Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA & KRIMINAL
Vrhovni sud u slučaju najveće koruptivne afere Fimi media: Riječ je o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer!

Vrhovni sud u slučaju najveće koruptivne afere Fimi media:
Riječ je o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer!

Vrhovni sud je napokon presudio: HDZ je u slučaju Fimi media kriv za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i sukladno presudi mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne! Istodobno, bivšem premijeru Ivi Sanaderu, zbog bolesti, kazna je smanjena s osam na sedam godina zatvora.  HDZ više neće moći kazati da nije ( bio) kriminalna organizacija, jer je to sada napokon i potvrđeno i od najvišeg suda u državi! Ma što trenutni šef stranke, Andrej Plenković, govorio o tome i ma koliko “prao ruke” od tog HDZ-a, s kojim, navodno, ovaj “njegov HDZ” nema  ništa…

Ivo Sanader s pravosudnim policajcima (foto HINA)

Po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda, kako javlja N1, Sanader će, uz sedmogodišnju zatvorsku kaznu, također morati vratiti 14,9 milijuna kuna koliki je utvrđeni nesrazmjer između njegove imovine i zakonskih primanja, što je za 1,25 milijuna kuna manje nego mu je bilo presuđeno u prvostupanjskom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu.

Djelomično je ukinuta i prvostupanjska presuda koja se odnosi na preminulu Nevenku Jurak, vlasnicu Fimi medije po kojoj je nazvana najveća koruptivna afera u hrvatskoj visokoj politici od neovisnosti.

Na Županisjkom sudu u Zagrebu ponovljeno suđenje je počelo 2016., nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu, iz 2013.  U ponovljenom postupku 2020. nepravomoćno su osuđeni i Sanader i njegovi “ortaci” u kriminalnom financijskom putošenju državnih tvrtki.

Njima je Vrhovni sud potvrdio kazne, pa je tako bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić sada pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i 10 mjeseci, dok je prvom presudom ( 2013. ) dobio trogodišnju zatvorsku kaznu.

Branka Pavošević, HDZ-ova blagajnica osuđena je na godinu i 4 mjeseca zatvora ( 2013. je bila osuđena na godinu i pol ).

Stranka ( HDZ ) je po presudi VS-a dužna platiti novčanu kaznu od 3,5 milijuna kuna, ali i vratiti 14,6 milijuna u državni proračun ( po presudi iz 2013. novčana je kazna iznosila pet milijuna kuna ). Najbolje je prošao bivši Sanaderov ( vladin ) glasnogovornik Ratko Maček koji je od VS-a oslobođen optužbe ( u prvom postupku je dobio uvjetnu kaznu, koju je VS potvrdio ).

Ivi Sanaderu uzete su kao olakotne okolnosti njegovo narušeno zdravlje i ozbiljne zdravstvene tegobe koje ima, pa mu je kazna zatvora smanjena za jednu godinu.

U obrazloženju presude  sud navodi da je grupa predvođena i organizirana od Sanadera, od 2004. do 2009. “postupala s ciljem pribavljanja nelegalnih sredstava, prikrivanja ostvarenih prihoda  i iz istih financiranja optužene političke stranke”. Sanader je, konstatira se, svojim postupcima značajno urušio sustav povjerenja u institucije vlasti  zlorabeći svoj položaj za osobnu korist i bogaćenje, a pogotovo za nezakonito financiranje  stranke koju je vodio ( HDZ-a ).

-Njegovo ponašanje je bilo usmjereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak. Riječ je o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer-  zaključio je Vrhovni sud.

U slučaju Nevenke Jurak, VS je utvrdio da je u prvostupanjskom postupku učinjena bitna povreda kaznenog postupka pa će se ponovo provesti poseban postupak temeljem zahtjeva optužbe za oduzimanje imovinske koristi, ukoliko se utvrdi da je nezakonito stečena, i nakon  toga će biti  donesena nova presuda.

Kad je riječ o kazni koja je “odrezana” HDZ-u, prenosi N1, sud ocjenjuje da se radi o vodećoj parlamentarnoj stranci koja zbog većeg broja članstva, ali i zastupnika, ima značajne prihode, pa plaćanje izrečene novčane kazne neće dovesti u pitanje opstanak stranke, a postići će se svrha kažnjavanja.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI