Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
'rvatska
Ilustracija: na ulici, na snijegu (foto TRIS/G. Šimac)

Hrvatska:
Četvrtina nas je u riziku od siromaštva, polovica ne može podmiriti neočekivane troškove, 40 posto ne može na odmor dalje od kuće, trećina teško spaja ‘kraj s krajem’…

Ilustracija: na ulici, na snijegu (foto TRIS/G. Šimac)

– Statistika je poražavajuća. Gotovo četvrtina stanovnika u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Više od petine stanovnika je materijalno deprivirano. Više od polovice građana ne može podmiriti neočekivani financijski izdatak. Čak 40% građana si ne može priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan kuće, a kraj s krajem vrlo teško ili teško spaja više od trećine kućanstava. Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti produbljuju i velike regionalne razlike. Siromaštvo posebno pogađa djecu, jednočlane obitelji, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom – upozoravaju uoči Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se obilježava 17. listopada, Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Pravo na grad, BRID i Institut za političku ekologiju.

Novi prijedlog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti je promašen, smatraju.

Beskućnik na klupi, policajac u ophodnji (foto TRIS)

-Prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koji je trenutno u e-savjetovanju neće riješiti goruće probleme u području ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava i ne nudi smislene mjere i rješenja za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj. Hrvatska već godinama nema sustavna rješenja i smislene javne politike za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, a posebno zabrinjava što nema adekvatnog i brzog odgovora na nove probleme – pandemiju, posljedice potresa, stambeno zbrinjavanje, starenje stanovništva, migracije, potrebe ranjivih i isključenih društvenih skupina i mnoge druge – upozoravaju gore navedene organizacije.

Smatraju i kako je poražavajuće je da je novi Nacionalni plan za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti površan, nedorečen i promašen. Kao i prošla strategija borbe protiv siromaštva, taj plan je mrtvo slovo na papiru, drže.

-Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nam ponovno servira neadekvatne, neučinkovite i
površne mjere, ignorirajući prava i potrebe ranjivih skupina, isključujući iz mjera djecu izbjeglice, osobe starije životne dobi, žrtve obiteljskog nasilja, mlade u NEET položaju, kao i niz problema u području obrazovanja, stanovanja, zdravstva,
socijalne zaštite i adekvatnog životnog standarda – ističu.

Ilustracija: dnevni boravak beskućnika pod vedrim nebom (foto TRIS/G. Šimac)

Hrvatska kao Ustavom definirana socijalna država mora osigurati dostojanstvene životne uvjete i omogućiti ostvarivanje ljudskog prava na stanovanje, rad, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, posebice ranjivim i marginaliziranim
društvenim skupinama, podsjećaju i podcrtavaju kako se bez ozbiljnog i sustavnog pristupa, stopa siromaštva i socijalne isključenosti neće smanjiti.

– Zahtijevamo od Vlade RH da povuče ovaj prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i da izradi novi plan koji će se temeljiti na ljudskim pravima i potrebama ranjivih skupina i koji će imati ambiciju zaista riješiti barem dio sustavnih i nagomilanih problema.- zahtijevaju Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Pravo na grad, BRID i Institut za političku ekologiju. 

Ilustracija: na ulici, na snijegu (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI