage odbiti svoje sugrađane, ulazi u izbornu kampanju uz potporu šest političkih stranaka, i s preko 10 tisuća u dva dana prikupljenih potpisa za kandidaturu.  Moralno je kandidirati se, kaže, ako to građani od vas očekuju ( ?!) Da bi čovjek riječ rekao…

-Mislim da je to ono što obvezuje i to je zapravo ono što svaki političar mora razumjeti  bez obzira na to što mu se stavlja na teret. To je pravni proces, ali narod je vaš poslodavac, narod vas kažnjava ili nagrađuje- govori međimurski pučki tribun, koji odjednom priznaje samo “sud naroda”. Što se dogodilo s tim čovjekom? Jesu li ovo izjave utopljenika koji doista vjeruje da ga podrška na izborima spašava od kaznene odgovornosti? A priznao je da je primio novac. Doduše, njegovo objašnjenje toga inkriminirajućeg čina zbilja je zanimljivo.

-To su okolnosti i činjenice koje su bile, a činjenice jesu da je 10 dana prije lokalnih izbora došao čovjek kod mene u ured i rekao je, ovo ti je donacija  za kampanju, nemaš nikakve obaveze prema meni.

Novac je, tvrdi, istog dana položen na račun stranke, donator je htio ostati anoniman, a protuusluga mu nije trebala jer je već 8 godina član Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste ( ? ) No, to nije morao i ostati, pogotovo što “jedini koji može Upravno vijeće predložiti od svojih članova je župan po funkciji.”

I da zaključimo: Matija Posavec se pokušava, prije pravosudnog epiloga, ojačati izbornom potporom građana i njihovim bezuvjetnim povjerenjem, uvjeren da je od svakog drugog, najvažniji “sud naroda”. Nevjerojatno!

Pritom se, uz golemu količinu patetike i degutantnog dodvoravanja biračima, predstavlja žrtvom koja za njih i za njihov interes, na njihov zahtjev, nosi svoj križ dobrovoljno i hrabro. Ništa Posavec ne čini radi žitelja Međimurja, u kandidaturu ulazi radi sebe, ne bi li se od kaznenog grijeha eskulpirao glasovima birača. A Međimurcima čini samo štetu. Prije svega, činjenicom da ih je već na trošak poreznih obveznika uvukao u izvanredne izbore, riskirajući da se to, bude li presuđen za inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, ponovi još jednom.  Nesebičnom Posavcu ne smeta što se novac poreznih obveznika troši na izbore koji isključivo služe njegovoj rehabilitaciji. Makar u očima građana…

Svojevremeno je to učinio i bivši SDP-ovac Željko Sabo koji je odležao u zatvoru za pokušaj davanja mita. Stranka ga, nakon toga, nije htjela kao kandidata za vukovarskog gradonačelnika na izborima. Sabo je bio uvjeren da Vukovarci ne žele nikog više do li njega. Nije izabran. Dobio je mandat u Gradskom vijeću kojim je trgovao. S Penavom, i Domovinskim pokretom. I s crnim vragom bi samo da se vrati u politički život. I dobio je funkciju predsjednika Gradskog vijeća. Postigao je cilj. Opet je u igri. A to je zapravo jedino što je priželjkivao. Baš kao što čini i Posavec, kamuflirajući se podrškom naroda radi kojega, navodno, ide u kandidaturu. No, to s voljom naroda nema veze, isključivo se radi o volji i interesu Matije Posavca. O prirodi politike…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI