Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
crovid / DJEČICA / školarstvo
Antimaskerski val prelio se iz Krapinskih Toplica do Sinja…

Antimaskerski val prelio se iz Krapinskih Toplica do Sinja…

Kad se problem ne riješi u začetku, onda je očekivano da eskalira. Upravo to se dogodilo u Krapinskim Toplicama gdje je prosvjed nekolicine roditelja koji ne žele da njihova djeca u školi nose zaštitne maske, prerastao u vrlo neugodan incident koji traje. I širi se i na druge škole, pače i na druge gradove. Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, objavio je da Sinj ukida nošenje maski u školama. Temeljem čega, čije ocjene epidemiološke situacije, ili je Bulj stručnjak i za pandemije?

I dok neodgovorni roditelji izazivaju nered radi kojeg policajci stoje pred školama i dodatno traumatiziraju učenike, neka djeca, mimo svoje volje, gube nastavu. Problem je što se neodgovornost širi brže i lakše od odgvoornosti…

Dječak u Krapinskim Toplicama čiji otac je odlučio da njegov sin neće u školu sa zaštitnom maskom, ne pohađa nastavu, u školu ga ne puštaju, a otac na masku ni pod koju cijenu ne pristaje. Uglavnom, cijenu plaća dijete. Istodobno, antimaskerski val širi se Krapinsko-zagorskom županijom, a bogme je stigao i do Dalmacije, gdje je sinjski gradonačelnik Miro Bulj odlučio primijeniti svoju volju naspram volje Nacionalnog stožera i ukinuo maske u školama. Točnije rečeno, predložio je gradskom Stožeru civilne zaštite da se maske ukinu, a predsjednik Stožera Denis Bobeta odluku i potpisao i učenike  i nastavnike tamošnjih osnovnih i srednjih škola oslobodio zaštitnih maski.

Na stranicama Grada Sinja odluka je objavljena, a u njoj stoji:

Stožer civilne zaštite Grada Sinja kao nadležni lokalni stožer za područje Grada donosi preporuku o ukidanju obveza nošenja maski za učenike, učitelje, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola- navodi se u tekstu odluke koju potpisuje rečeni Bobeta .

Prema ocjeni gradonačelnika, odluka se donosi radi upitne svrhovitosti mjere s obzirom da se učenici koji su obvezni nositi maske tijekom nastave, bez maski druže za vrijeme odmora, i ne poštuju baš nikakve mjere.

Gradonačelnik Bulj  je inače poznat kao dužnosnik koji ne drži do epidemioloških mjera koje se već drugu godinu primjenjuju u borbi s covidom- 19. Uoči Sinjske alke i Velike Gospe, Bulj  je došao u sukob s Nacionalnim stožerom civilne zaštite jer je zahtijevao relaksiranje mjera za te dane kako bi domaći ugostitelji mogli zaraditi od posjetitelja koji su tih dana hodočastili u Sinj. Pritom je kao argument koristio teze kako okupljanja nisu problem ni u drugim gradovima, i da ispada kao da korona živi samo u Sinju. Bulj je tražio radno vrijeme sinjskih lokala duže od ponoći, iako u to vrijeme nigdje duž obale nijedan ugostitelj nije mogao raditi duže.

Posljedice sinjskih okupljanja vidjele su se vrlo brzo u porastu broja zaraženih covidom, a kako je tvrdio ministar Beroš od 12. do 25. kolovoza broj novooboljelih u Sinju je porastao za 147 ili 465 posto! Bulj za Beroševe opservacije nije imao razumijevanja, naprotiv, zaključio je da je to izrugivanje s njegovim gradom i stigmatiziranje Sinja. Danas Splitsko-dalmatinska županija ima preko 300 novozaraženih, Sinj 17. No, to su samo brojke…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI