Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
klimanje
Vruća vijest: Na Siciliji izmjerena najviša europska temperatura otkad je mjerenja – 48,8 Celzijevih stupnjeva

Vruća vijest:
Na Siciliji izmjerena najviša europska temperatura otkad je mjerenja – 48,8 Celzijevih stupnjeva

Evo jedna baš vruća vijest: u Europi je danas izmjerena najviša temperatura otkad je mjerenja, javljaju mediji. Najvruće u Europi ikad bilo je u Italiji, točnije na jugoistoku Sicilije gdje je izmjereno 48.8 Celzijevih stupnjeva, sudeći prema mjernim uređajima SIAS-a – Sicilijanskog informativno-agrometeorološkog servisa.

Za one koji žele znati precizniju lokaciju: najvruće je bilo mještanima i turistima u 14 sati u Floridiji, mjestu u pokrajini Sirakuzi na Siciliji. Kako kažu meteo-statističari, dosadašnji temperaturni EU-rekord držala je Atena, u kojoj je 1977. godine izmjereno 48 stupnjeva. Inače, na Siciliji je 20.9.1999. godine zabilježeno 48.5 stupnjeva, no to nikada nije formalno priznato kao rekord, kako je rečeno.

Teško da bi Sicilijanci trebali imati ikakve koristi od tog rekorda, a kako je krenulo, teško je očekivati da će dugo i ostati rekorderi.

No u svijetu gdje se voli govoriti o rekordima, pa makar onima nesnosne vrućine, valja znati kako je današnji rekord Floridije također još uvijek neslužben. Stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije moraju ga provjeriti i odobriti. 

Inače, Floridia i unutrašnjost Sirakuze nalaze se u području s vrlo visokim temperaturama, kao i u zaleđu Sardinije, na Siciliji, ali i u središnjoj i južnoj Italiji, a djelomično i na sjeveru, gdje na te temeperaturne ekstreme utječe struja koja stiže iz Sahare.

Sirakuza na Siciliji

U četvrtak će 10 talijanskih gradova biti u crvenom po vrućinama, a u petak čak 15. Do 15. kolovoza maksimalne temperature u Toskani, Laziju i Emiliji mogle bi doseći 39-40 stupnjeva u unutrašnjosti, 38 u Rimu, 37 u Venetu i Lombardiji, 35 u Pijemontu i 32 u Liguriji, prema prognozama IlMeteo.ita.

Nije gotovo: intenzivni toplinski val nastavlja pržiti Mediteran i sjevernu Afriku, a vruće i suho vrijeme odigralo je veliku ulogu u stvaranju uvjeta za eksplozivne i razorne požare u Turskoj i Grčkoj, kako oštroumno zaključuju po medijima.

I u Hrvatskoj je za sutra proglašeno tzv. crveno upozorenje za obalu zbog visokih temperatura – do 36 stupnjeva.

Inače, možda i zbog opće vreline, vruće je i u vulkanu Etna – pojačana aktivnost Etne, čiji veličanstveni obrisi dominiraju istočnim dijelom Sicilije, posebno grada Catanie, rezultirala je time da je vulkan ‘porastao’ nekoliko metara, pa je danas visok 3357 metara, objavio je u utorak talijanski Institut za vulkanologiju.

S površinom od 1250 km2, Etna je najviši aktivni vulkan u Europi, a česte erupcije traju zadnjih 500.000 godina.

Etna

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI