Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
zemlja-zrak
Zagreb, 25.11.2021 - Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron u pratnji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića upisao se u Zlatnu knjigu u Banskim dvorima. Emmanuel Macron stigao je u službeni posjet Republici Hrvatskoj. foto HINA/ POOL/ Damir SENČAR/ ds

Au revoir, adieu… 8,7 milijardi kuna:
Danas u Zagrebu ceremonijalni shopping borbenih aviona – stigao i E. Macron

Zagreb, 25.11.2021 - Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron u pratnji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića upisao se u Zlatnu knjigu u Banskim dvorima. Emmanuel Macron stigao je u službeni posjet Republici Hrvatskoj. foto HINA/ POOL/ Damir SENČAR/ ds

U Hrvatskoj se po medijima već danima pompozno najavljuje kako predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron dolazi u službeni posjet Republici Hrvatskoj. I došao je, a čini se kako je osnovni razlog njegova posjeta potpisivanje ugovora po kojemu će Hrvatska od Francuske kupiti 12 borbenih aviona Rafale za nekih 8,7 milijardi kuna. Tako će Hrvatska moći reći doviđenja (au revoir), odnosno zbogom (adieu) lijepoj svoti novca iz proračuna. Neki u oporbi misle da se taj novac možda eventualno mogao utrošiti na zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje mladih i spriječavanje odlaska iz države za boljim životom, no vladajući se, kako se vidjelo, gnušaju takvih stajališta.

Francuski borbeni zrakoplov Rafale

Bilo kako bilo, posjet E. Marona neki drže za svojevrsni ceremonijalni shopping zrakoplova uz sve državničke počasti, parade, postrojavanja, ručkove i večere. Au contraire... u Vladi RH kažu  kako se radi o jačanju bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Francuske Republike. Čini se kako će se u ovom slučaju najveće jačanje osjetiti francuski državni proračun.

Naime, baš jučer je A. Plenkovićeva (HDZ) Vlada RH na svojoj 86. sjednici  dala suglasnost MORH-u za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Ova riječ višenamjenskog se može shvatiti na više načina, no pretpostavlja se kako ga visoki dužnosnici ipak neće koristiti za odlazak na godišnji odmor ili u shopping.

Ozbiljna lova

No pustimo glupu šalu, nije to baš smiješno. To su ozbiljne stvari. I ozbiljna lova...

-Naime, ove je godine za kupnju Rafalea u državnom proračunu već osigurano nešto više od 2,3 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijarde kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardu kuna, u 2024. 1,7 milijardu kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna. – vele u Vladi RH. 

Macron-Plenković – foto: Hina

Zbrojeno, ispada kako se radi o ukupnoj cifri od oko 8,7 milijardi kuna. Više o Prijedlogu odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, ako vas možda zanima, pronađite klikom ovdje na: papir o kupnji aviona.

Kao dalje javlja Vlada RH, ministar obrane Mario Banožić  tim je povodom rekao kako je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti “dostatni 30 i više godina”.

Super. Isplate se onda.

Naveo je i da je uz 12 aviona, u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora tvrtki proizvođača.

Zemlja-zrak

“Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavatelja’. Obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prijenos vlasništva nad avionima provest će se u Francuskoj te će do potkraj  2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona. Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku “prevesti” piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.- dodao je Banožić (HDZ), poznat i po nedavnoj aferi oko MORH-ova stana u središtu Zagreba i letenja borbenim zrakoplovom za vrijeme godišnjeg odmora.

Ovaj svečani shopping bit će okončan na nebu iznad Zagreba: preletom ta dva francuska aviona.

-Dok naši piloti ne prođu obuku na Rafalima, ovo je pravi trenutak da najavimo da ćemo sutra oko 12 sati vidjeti dva Rafala iznad Zagreba. To smo dogovorili s našim francuskim prijateljima. Oni će sutra nadletjeti Zagreb u kontekstu simboličnog potpisivanja ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona”, najavio je jučer A. Plenković (HDZ).

Nemamo pojma što će E. Macron jesti za ručak predviđen u 13 sati u hotelu Esplanade, a na kojem će biti, između ostalih, i Tereza Kesovija i Miroslav Ćiro Blažević.

Zagreb, 25.11.2021 – Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron u pratnji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića upisao se u Zlatnu knjigu u Banskim dvorima. Emmanuel Macron stigao je u službeni posjet Republici Hrvatskoj. foto HINA/ POOL/ Damir SENČAR/ ds

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI