Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
dobra vijest / dobro novinarstvo
Stigao Oštro, istraživački novinarski portal: Oštro protiv korupcije i kriminala

Stigao Oštro, istraživački novinarski portal:
Oštro protiv korupcije i kriminala

Evo poboljšanja i pojačanja na hrvatskoj medijskoj sceni: U Hrvatskoj je s radom počeo istraživački portal Oštro, sestrinski portal renomiranog slovenskog portala Oštro.si.

Istraživački portal Oštro stigao je na hrvatsku medijsku scenu. Radi se o hrvatskoj verziji portala koji već više od tri godine djeluje u susjednoj Sloveniji, s fokusom na teme koje su u javnom interesu stanovnika jadranske regije – Slovenije, Hrvatske, Italije – i njihovih susjeda.

-Do sada smo na slovenskom portalu povremeno objavljivali istraživačke priče iz Hrvatske, no potencijalnih priča za koje su potrebna detaljna istraživanja, bilo je previše pa smo odlučili da je napokon došlo vrijeme da formiramo hrvatsku ekipu – najavljuje Anuška Delić, osnivačica i glavna urednica Oštra.

Mediji u žrvnju interesnih skupina

Kaže da su problemi korupcije, kriminala kao i narušavanja prirode za potrebe parcijalnih interesa u Hrvatskoj pa i šire, u jadranskoj regiji, duboki i brojni. Uz to, bliskost Slovenije i Hrvatske je olakšavajući faktor za kriminal različitih vrsta, smatra.

Klasični mediji u regiji, ali i šire, zapeli su u žrvnju interesnih skupina, neadekvatnih poslovnih modela, brojanja klikova i kontinuirane proizvodnje priča kojima je jedini cilj šokirati čitatelje, smatraju u Oštrome, i pritom su, zna se, u pravu.  Osim toga, u Oštrome detektiraju i još jedan veliki problem: publika gotovo i ne gaji iluzije o postojanju dobrog novinarstva, a mnogi odbijaju vjerovati medijima jer ih vide kao dio problema – što i jesu.

Stoga Oštrov novinarski kolektiv (Mašenjka Bačić, Ante Pavić i Anja Vladisavljević) u Hrvatskoj najavljuje da će njegovati istraživačko i podatkovno novinarstvo i boriti se da ostvari pravo svih građana na znanje i informaciju, poštujući najviše novinarske standarde i vlastiti etički kodeks, svjesni izazova koji su pred njima. Teme, kao što je recimo devastacija jadranske obale, zahtijevaju dugotrajno istraživanje za kojeg klasični mediji u vremenu lova na klikove nemaju kapacitete.

Kvalitetno novinarstvo nikad potrebnije

Osnivač hrvatskog centra – Oštro, Centar za istraživačko novinarstvo u jadranskoj regiji – nastao je u Ljubljani 30. ožujka 2018. godine iz uvjerenja da se prostor za kvalitetno novinarstvo neumoljivo smanjuje.

Novinarke i novinari Oštra smatraju da kvalitetno novinarstvo nikada, ili već dugo, nije bilo toliko potrebno kao što je danas, usred poplave lažnih informacija i istodobnog kršenja demokratskih načela.

-Ono je potrebno kako bi nadgledalo centre moći, vodilo brigu o transparentnosti javne potrošnje i pratilo različite vrste kriminalnih radnji koje se odvijaju preko granica nacionalnih država – napominju.

Oštrov tim već je objavio nekoliko priča iz Hrvatske, poput one o uvozu luksuznih automobila preko Slovenije u Hrvatsku s milijunskom utajom poreza iz prosinca 2019. ili one o sumnji pranju novca u koju je upletena jedna od najbogatijih hrvatskih obitelji Perenčević.

Slovenski Oštro, koji okuplja slovenske i hrvatske novinarke i novinare, član je GIJN-a, globalne mreže za istraživačko novinarstvo i partner je OCCRP-a, istraživačke mreže specijalizirane za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije.

Prekogranični kriminal

-Umreženost i prekogranična suradnja istraživačkih novinara iznimno je važna, jer kriminal i nedozvoljene radnje bez prevelikih problema i zadrške svaki dan, po više puta, prelaze nacionalne granice – zaključila je Delić.

Pozdravljamo pokretanje portala nakon kojega će hrvatska medijska zasigurno scena biti bogatija i više nalik onoj kakva bi trebala biti u demokratičnijm državama i boljim i pravednijim društvima, a kolegama želimo plodan i uspješan rad.

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI