Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
GRAĐANI / popis stanovništva / PRAVA ZA LJUDE
Uoči popisa stanovništva 2021. počelo prebrojavanje “manjinaca” u Vukovaru…

Uoči popisa stanovništva 2021. počelo prebrojavanje “manjinaca” u Vukovaru…

Približava se početak popisa stanovništva koji se provodi svakih deset godina, i već rastu tenzije na vukovarskom području. Ivan Penava, vukovarski nezavisni gradonačelnik, uoči nadolazećeg popisa, koji počinje 13. rujna, ponavlja stare teze o manipulaciji s brojem stanovnika srpske nacionalnosti. Brojka je, tvrdi, netočna, plod političkog dogovora i pritiska SDSS-a  2011. na SDP, a danas, 2021.,  na HDZ , kao koalicijskog partnera. Politički razlozi, smatra Penava strukturiraju popis stanovništva u Vukovaru.

Manipulacijama u popisu su, kaže gradonačelnik Vukovara,  “svjedočili smo mnogo puta i kroz dogovore kad  je utvrđeno da će manjinci popisivati manjine, jedan pojam koji vjerujem da nijedna metodologija popisa stanovništva u svijetu ne poznaje – da radimo razliku u popisivačima. U normalnom svijetu je- kazao je Penava za N1- bitna jedino objektivnost, da korektno napravite svoj posao, a ne tko ste i što ste.

Penava tvrdi da, prema podacima kojima raspolaže, u Vukovaru danas ne živi više od 22 tisuće ljudi, a popis iz 2011. govori da ih je bilo 28 tisuća. No, popis će, veli, pokazati stvarno stanje, i ta brojka može biti maksimalno 24- 25 tisuća.

Podsjetio je i da su predviđene kazne za one koji odbiju dati podatke ili daju krive, netočne. No, kao i sve u ovoj zemlji, rekao je, u proteklih deset godina nitko živ zbog toga nije platio prekršajnu kaznu ili kazneno odgovarao.To pokazuje kako je sve lijepo napisano, a po ružnom hrvatskom običaju nitko se ničega ne drži, zaključuje Penava. Uvjeren je da je vrh HDZ-a sve dogovorio sa SDSS-om kao svojim koalicijskim partnerom i da njih nije puno briga za mali Vukovar, jer od te računice u vrhu imaju nekakvu korist.  Dakle, i ovaj popis bit će, smatra manipulativan, politički i nerealan.

Srpskoj nacionalnoj manjini, naravno, stalo je da se popišu svi  jer određeni postotak jamči im i sasvim određena prava i zastupljenost u predstavničkim tijelima i javnoj upravi i samoupravi. S druge strane, Penavi i vladajućoj većini u Vukovaru godinama je ključna teza da je u gradu najviše fiktivnih Srba, onih koji su prijavljeni samo na papiru, često i na nepostojećim adresama,  a stvarno ne žive u tom gradu. Penava tvrdi da je bar 5-6 tisuća stanovnika u Vukovaru  manje negoli to govore službene statistike.

Dok Penava unaprijed izražava sumnju u korektnost popisa,  potpredsjednik u Vladi, SDSS-ov Boris Milošević poziva pripadnike srpske zajednice da se odazovu popisu i objašnjava kako će ovaj popis ostaviti posljedice za narednih deset godina, te da od broja popisanih Srba ovisi ostvarivanje manjinskih prava. Naglasio je i prednost popisivanja preko platforme e-Građani, za koju je srpska zajednica skovala i slogan: ” Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin”.

Pojavili su se, međutim,  i plakati s kojih se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve, čemu je cilj, kako je ocijenila SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov, zastrašivanje i pritisak na predstavnike srpske zajednice uoči popisa.

Jeckov je upozorila na jumbo plakat koji se pojavio u Rijeci, a potpisuje ga nepostojeća i neregistrirana Udruga ( hrvatskih pravoslavnih branitelja ? ) koja promiče ideju da svi Srbi budu Hrvati, makar i pravoslavni, a  ta ideja, kaže Jeckov, nije nova, ona je postojala i u vrijeme NDH,  kada je Hrvatska pravoslavna crkva jedino i djelovala. Sijanjem straha pokušava se odvratiti pripadnike srpske zajednice da se izjašnjavaju kao Srbi, jer je većina manjinskih prava određena brojem pripadnika, zaključuje Jeckov.

Ova riječki plakat ne bi trebao ostati usamljen, jer, kako je kazala, na internetskim stranicama neregistrirane Hrvatske pravoslavne crkve najavljuje se da će ih biti postavljeno 80, s naglaskom na sredine u kojima živi značajniji broj pripadnika srpske zajednice.

Popis stanovništva 2021. provodi se u dvije faze: od 13. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani te od 27. rujna do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih koji se nisu samostalno popisali, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Država i njezine institucije dužni su osigurati sve pretpostavke za korektan i vjerodostojan popis stanovništva bez političkih pritisaka i upliva. A ako to nisu u stanju, to znači da imamo nezrelu, nefunkcionalnu i nedovršenu država s niskom razinom ljudskih prava koja pretendira biti monokulturna i jendonacionalna, koja još uvijek zazire od drugih i drugačijih.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI