Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
zagrebalije / zagrebni život
'Padaju fasade' - foto TRIS/G. Šimac

Zagreb, potresno i 650 i nešto dana nakon potresa:
‘Padaju fasade’, zbog čega bi negdje padale i vlade

'Padaju fasade' - foto TRIS/G. Šimac

Nekih 650 dana, odnosno gotovo devetnaest mjeseci nakon razornog potresa u Zagrebu jačine 5,5 stupnjeva po Richteru koji je zatresao grad u nedjelju, 22. ožujka 2020. u 6:24 sati, središte grada i dalje izgleda potresno. Euromediteranski seizmološki centar javio je tada kako se epicentar potresa nalazio svega 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba. Isto to središte Zagreba i danas, treba to reći bez uvijanja, u nekim dijelovima izgleda otužno, zapušteno, zaboravljeno…

‘Padaju fasade’ – foto TRIS/G. Šimac

Natpisi poput ovih s gornje fotografije (‘padaju fasade’) koji upozoravaju na padanje fasada zgrada su posvuda. Konkretno, ovaj natpis flomasterom nalijepljen na komad drveta nalazi se desetak metara od sjedišta Vrhovnog suda RH, Županijskog suda u Zagrebu, blizu Trgovačkog suda itd.

Ovaj natpis je zabrinjavajući zbog još nečega: osim što ga Zagrepčani ignoriraju i riskiraju prolazeći pokraj sličnih upozorenja već 19 mjeseci, brine to što ga je očito neki dobrohotni i savjesni građanin postavio ‘o svom trošku’ i savjesti. Ne bi li ovakvo upozorenje trebalo biti tipizirano, jasno i vidljivo, te postavljeno od strane neke nadležne institucije svuda gdje prijeti opasnost da nekome fasada padne na glavu dok ide u školu, na posao…

‘Padaju fasade’ – foto TRIS/G. Šimac

Negdje drugdje, u nekoj normalnijoj i uređenijoj državi, bi zbog natpisa ‘padaju fasade’ odavno padale ili pale i vlade i vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini. Možete li zamisliti da središte Pariza, Londona, Stockholma, Kopenhagena... izgleda ovako 650 dana od potresa. Teško. Tamo bi odgovorni za nemar i nehaj već odavno bili bez vlasti, te u zatvoru ili u ludnici.

Sve govori i prizor s križanja Đorđićeve i Petrinjske ulice, u srcu grada, nadomak sjedišta najvažnijih državnih institucija: sudova, policije… itd.

Razvalina na križanju Petrinjske i Đorđićeve (foto TRIS/G. Šimac)

Ograđena je ruševina kuće i više od pola ulice na južnom dijelu tog križanja, a na asfaltu i dalje stole dijelovi fasade, cigli, opeka, crijepa… Čišćenje  bi trajalo svega par sati s nekolicinom okretnijih i raspoloženijih radnika. A ne 650 dana.  I nikom ništa.

Upravo neshvatljivo. I svi tuda prolaze kao da je to posve normalno. Normalno je valjda čak i to da je prije neki dan mladića ozlijedio komad fasade koji mu je pao na glavu sa zgrade usred grada u Ilici na križanju s Gundulićevom ulicom, i to sa zgrade, kakvog li apsurda, kojoj je većim dijelom vlasnik – ministarstvo zaduženo za obnovu. I to je normalno?

Mladić je dobro, nije u životnoj opasnosti. No Zagreb i Hrvatska i njezini građani su s ovakvim nesposobnim i nehajnim vlastima –  u ozbiljnoj životnoj opasnosti.

Zgrada (sa satom) s koje je pala fasada na glavu mladiću (foto TRIS/G. Šimac)

U istoj Gundulićevoj ulici, nešto niže, baš ispred sjedišta stranke HDZ, koja je i dalje na vlasti u državi i koja je nedavno osuđena za organizirani kriminal, stoji kontejner s otpadom preostalim od potresa već mjesecima. Nitko nije došao po njega. Tamo je i kamiončić s otpadom.

HDZ-ova zastava u Gundulićevoj ulici (foto TRIS/G. Šimac)

No sa zgrade u skelama se vijori HDZ-ova zastava, a na izlogu golemog prostora u prizemlju, koji je naizgled posve prazan i neiskorišten u najužem centru grada stoji natpis: ‘…opetovano vas najljubaznije molimo da više ne odlažete kante za smeće ispred ovog izloga, već na za to prikladnijem mjestu.’

No jedna kanta za smeće je svejedno bila tu. Možda je to odgovor na nezadovoljstvo građana i činjenicu da je donedavno HDZ s Milanom Bandićem vladao Zagrebom, te je zanemario njegovu obnovu nakon potresa.

HDZ ne bi da se ostavlja smeće ispred njihovog (poslovnog) prostora u Gundulićevoj ulici (foto TRIS/G. Šimac)

Inače, značajan dio nogostupa po središtu Zagreba je natkriven hrđavim konstrukcijama skeli s daskama koji ih djelomično i nedovoljno natkriljuju, s namjerom da spriječe nečije ozlijede i smrt ako se dogodi da dimnjak ili fasada ili balkon nekome padnu na glavu.

I to je normalno. Tko zna do kada će središte Zagreba izgledati kao da se sprema za bombardiranje. Još nedostaju samo ljepljiv trake na prozorskim staklima.

Skele posvuda (foto TRIS/G. Šimac)

Nema smisla dalje trošiti riječi… Fotografije valjda govore dovoljno.

A one koji još strepe kako će obnoviti svoje zagrebačke stambene prostore i zgrade stradale u potresu evo poveznica na stranice Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine gdje se mogu naći neke bitne informacije i gdje se hvale kako su  ‘ cilju ubrzanja procesa obnove izrađene su izmjene i dopune Zakona o obnovi koje je Vlada usvojila na sjednici održanoj 14. listopada 2021. godine te ih uputila u hitnu saborsku proceduru.’

Hitna procedura!?

950 dana poslije…

‘Zagrebačkim ulicama, cesta mog života teče,
njegova me radost blaži, njegova me rana peče…’‘, kako kaže pjesma Jadranka Črnka.
I fasade padaju, po ulici smeće…

Dijelovi ruševine i dalje na cesti, 19 mjeseci poslije (foto TRIS/G. Šimac)

‘U cilju ubrzanja procesa obnove izrađene su izmjene i dopune Zakona o obnovi koje je Vlada usvojila na sjednici održanoj 14. listopada 2021. godine te ih uputila u hitnu saborsku proceduru’. (foto TRIS/G. Šimac)

Županijski sud u Zagrebu (foto TRIS/G. Šimac)

‘Normalan’ prizor 19 mjeseci nakon potresa? (foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

Zagreb… (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI