Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
GOSPODARSTVO
Iskra brodogradilište Šibenik u Kijevu ugovorilo gradnju novog plutajućeg doka: Najveća i najvažnija investicija u šibensko brodogradilište u zadnjih stotinu godina!

Iskra brodogradilište Šibenik u Kijevu ugovorilo gradnju novog plutajućeg doka:
Najveća i najvažnija investicija u šibensko brodogradilište u zadnjih stotinu godina!

Iskra brodogradilište Šibenik grabi velikim koracima naprijed. Šibensko brodogradilište je u Kijevu, u Ukrajini, ugovorilo gradnju plutajućeg doka, i ulazi u najveću stratešku investiciju do sada, i najveću u šibensku brodogradnju u zadnjih stotinu godina…

“Iskra brodogradilište Šibenik” sklopilo je ugovor s ukrajinskim državnim brodogradilištem “Pallada” iz Khersona, o izgradnji novog plutajućeg doka dugog 120 metara, širokog 32 metra, s kapacitetom dizanja brodova do 5000 tona. Novi dok , priopćili su iz šibenskog brodogradilišta, omogućit će servisiranje gotovo čitave flote trajekata „Jadolinije”, svih brodova HRM-a, uključujući i budući vanobalni ophodni brod, te luksuzne jahte duljine preko 100 metara.

Ugovor su, u sjedištu ukrajinskog vojnog koncerna „Ukronboronprom”, potpisali u ime „Iskra brodogradilišta Šibenik” Roko Vuletić, a u ime ukrajinskog brodogradilišta „Pallada” direktor Yevhen Alkhimov.

Radi se o suradnji Šibenčana s koncernom koji upravlja svim tvrtkama aktivnim u ukrajinskoj vojnoj industriji koje su sudjelovale u višemjesečnim pregovorima o realizaciji ovog ugovora, prema kojem će dok biti izgrađen u roku od 13 mjeseci, a potom će remorkerima biti dotegljen iz Crnog mora u Šibenik, i instaliran na lokaciji postojećeg doka, izgrađenog daleke 1924. godine, koji je služio punih 98 godina.

-Izgradnja novog doka dugog 120 metara i nosivosti 5000 tona, koji će zamijeniti stari dug 70 metara i nosivosti 1500 tona, najveća je i najvažnija investicija u šibensku brodogradnju u proteklih stotinu godina. Riječ je- izjavio je član Uprave šibenskog “Iskra” brodogradilišta Roko Vuletić- o strateškoj investiciji koja će omogućiti snažan razvoj šibenskog brodogradilišta, povećanje njegovih remontnih kapaciteta i unapređenje kvalitete usluga. Novi dok bit će izgrađen u kombiniranoj tehnologiji armirano betonskog pontona i čelične konstrukcije čime će se značajno produljiti njegov životni vijek te smanjiti troškovi održavanja u odnosu na tehnologiju isključivo čelične konstrukcije. Građen je u skladu s najvišim ekološkim standardima te će imati ugrađene tankove za prikupljanje otpadnih voda i štetnih tvari koje nastaju prigodom radova na brodu. Upravljanje dokom je potpuno digitalizirano i svim se njegovim funkcijama upravlja putem računalnog sustava- napominje Vuletić.

Ukrajinsko brodogradilište „Pallada”, kojem je „Iskra brodogradilište Šibenik” povjerilo posao izgradnje svog novog plutajućeg doka, renomirani je specijalizirani graditelj plutajućih dokova. Osnovano je 1936. godine, a do sada je izgradilo više od 90 plutajućih dokova za brodogradilišta širom svijeta, a koriste ih i hrvatska brodogradilišta. Dok će biti građen pod nadzorom Hrvatskog registra brodova te će od prvog dana biti registriran pod hrvatskom zastavom, poručuju iz Uprave “Iskra brodogradilišta Šibenik”.

Izgradnja novog plutajućeg doka bit će prvi i najvažniji korak velikog investicijskog plana slovenske „Iskre”, koja je šibensko brodogradilište preuzela 2019. godine, a koji uključuje niz strukturnih ulaganja u šibenski škver. Riječ je o obnovi i modernizaciji objekata i infrastrukture, nabavi nove opreme za brodogradnju, povećanje kapaciteta te podizanje energetske učinkovitosti. U cilju bolje energetske učinkovitosti i uporabe ekološki podobnih obnovljivih izvora energije već je pripremljen projekt gradnje solarne elektrane na krovovima zgrada Iskra brodogradilišta Šibenik nazivne snage 1,1 MW, a za početak realizacije čekaju odluku Fonda za zaštitu okoliša.

„Iskra” će samo u 2022. godini, najavljuju iz kompanije, u hrvatske tvrtke u svom vlasništvu, „Iskra brodogradilište Šibenik” u Šibeniku i ELKA-u u Zagrebu, koja je od nedavno dio „Iskre”, investirati preko 15 milijuna eura.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI