Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
'rvatska / crkveni kutak / hadeze
Hrvatski sveci i blaženici prioritetniji su Plenkoviću od smrtnika na Baniji bez krova nad glavom!

Hrvatski sveci i blaženici prioritetniji su Plenkoviću od smrtnika na Baniji bez krova nad glavom!

Hrvatska vlada u četvrtak je, na svojoj sjednici, odlučila pozitivno odgovoriti na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu, i s 3,4 milijuna kuna financirati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu.  Crkva i “hrvatski sveci” svakako su zadovoljni, narod, pak, u najvećem broju – revoltiran i ojađen vladinim prioritetima u trošenju javnog novca.

Svoju odluku Plenkovićeva vlada obrazlaže nevjerojatnom količinom demagoških fraza, pa se, kako navodi Dnevnik.hr,  navodi da će “Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju međunarodne prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske u Svetoj Zemlji i u svijetu”.

Katolička crkva je- napominje se uz odluku- neizostavna komponenta hrvatske povijesti, koja je utkana u nacionalni identitet te humanistički, duhovni i kulturni razvoj hrvatskog društva. Jer, bit će to prilika za hodočasnike iz cijelog svijeta, koji na svojim hodočašćima zasigurno neće zaobići Kapelu hrvatskih svetaca u Betlehemu, da bolje upoznaju hrvatsku povijest i privrženost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu- objasnili su iz Vlade rasipanje državnog novca na sasvim nepotrebnu kapelu, osobito u situaciji kada na tisuće stanovnika Banije, pogođenih katastrofalnim potresom, nema primjerenog krova nad glavom, a država dosad nije obnovila nijednu jedinu kuću ni u potresenom Zagrebu, ni na Baniji.

No, najvažnije je da je Hrvatska u milosti Svevišnjega, uz čiju pomoć možda jednom niknu i nove kuće za hrvatske stradalnike, pa je stoga investicija u betlehemsku kapelicu, koja je čak dobila središnje mjesto u Svetoj Zemlji, zapravo ulaganje u razorenu Hrvatsku, kojoj, nakon svega što je snašlo- od pljačke, kriminala, korupcije, potresa i koronakrize- jedino Bog može pomoći…

A dok građani Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije muku muče s ishodovanjem dozvola i državnom administracijom koja ih planira godinama držati u kontejnerima, staračkim i drugim domovima,  za izgradnju hrvatske kapele u Betlehemu izdane su promptno sve dozvole, izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, a interijer kapelice bit će i dodatno dekoriran umjetničkim djelima velikodušnih hrvatskih umjetnika, pravih kršćana, otkriva nam ponosno ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman.

Index prenosi, pozivajući se na IKA-u ( Informativnu katoličku agenciju ) da se zapravo radi o kompleksu od šet kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a ona hrvatska, jedna od predviđenih šest,  bit će posvećena hrvatskim svecima i blaženicima i Majci Božjoj od Kamenitih vrata. Imat će 111 sjedećih mjesta na otvorenom i oko 200 u zatvorenom prostoru, bit će, dakako, najveća i imat će centralnu poziciju. Ma, bravo za Vladu!

Franjevci su presretni odlukom i razumijevanjem Vlade čiji premijer, bez imalo nelagode, javnosti poručuje kako će ova kapelica biti značajna pomoć promociji Hrvatske u svijetu ( !? ) Osim toga, nije Hrvatska jedina koja će tamo imati kapelu, a uostalom, kaže Plenković, sredstva za obnovu sakralnih objekata daleko su veća od planiranog iznosa za betlehemsku kapelicu ( što, zar to znači da će se na uštrb obnove sakralnih građevina, koje će biti prepuštene vremenu i propadanju, graditi ova u Betlehemu ?! )

Tko ode u Betlehem i vidi našu kapelicu, reći će u nastupu iznimnog nadahnuća Plenković, mogao bi već iduće godine doći u Hrvatsku. Bez toga, valjda, ne bi došao, pa je baš čudno otkud toliki stranci ovog ljeta na hrvatskoj obali, a kapelica još nije ni započeta…

Ankete koje su u međuvremenu provedene na temu 450 tisuća eura vrijedne državne donacije za kapelu u Betlehemu nepobitno pokazuju  stav građana kojih preko 84 posto izražava nezadovoljstvo vladinim prioritetima u zemlji siromaštva, potresa i korone.

Foto: Telegram
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI