Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
'rvatska
Thomas Waitz

To je Hrvatska:
Europarlamentarac Thomas Waitz proziva Hrvatske šume za ekocid – hrvatskih šuma

Thomas Waitz

Europarlamentarac i supredsjedatelj Europske stranke zelenih Thomas Waitz pokrenuo je medijsku kampanju kako bi upoznao javnost s razmjerima štete uzrokovane prekomjernom sječom na područjima kojima upravljaju Hrvatske šume, priopćio je Zeleni odred.

Waitz je kampanju pokrenuo nakon što je u srpnju posjetio Hrvatsku (opširnije u tekstu na Trisu) i na poziv Zelenog odreda obišao devastirana šumska područja obuhvaćena Eko mrežom Natura 2000, kaže u priopćenju Zeleni odred.

Thomas Waitz

Odlično je što je europarlamentarac brine o hrvatskim šumama, ali je duboko tragično o beznadno za budućnost Hrvatske da ova tema ne zanima nijednog od aktualnih hrvatskih euro ili saborskih  zastupnika i kod nebrojenih po svemu potkapacitiranih političara.  Naime, onima koji vide i kreću se Hrvatskom, a posebice onima koji zalaze u prirodu i šume i planine, nailaze na tragične i apokaliptične prizore porušenih stabala ili označenih za sječu, u režiji Hrvatskih šuma. Tako je čak i u granicama parkova prirode na Velebitu i onome na Dinari, i posvuda drugdje.

Otvoreno pismo povjereniku za okoliš 

U otvorenom pismu koje je Thomas Waitz uputio EU-ovom povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu, upozorio je na “alarmantno stanje u hrvatskim šumama, posebno na području Crne Mlake, posebnom ornitološkom rezervatu južno od Zagreba, gdje je, kako navodi, svjedočio kršenju propisa Natura 2000 te Ramsarske konvencije”.

Piljevina umjesto šume (foto TRIS/G. Šimac)

Waitz u pismu naglašava kako je Crna Mlaka posebni ornitološki rezervat, nizinska zona s jedinstvenim hidrografskim i vegetacijskim karakteristikama, na kojoj je, prema izvješću Zelenog odreda, u zadnjih 10 godina posječeno više od 3000 hektara šuma, iako je riječ o području pod strogom zaštitom Nature 2000.

 Hrvatske šume okrivljuje za ekocid

Za taj, kako ga je nazvao, ekocid, Waitz je izravno prozvao državnu tvrtku Hrvatske šume, koja je za navedeno područje povukla europska sredstva kroz Program ruralnog razvoja, kako bi štitila i očuvala to jedinstveno stanište.

Waitz navodi da je područje puno ‘čistih sječa’ koje su izvedene masivnim strojevima, a provjerom tuljaca (plastične cijevi koje služe za zaštitu mladih stabala) ustanovio je da su oni prazni ili ispunjeni suhim mladim stablima, koja su trebala biti posađena kako bi upijala sve veće količine CO2 iz atmosfere.

Upozorava da je takvo gospodarenje zaštićenim područjima, za što su povučena europska sredstva, suprotno od onoga na čemu se bazira europska Strategija Zelenog plana i bioraznolikosti.

Pozvao je europskog povjerenika da ispita koliko je europskog poreznog novca upotrijebljeno “u ovom besmislenom pokušaju pošumljavanja ovog područja i zašto se to ne smatra “golosjekom”.

U Zelenom odredu kažu da je Waitz obišao i Varoški Lug i Bilogoru, gdje je također utvrdio razmjere ekološke katastrofe.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI