Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
PRAVDOSUĐE
Radovan Dobronić novi predsjednik Vrhovnog suda: Milanović sumnja na vezu između izbora čelnika VS-a i presude za Fimi mediju;”kao da ih je netko ucjenjivao”, kaže, aludirajući na suca Mrčelu…

Radovan Dobronić novi predsjednik Vrhovnog suda:
Milanović sumnja na vezu između izbora čelnika VS-a i presude za Fimi mediju;”kao da ih je netko ucjenjivao”, kaže, aludirajući na suca Mrčelu…

Radovan Dobronić novi je predsjednik Vrhovnog suda. U petak je dobio potporu 120 zastupnika u Hrvatskom saboru, a protiv njegovog izbora bila su tek tri zastupnika. Time je napokon okončana trakavica s izborom čelnog čovjeka najvišeg suda u državi, koji je izabran tek na trećem natječaju. Mandat prethodnog predsjednika VS-a Đure Sesse istekao je u srpnju ove godine, a do izbora novog šefa, Sud je vodio njegov zamjenik Marin Mrčela.

Mrčela se također javio na natječaj za predsjednika Suda i dobio potporu vladajućeg HDZ-a, ravnopravno sa sucem Dobronićem, ali kako je u isključivoj ovlasti predsjednika Milanovića da Saboru predlaže kandidata, a on je predložio Dobronića, sudac Mrčela nije ni bio kandidat.

Radovan Dobronić će s funkcijom predsjednika VS-a preuzeti i dužnost predsjednika Državnog izbornog povjerenstva ( DIP-a ). Izabran je na mandat od četiri godine.

Radovan Dobronić je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, a široj javnosti poznat je po presudi u “slučaju Franak” u korist štediša u “švicarcima” i kontra banaka.  Rođen je u Čakovcu, ali je njegova obitelj porijeklom s otoka Hvara ( Jelsa ) gdje žive već tri generacije.

Završio je Pravni fakultet u Zagrebu, nakon studija zaposlio se u Zagrebačkoj banci, gdje je proveo sedam godina. Nakon iskustva u banci, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve, na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela, a od ožujka 1996. radi na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Nakon podrške koju je dobio u Saboru, kratkim priopćenjem se javnosti obratio i novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda. U svom priopćenju Dobronić kaže:

-Povodom Odluke Hrvatskog sabora kojom mi je izglasano povjerenje za obavljanje funkcije predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske ovim putem želim zahvaliti predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Zoranu Milanoviću koji me predložio kao kandidata i Hrvatskom saboru koji mi je iskazao povjerenje za obnašanje ove najviše dužnosti u okviru sudbene vlasti.

Također zahvaljujem hrvatskoj javnosti koja mi je dala svoju podršku i povjerenje, bilo izravno ili putem medija.

Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova te isto takvu suradnju sa Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

Zahvaljujem medijima koji su pratili moj rad i postupak izbora te ih molim za još malo strpljenja dok ne sredim sve dojmove- naveo je na kraju novi predsjednik VS-a.

Šef države Zoran Milanović komentirao je u petak izjavu premijera Plenkovića kako je presuda Vrhovnog suda Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi Media dokaz da pravosuđe nije HDZ-ovo, te primijetio kako je vrlo neobičan tajming objave presude, što je doveo u vezu s izborom novog predsjednika VS-a.

-Tajming je neobičan. Kao da ih je netko ucjenjivao. Naravno da nije cijelo pravosuđe HDZ-ovo. Presuda je očito napisana ranije, to je jasno kao suza. Čuvana je u otpremi i dan-dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda je objavljena. Netko je donio tu odluku, pretpostavljam da nije kotlovničar, nego osoba koja vodi Sud. Treba pitati s kojim motivima i zašto nije objavljena pred dva mjeseca. Ne znam jesu li to stvari u diskreciji predsjednika Suda, ali ako jesu, to je vrlo opasno oružje i jako, jako učinkoviti alat manipulacije- ocijenio je Milanović, očito aludirajući na suca Mrčelu kao onog koji je kumovao “temporalnoj manipulaciji”, kako je rekao, jer je javna sjednica u slulaju fimi media na Vrhovnom sudu bila u lipnju, pa nije logično da pisanje presude traje čak četiri mjeseca.

Vrhovni sud je predsjedniku krtako odgvoorio:”Pogrešno, Zoran Milanović, Vrhovni sud uvijek otprema i objavljuje odluke tek kada su za to ispunjeni uvjeti iz sudskog poslovnika i Poslovnika o radu VS RH, bez obzira na događaje izvan suda.”

Premijer Plenković ne obazire se na tajming, ne doživljava to kao ucjenu, “to je pravni proces koji traje desetak godina, došao je kraju kad je došao, i ako netko ne utječe na pravosuđe, od Prekršajnog do Vrhovnog suda, onda je to Vlada i HDZ koji vodim zadnjih pet godina. Ne znam, možda on ( Milanović ) ima neke dodatne informacije koje meni nisu poznate, ali nisam ja trenutak dovodio u pitanje nijednom izjavom, niti ga kanim dovoditi u pitanje”, izjavio je na Milanovićeve aluzije o “neobičnom tajmingu” premijer.

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI