Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
dajte narodu kulture
Plodna jesen u Kući umjetnosti Arsen: Koncerata i filmova ‘na lopate’

Plodna jesen u Kući umjetnosti Arsen:
Koncerata i filmova ‘na lopate’

U Šibenik se ove jeseni vraća program kulturnih zbivanja kakvih već desecima godina od jeseni do ljeta nedostaje: s izuzetkom kluba Azimut i njihovog entuzijazma u organizaciji koncerata, izložaba i drugih zanimljivih zbivanja (a koji su drastično srezani zbog covid-histerije),  u Šibeniku jedva da je bilo ičega vrijedno spomena. No okolnosti se mijenjanju – na bolje, zahvaljujući novouređenom prostoru bivšeg kina Odeon na šibenskoj obali, odnosno novotvorene multimedijalne dvorane Kuća umjetnosti Arsen,  nazvane po imenu šibenskog glazbenika Arsena Dedića. Isplatilo se konačno dočekati kraj nejasno preduge obnove dvorane bivšeg kina, pa će ove plodne kulturne jeseni  u Šibeniku biti filmova i koncerata ‘na lopate’, što bi rekli Šibenčani.

Ustanova Tvrđava kulture, koja upravlja šibenskim utvrdama, te Kućom umjetnosti Arsen, ‘složila’ je za listopad  raznovrstan kulturni program za sve generacije, kako se to kaže. Nakon što je jesenski glazbeni program u Arsenu 1. listopada otvorila pjevačica Jelena Radan, sada se najavljuje ciklus od 8 koncerata, te cjelogodišnji program art kina, ali i vikend matineja za najmlađe.

Kako kažu, publiku očekuju i koncerti renomiranih, hrvatskih i međunarodnih umjetnika, pa tako najavljuju za 8. listopada etnojazzisticu iz Istre Tamaru Obrovac i njezin Transadriatic Quartet,  potom mladu jazz-skladateljicu, pijanisticu i pjevačicu Lane JanjaninJoe Pandur Trio čiji je osnivač jedan od najboljih gitarista u regiji, preko najuspješnijeg hrvatskog pijanista mlađe generacije, Aljoše Jurinića, do Natali Dizdar koja nakon punih sedam godina ponovno nastupa pred šibenskom publikom.

„Nakon intenzivnog ljeta, Tvrđava kulture Šibenik nastavlja svim zaljubljenicima u film, glazbu, kazalište predstavljati recentna kulturna ostvarenja. Želimo da Kuća umjetnosti Arsen postane sjecište kreativnosti i umjetničke slobode, nezaobilazno mjesto susreta za sve generacije.“, istaknula je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture u Šibeniku.

Cjelokupni program zbivanja u Arsenu ovog listopada pronađite na ovoj poveznici na kalendar događanja. 

Nadalje, kako bi svečano označili početak cjelogodišnjeg redovnog programa art kina u prostoru Kuće umjetnosti Arsen, šibensku publiku u srijedu6. listopada s početkom u 20 sati, očekuje pretpremijerna projekcija filma PLAVI CVIJET redatelja Zrinka Ogreste, prije početka redovne kinodistribucije, a svoje najnovije nagrađivano ostvarenje predstavit će šibenskoj publici i redatelj osobno u razgovoru nakon filma.

Svečana projekcija Plavog cvijeta uvod je u cjelogodišnji rad kina Arsen čiji će se program sastojati od aktualnih distributerskih naslova iz niše nezavisnog igranog i dokumentarnog filma, recentnog festivalskog programa, izbora iz kinotečnog programa te matineja filmova za djecu, kako kažu.

Iz filma Agent krtica

Dokumentarnu sezonu u kinu Arsen otvara AGENT

KRTICA (9. listopada), prvi čileanski film ikad nominiran za nagradu Oscar. Premijerno prikazan na Sundanceu, uz gomilu osvojenih festivalskih nagrada diljem svijeta, film redateljice Maite Alberdi neobično je ostvarenje na granici žanrova između dokumentarca i špijunskog trilera koje će publiku natjerati na red smijeha i suza.

Istog dana publika može pogledati nježno i nostalgično ostvarenje o sredovječnom paru koji, nastojeći presresti rapidnu demenciju kod jednoga od njih, odlazi na putovanje kombijem. Film SUPERNOVA, pod redateljskom palicom britanskog glumca, redatelja i scenarista Harryja Macqueena, udružio je poznate britanske glumce Colina Firtha i Stanleyja Tuccija u gorko-slatkoj ljubavnoj drami o partnerstvu, patnji, boli i malim životnim radostima, osnaženoj nepretencioznim šarmom i humorom.

FILMSKE MATINEJE ZA DJECU

Početak redovitih nedjeljnih matineja za djecu u 11 sati označit će film MOJ TATA KOBASICA (10. listopada), dok nas u nedjelju, 17. listopada očekuje gostovanje zagrebačkog filmskog festivala za djecu KinoKino uz projekcije kratkih animiranih filmova iz njihovog popularnog programa Moj prvi odlazak u kino.

Iz filma Moj tata kobasica

Program je namijenjen djeci najmlađe dobi (3+), a posebno onima koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Njihov dolazak obilježit ćemo i prigodnom dodjelom diploma koja će im ostati kao uspomena na prvi dolazak u Kino Arsen. Nedjelja, 24. listopada dan je za još ostvarenje namijenjeno djeci, snimljeno prema svjetskom bestselleru Giacoma Mazzariola – MOJ BRAT LOVI DINOSAURE. Premijerno prikazan na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji 2019., film je iduće godine osvojio Nagradu mlade publike Europske filmske akademije.

Valja spomenuti i ostale naslove koje nas u listopadu očekuju u novom šibenskom kinu: UNDINE, neobična romantična drama smještena u suvremeni Berlin koja se uz elemente magičnog realizma pretvara u suvremenu autorsku interpretaciju mita o sireni za koju je zaslužan jedan od omiljenih njemačkih redatelja današnjice Christian Petzold; jedan od najvećih uspjeha recentne hrvatske kinematografije i dugometražni prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović ovjenčan kanskom Zlatnom kamerom za najbolje debitantsko ostvarenje – MURINA; dokazani miljenik publik, dokumentarni film umjetničkog, bračnog i pustolovnog para Anđele i Davora Rostuhara LJUBAV OKO SVIJETA; bugarska drama s humornim elementima, film Ivayla Hristova – STRAHfilm nagrađivanog redatelja Srdana Golubovića inspiriran stvarnim događajem – OTAC, koji prati muškarca na junačkom podvigu kojim će pokušati vratiti svoju djecu.

Iz filma Otac

Publika će na velikom platnu Kuće umjetnosti Arsen imati priliku pogledati i značajna ostvarenja iz povijesti europske kinematografije u sklopu filmskog programa pod nazivom Češljaonica. Selektor programa koji će održavati jednom mjesečno i uvodničar pred projekcije je Ante Storić, a prva na rasporedu je projekcija filma DVA DANA, JEDNA NOĆ (20. listopada) braće Jean-Pierrea i Luca Dardennea, belgijskih redateljsko-scenarističkih majstora i višestrukih dobitnika kanske Zlatne palme.

Sam kraj listopada rezerviran je za projekcije filmova iz programa Kino mreže i njezinog programa Svjetski dan audiovizualne baštine (30. i 31 listopada), a redovni program art kina Arsen s novim filmskim naslovima nastavlja se u studenom, ističe se.

Cjelokupan program i ulaznice dostupne su unutar kalendara događanja, a novosti iz programa potražite i na službenom Facebook te Instagram profilu Arsena.

Unutrašnjost ‘Arsena’

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI