Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
OBRAZOVANJE / školarstvo
Od drugog polugodišta Građanski odgoj u nekim, iduće školske godine u svim zagrebačkim školama!

Od drugog polugodišta Građanski odgoj u nekim, iduće školske godine u svim zagrebačkim školama!

Bez panike! Građanski odgoj uvest će se samo u neke zagrebačke škole i to od drugog polugodišta, kao pilot-projekt, poručili su danas predstavnici vladajuće koalicije u Gradu Zagrebu pokušavajući smiriti strasti, osobito “čudoredne” desnice, uzavrele najavom gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se od ove godine uvodi građanski odgoj u škole.

Nastala je trenutna kakofonija i panika, em je program Hrastov, em se ne zna tko će ga izvoditi, koji nastavnici će to smjeti, a koji neće, u koje će se škole uvesti, i čija će se djeca, bez pitanja roditelja, na mala vrata “ideološki indoktrinirati”…

E, pa sad je valjda lopta spuštena na zemlju. Zahvaljujući onima koji su u ime vladajućih stali pred kamere i mikrofone i objasnili kako stoje stvari: Ivan Račan i Tanja Đaković u ime SDP-a, a Marina Ivandić i Damir Bakić u ime Možemo! i Zagreb je naš!.

Bakić je odmah na početku konferencije za novinare naglasio značaj građanskog odgoja i obrazovanja jer je to temelj na koji se nadograđuju ključna znanja koja su pretpostavka za pripremu učenika za preuzimanje odgovorne uloge u društvu, za prepoznavanje javnog dobra, solidarnosti, za detektiranje i rješavanje bitnih društvenih problema.

U planu je uvođenje  Građanskog odgoja tek od drugog polugodišta ove školske godine i to kao izvannastave aktivnosti u samo nekoliko škola. Prvo polugodište bit će iskorišteno za proučavanje i pripremu programa, a lajnski će biti unaprijeđen jer je uočen niz slabosti u njemu. Donijet će se, u suradnji s ekspertima,  kurikulumi, provesti edukacija nastavnika, testirati odabrane teme i metode tijekom drugog polugodišta u odabranim školama. A da sve bude pod nadzorom, gradonačelnik je osnovao novo Povjerenstvo i započet će se s Građanskim odgojem kako je i najavljeno. S vremenom će se stvoriti mreža nastavnika koji će provoditi taj program u budućnosti, na temelju prvih iskustava i edukacije .

Plan gradske vlasti je da se  od školske 2022./ 2023. građanski odgoj uvede u sve zagrebačke škole i da se ujednači kvaliteta rada.

-Želimo da se oslobodi veliki potencijal koji postoji u našim školama kod učitelja i kod učenika. Krenuli smo s ispitivanjem interesa u školama, no dalje idemo vrlo oprezno, postupno, temeljito i za to nam treba nešto vremena kako bi 2022. mogli krenuti s provjerenim materijalima i kako bi kvalitetno iskomunicirali važnost građanskog odgoja koji planiramo uvesti 2022. – objasnila  je SDP-ova Tanja Đaković.

Prema tome, ma tko što mislio i ma koliko se bunio, građanski odgoj kreće, početno kao pilot projekt, a potom, od iduće školske godine i kao program za sve zagrebačke škole. Nasuprot i unatoč stajalištu ministra obrazovanja i znanosti Radovana Fucksa da se građanski odgoj u školama već uči kroz druge predmete, pa valjda nije potreban kao samostalni predmet…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI