Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
crkveni kutak
Ilustracija

Bombastična istraga u Francuskoj:
Unutar Katoličke crkve ‘djelovalo između 2900 i 3200 pedofila’, a radi se o “minimalnoj procjeni”

Ilustracija

Svjetske agencije izvještavaju o potresnim grozotama koje su se u francuskim crkvama događale pod krinkom vrhunaravnog ćudoređa i moralne ispravnosti i ‘vjere’. Oko 3 tisuće pedofila djelovalo je unutar Katoličke Crkve u Francuskoj od 1950., kazao je za AFP čelnik neovisne komisije koja je istraživala pedofiliju u Katoličkoj Crkvi, uoči objave izvještaja, kako javlja Hina. 

Komisija je istragom otkrila između 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera, kazao je Jean-Marc Sauve, dodajući da je riječ o “minimalnoj procjeni”.

Izvješće komisije bit će objavljeno u utorak, nakon istraživanja, na temelju crkvene, sudske i policijske arhive, kao i intervjua sa svjedocima.

Istraga je trajala dvije i pol godine.

Sauve, visoki francuski državni službenik, rekao je da je izvješće, koje ima 2500 stranica, pokušalo kvantificirati broj počinitelja i broj žrtava.

Također su traženi “mehanizmi, pogotovo institucionalni i kulturalni” koji su omogućili pedofilima da ostanu unutar Katoličke Crkve. (!)

Ilustracija

Komisija, koju je 2018. osnovala Biskupska konferencija Francuske (CEF) kao odgovor na skandale koji su pogodili Crkvu u Francuskoj i širom svijeta, dat će i 45 preporuka.

Prije osnivanja komisije papa Franjo je obvezao one koji znaju za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj Crkvi da to prijave svojim nadređenima.

Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Kada je započela s radom, uspostavila je posebnu telefonsku liniju putem koje su prijavljivani slučajevi pedofilije.

“Bomba”

Izvješće će biti obznanjeno na novinskoj konferenciji u utorak, na koju su pozvani predstavnici udruženja žrtava.

“To će biti eksplozija”, kazao je anonimno za AFP jedan član komisije.

“Imat će učinak bombe”, dodao je Olivier Savignac iz udruženja žrtava Parler et Revivre.

Predsjednik CEF-a biskup Eric de Moulins-Beaufort, kazao je, na sastanku s vjernicima iz svoje biskupije, kako strahuje da će izvješće pokazati “značajne i zastrašujuće brojke”.

Crkvene vlasti upozorile su svećenike i župe da će objava izvješća biti “težak i ozbiljan trenutak” koji poziva na “istinu i suosjećanje”.

Sauve je rekao u studenom da je odgovor na moguće slučajeve pedofilije “u prošlosti često bio pogrešan”.

Rekao je da je “iznimno ozbiljno što su mogle postojati neke institucije i neke zajednice, u malom broju, u kojima su se mogle počiniti sustavne zlouporabe”.

Ilustracija

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI