Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
'rvatska / političarenje / potres
Damir Vanđelić podnio ostavku na dužnost ravnatelja Fonda za obnovu: Nije uspio!

Damir Vanđelić podnio ostavku na dužnost ravnatelja Fonda za obnovu:
Nije uspio!

Damir Vanđelić je, nakon samo devet mjeseci, podnio ostavku na dužnost ravnatelja Fonda za obnovu, javlja N1. Razloge ostavke nije naveo, no, za sutra je najavio konferenciju za novinare na kojoj će , kako se vjeruje, otkriti i što ga je nagnalo na taj čin. Još u kolovozu za TRIS je s optimizmom govorio o svojoj visokoj motiviranosti da pomogne u bržem oporavku svog rodnog grada, Zagreba…

Poznato je, inače, da je od preuzimanja dužnosti Vanđelić kontinuirano bio u konfliktu s ministrom graditeljstva Darkom Horvatom, i da je u Ministarstvu vidio “usko grlo” koje blokira obnovu. A prva pretpostavka uspješnog rada na obnovi je svakako dobra suradnja i dobar odnos dvaju ključnih aktera u sanaciji potresne katastrofe- ravnatelja Fonda i resornog ministra.

Ostavka Damira Vanđelića nije nimalo iznenađujuća, a čini se kako bi glavni razlog ovako radikalnog poteza mogao biti upravo ministar Horvat i nemogućnost suradnje Fonda s njim i Ministarstvom, što je rezultiralo sporom, tromom ili čak potpunom stagnacijom obnove.

Osim toga, iako je izabran na četverogodišnji mandat, izgleda da ni sam Vanđelić nije vjerovao da je to realno, pa je i ranije otvoreno govorio kako ne vjeruje da će mandat odraditi do kraja na čelu Fonda. Nije bio zadovoljan kooperativnošću ministra a ni dinamikom obnove. Otklanjao je sve spekulacije da bi imao bilo kakva obećanja vlasti koja bi bila vezana uz njegov ravnateljski posao ili nakon njega. Istina je da je jedno vrijeme figurirao kao HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, ali je Vanđelić i te spekulacije odbacio, jer, kako je rekao, uz posao koji je prihvatio  ne može još voditi i kampanju za gradonačelnika. A što se tiče idućih izbora, o tom- potom,” idemo vidjeti kako ću ovo napraviti. Ako ovo napravim loše, neću biti zadovoljan sam sobom, a niti oni ( HDZ ) sa mnom”, govorio je.

Uostalom, nije bila njegova, nego ideja samog premijera Andreja Plenkovića da preuzme vođenje Fonda i da pomogne, a od početka je govorio da mu je namjera ostati na čelu Fonda samo dok ga ne postavi na noge. Jedan od njegovih glavnih uvjeta da prihvati posao je bio da ima punu slobodu u radu kako bi Fond postavio po svim kriterijima transparentnosti, efikasnosti i antikoruptivnog djelovanja. A kad se kuće počnu obnavljati serijski, po 50-100 objekata i kad se riješi privremeni smještaj za veći broj ljudi, smatrat će da se posao u Fondu uhodao i da je njegova misija završena.

– Puni mandat neću ostati sigurno, jer kanim to upogoniti puno prije. Ako to ne uspijem upogoniti dovoljnom brzinom, ja ću dati ostavku sam jer zaista neću ja sam biti zadovoljan svojim radom- izjavio je svojevremeno a danas to i proveo.

U svakom slučaju  Fond ne funkcionira kako je želio, obnova ne ide dinamikom koju je očekivao i smatrao optimalnom, pa o ostavci, očito, nije dugo razmišljao. Ćini se da u ovih devet mjeseci u Fondu nije našao zadovoljstva u radu…

U kolovozu je za Tris, na pitanje je li zažalio što je prihvatio poziv i molbu premijera da se angažira na mjestu ravnatelja Fonda iskreno odgovorio:

–Jesam, zažalio sam više puta. No, istovremeno, teškoće, promišljanje i nalaženje ispravnih rješenja, oporavak i tvrdoglava upornost u tome da moj rodni grad oporavimo, me beskrajno motiviraju da nastavim dalje.

Pristao sam voditi Fond za obnovu upravo zato da ne bismo svjedočili kriminalu i na taj način sam i organizirao rad. Fond za obnovu redovito ima konferencije za medije na kojima podnosi mjesečna ili dvomjesečna izvješća o radu (njihova dinamika ovisi o tempu kojim od Ministarstva dobivamo odluke na provedbu), a osim toga, na internetskoj stranici u svakom trenutku se može provjeriti broj zaprimljenih odluka, vrsta odluka, njihov status…- rekao nam je tada Vanđelić koji odlazi svjestan da nije uspio…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI