Neovisni novinarski portal
29.11.2021.
(NE)RED / zagrebalije
Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak i nesuđeni ravnatelj podnijeli ostavke!

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak i nesuđeni ravnatelj podnijeli ostavke!

Situacija za zagrebačku gradsku vlast postaje sve kompliciranija i neugodnija. Nakon brojnih prijepora u javnosti oko izbora Darka Richtera, umirovljenog pedijatra, rigidnih političkih stavova, za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, Richter je danas odstupio, povukao se iz izbora i poručio da ne želi biti teret ni članovima Upravnog vijeća bolnice koji su ga izabrali, a ni ljudima iz Grada kojima zahvaljuje na na njihovom “maksimalno pristojnom odnosu” prema njemu. No, nakon nesuđenog ravnatelja, ostavke je podnijelo i Upravno vijeće bolnice.

Richter je, javlja N1, kazao da  mu je predsjednica UV-a Sanja Kolaček rekla da nakon zadnjih napisa na portalu Novosti gdje se spominje njegova izjava “Ne vjeruj Srbinu”, više ne mogu izdržati.  Mogao sam, rekao je, biti maligan i inatiti se, inzistirati na imenovanju, ali mi to ne pada ni na kraj pameti”.

S Upravnim vijećem je imao dobru suradnju, kako je kazao, a i iz Grada su bili vrlo kulturni, no prekipjelo mu je to pisanje portala, vađenje starih izjava iz konteksta, krivo citiranje i odlučio se povući. Objasnio je i porijeklo izjave “Ne vjeruj Srbinu”,  a radilo se, tvrdi, o snimci sa skupa Hrvatske pravoslavne crkve na kojem je govorio o svojoj obitelji, pa je tako naveo i tu izreku koja izvorno potiče od njegove prabake, Hrvatice pravoslavne vjere .

Darko Richter je izabran na natječaju početkom ovog tjedna, a za njega je od šest članova Upravnog vijeća glasalo njih četvero. Njegov je izbor dočekan burno, ponajviše zbog kontroverzne izjave u intervjuu Glasu koncila 2010. da je umjetna oplodnja “silovanje u epruveti”.

Unatoč nezadovoljstvu koje je u javnosti izazvao njegov izbor za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, gradonačelnik  Zagreba Tomislav Tomašević  je stao iza odluke Upravnog vijeća, jer je to njihova ovlast, a ne Grada, iako se s političkim stajalištima doktora Richtera ne slaže, ni on ni članovi UV-a. Upravno vijeće je donijelo odluku prema stručnim kriterijima, vjeruju da je on najbolji kandidat, isticao je Tomašević, smatrajući odluku konačnom.

No, pod pritiskom javnosti ostavke podnosi i Upravno vijeće u sastavu  Sanja Kolaček, Tomislav Lauc, Marko Turudić, Ivana Novoselec, smatrajući se, prenosi N1, odgovornim za negativne odjeke ove odluke u javnosti, a iz “igre” se povukao i tek izabrani ravnatelj.

Pisanu ostavku članovi UV-a uputili su gradonačelniku Tomaševiću, a u njoj ističu :

-U svojem smo se izboru vodili isključivo činjenicama dostupnima u postupku izbora i razgovorima s kandidatima te vjerujući da je prim. Richter najkvalificiraniji kandidat za upravljanje bolnicom koja se nalazi pred brojnim izazovima, kao i da njegove stručne i upravljačke sposobnosti najbolje odgovaraju kriterijima natječaja i potrebama bolnice. U izboru nismo uzimali u obzir njegove stavove, niti smo bili svjesni svih njegovih dotadašnjih istupa u javnosti.

U kasnijoj javnoj komunikaciji isticani su njegovi stavovi o medicinski potpomognutoj oplodnji koji su izazvali kontroverze u javnosti, za koje se većina nas izjasnila da ih ne dijelimo- kaže se u ostavci te napominje da najnovije informacije smatraju govorom mržnje koji može nanijeti štetu bolnici, Gradu Zagrebu i osobnom ugledu.

-Posljednje saznanje o njegovim izjavama na simpoziju Hrvatske pravoslavne crkve koje su prenijele Novosti 8. 10. 2021. ocjenjujemo govorom mržnje i neprihvatljivom štetom koja je nanesena ugledu Bolnice, Grada Zagreba kao osnivača, pa i našem osobnom ugledu- zaključno se navodi u ostavci UV-a.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI