Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
hadeze / POLITIKA
Željko Burić svrgnuo Nediljka Dujića s čelne pozicije ŽO HDZ-a: Hoće li Burić na još jedne izbore, one 2025., za župana?

Željko Burić svrgnuo Nediljka Dujića s čelne pozicije ŽO HDZ-a:
Hoće li Burić na još jedne izbore, one 2025., za župana?

Željko Burić, šibenski gradonačelnik u trećem mandatu, na nedjeljnim unutarstranačkim izborima u HDZ-u, izabran je za predsjednika županijske organizacije i s tog mjesta svrgnuo dugogodišnjeg šefa ŽO HDZ-a Nediljka Dujića. Već i sama kandidatura Burića, koji je dosad bio na čelu gradske ( šibenske ) organizacije, mnoge je iznenadila, jer je aktualni HDZ-ov gradonačelnik oduvijek bio više fokusiran na gradske projekte, a stranačka pitanja ga nisu posebno zaokupljala, što nikad nije ni krio. Ali,  očito je došlo je vrijeme da Dujić ode,  a sam nije pokazivao znakove spremnosti da odstupi, pa je dobio konkurenta kojeg nije mogao pobijediti…

Nakon što je HDZ na svibanjskim lokalnim izborima po prvi put u gotovo 30 godina izgubio vlast u Šibensko-kninskoj županiji i poziciju župana,  očekivalo se da prvi čovjek županijskog HDZ-a, Nediljko Dujić,  preuzime odgovornost i sam odstupi . No, umjesto toga, Dujić se odlučio na novu kandidaturu za šefa ŽO HDZ-a, a odgovornost za loš izborni rezultat delegirao na “lošeg kandidata za župana”, Gorana Pauka. Tvrdio je kako je kod birača došlo do zasićenja Paukom, da su građani htjeli promjene. Dakle, Dujić s tim nema ništa, iako je bio šef ŽO HDZ-a i sve su kandidature išle preko njega. Kako bilo, nije nalazio razloga za ostavku, kandidirao se ponovo i u srazu s Burićem – izgubio. Sasvim očekivano.

Za potpredsjednike ŽO HDZ-a Burić je dobio čak tri kandidata iz svog tima, Danijela Miletu ( dogradonačelnika Šibenika ), Sanju Jakelić ( ravnateljicu Bolnice ) i Tihomira Budanka ( načelnika Promine ), a samo jednog, aktualnog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu iz suparničkog, Dujićevog tima. Goran Pauk se samostalno kandidirao za potpredsjednika, ali mu je uskraćena podrška članstva i za tu dužnost.
Dujić je svome suparniku čestitao na pobjedi i prije negoli su bili utvrđeni konačni rezultati, svjestan da je ovu utakmicu izgubio.

Burić smatra da je učinjena greška na lokalnim izborima kada mu u stranci nisu dozvolili, iako je to predlagao, da se kandidira za župana, a ne za šibenskog gradonačelnika, i da tako pokuša sačuvati vlast u županiji. U ŽO HDZ-a to nije bilo prihvaćeno, pa je Burić osvojio treći mandat na čelu Šibenika, a Pauk i HDZ izgubili izbore i za Županijsku skupštinu i za župana od nezavisnih lista Marka Jelića i Stipe Petrine.

Upravo poučen tim iskustvom, Burić, koji je dosad obnašao dužnost predsjednika GO HDZ-a Šibenika, odlučuje se kandidirati na višoj, županijskoj razini i – pobjeđuje.

Baš kako je i najavio nakon pobjede, treba očekivati da će svi stranački ogranci i organizacije sada imati puno više autonomije i u definiranju kadrova, i u poslu, i utvrđivanju prioritetnih projekata za što će od novog čelnika ŽO HDZ-a, kako im je obećao, imati punu podršku. Usput, Burić vjeruje i da će mu nova stranačka pozicija dodatno olakšati ostvarivanje zacrtanih šibenskih projekata koji se u značajnoj mjeri pozitivno reflektiraju i na cijelu županiju. Nije mu namjera kadrovirati, kako je izjavio, nego koordinirati i podupirati rad svih stranačkih ogranaka.

S obzirom da je Željko Burić najavljivao objesiti kopačke o klin i nakon drugog mandata gradonačelnika Šibenika, dakako i što se tiče stranačkih funkcija, pa se predomislio, ušao u treći izborni ciklus i pobijedio, pitanje je hoće li se možda, unatoč godinama, zamoru materijala i privatnim planovima, okušati i u utrci za župana na idućim lokalnim izborima, 2025.( ?! ) Kako bi HDZ-u pokušao vratiti županiju. Zatraži li to od njega vrh stranke…

Na Burićevo mjesto u GO HDZ-a u Šibeniku došao je njegov svojevremeni zamjenik ( iz prošlog mandata ), Paško Rakić, trenutno zaposlen u gradskoj upravi kao viši stručni suradnik za civilno društvo i sport, koji je na unutarstranačkim izborima potukao svog protukandidata Branka Perana, bivšeg načelnika PU Šibensko-kninske i bivšeg ravnatelja Zatvorskog sustava.
Rakić smatra da mu uvjerljiva pobjeda daje snažan legitimitet za vođenje šibenske organizaicje u kojoj najavljuje reorganizaciju i kadrovsko osvježenje.

Svatko želi “svoj HDZ” i distancu od prethodnika…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI