Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
crovid / novo nenormalno / OBRAZOVANJE
Idućeg tjedna, što zbog Svih svetih, što zbog covida, škole ostaju zatvorene, nastava ide online…

Idućeg tjedna, što zbog Svih svetih, što zbog covida, škole ostaju zatvorene, nastava ide online…

Hrvatska vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite zbilja ne znaju što im je raditi i kako se suprotstaviti širenju epidemije covida-19. Baš kad su mislili da smo preživjeli vrhunac četvrtog vala, virus se razbuktao i dramatično proširio u populaciji, osobito među školskom djecom. Vladin odgovor na neočekivani razvoj situacije nisu nikakve nove mjere, osim najave da će cijeli idući tjedan, u kojemu su čak tri dana ionako neradna, učionice biti prazne. Dva radna dana u tom tjednu, nastava će ići online …

Online nastava više je isprovocirana  činjenicom da je u utorak u Hrvatskoj bilo 3360 novooboljelih od covida i da je čak 30 ljudi umrlo od njegovih posljedica. U takvim okolnostima nešto je trebalo učiniti, pogotovo što su neke hrvatske regije, poput Istre, već autonomno najavljivale prelazak na online nastavu. I sad imamo najavu da će školarci zadnja dva radna dana idućeg tjedna slušati nastavu od kuće, a što će raditi u one neradne dane, Vlada o tome ne misli, nije “nadležna”…

Trenutno šest škola u Hrvatskoj ima nastavu online. Jer, preko 4500 školske djece je u populaciji zaraženo, a oko osam tisuća ih je u samoizolaciji. No, nakon idućeg tjedna odluke o održavanju nastave u školama ili online, donosit će lokalni stožeri.

Zanimljivo je da je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fucks samo dan prije na jednoj komercijalnoj televiziji govorio kako proglašavanje online nastave na nacionalnoj razini nije opcija. Odnosno, “hoće li djeca nakon jesenskih praznika ići na online nastavu, odlučivat će lokalni stožeri”, na temelju lokalne epidemiološke situaicje,  izjavio je ministar.

Sve mjere ostaju iste, rekao je, hvaleći  hrvatski model koji se pokazao jako dobrim prošle godine (?! ), a preuzet je od Svjetske zdravstvene organizacije, i upravo su na njega prešle i sve ostale zemlje, pa i one koje su imale najrigorozniji lockdown  i zatvorene škole. Sada čak i Slovenija i Austrija, koje pooštravaju mjere za necijepljene, škole ostavljaju otvorenim, i trenutno, naveo je Fucks, samo dvije zemlje imaju online nastavu, Makedonija i Latvija ili Litva, nije bio siguran ministar.

Sutradan, premijer obavještava javnost da cijeli idući tjedan nema nastave u hrvatskim školama,  što zbog inače neradnih dana ( Svi sveti ), a što zbog covida. Kako sad to, i što kaže na to ministar Fucks?

Što ima ministar reći kad premijer odluči? Ništa. Poslušati i odluku provesti. Pa se Fucks promptno dogovorio sa svim županijskim stožerima da u idući četvrtak i petak nastava ide online. Plenković tvrdi da šuma u komunikacijama nema. “Nije do nas”, veli, pa onda mora da je do nas ( medija ), ili do virusa, jer je delta soj, kako kaže ministar Fucks, virulentniji. A činjenica je i da 48 posto stanovništva nije cijepljeno.

I istarski Stožer je još jučer razmišljao o prelasku na dvotjednu  online nastavu od idućeg tjedna u svim tamošnjim školama, jer je na dnevnoj razini od ukupnog broja novozaraženih čak 40-60 posto školske djece, učenika osnovnih i srednjih škola. Tom mjerom planirali su smanjiti mobilnost djece kao trenutno izrazito zastupljenih među novooboljelima.

A onda je premijer presudio. Idući tjedan, što zbog blagdana, a što zbog covida, škole će ostati zatvorene, a nakon toga, tko zna. Kako vidimo, Vlada i Stožer ne znaju,  odlučuju od dana do dana, bez prave strategije i razrađenih opcija za svaku epidemiološku situaciju. Posljedice su da smo među najgorim europskim državama i po broju oboljelih na milijun stanovnika i po stopi smrtnosti…

Online nastava (ilustracija)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI