Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
crovid / OBRAZOVANJE / zdravlje
Hrvatska ostala narančasta, nastava se vraća u škole, mjere relaksiraju, a cijepljeno jedva 50 posto prosvjetara ( ?! )

Hrvatska ostala narančasta, nastava se vraća u škole, mjere relaksiraju, a cijepljeno jedva 50 posto prosvjetara ( ?! )

Hrvatska je i  nakon šest tjedana i dalje na ECDC koronakarti narančasta, unatoč ne baš optimističnim brojkama novozaraženih ( u četvrtak ih je bilo još 638  ), no eidemiološke mjere koje nas čekaju s dolaskom rujna neće biti strožije, kako se čulo i na sjednici Vlade. Nastava se vraća u škole, nažalost uz maske, fizičku distancu i sve druge mjere opreza, ali ministar Fucks tvrdi bit će ipak relaksiranije…

No, broj cijepljenih stagnira, pa je i danas sa sjednice Vlade premijer Plenković apelirao na građane koji to još nisu učinili da se cijepe, jer oni koji su zaraženi i imaju teške tegobe, u 80 posto slučajeva nisu cijepljeni. Cjepivo je, kazao je, najučinkovitije sredstvo da se zaštitimo od covida-19. Hrvatska ima  više od milijun i sto tisuća doza cjepiva na raspolaganju ovog trenutka i sve je poduzeto, tvrdi Plenković, da se ugroza spriječi.

-Ako je Vlada osigurala cjepivo, ako to nije nikakav napor, ako se u svijetu cijepilo više od milijardu ljudi, ja ne vidim neki problem- rekao je.

-Ja ne vidim slabu točku u aktivnostima države ili Vlade. Ne može nitko  danas u Hrvatskoj ne može reći  da ne postoji covid i da nije umrlo 8300 ljudi.  Ali, nećemo davati bombone da se cijepi. Nikome!- poručio je premijer.

Obaveznog cijepljenja neće biti, obaveznih covid-potvrda i novih ograničenja također, a ako “nešto budemo radili, mora biti maksimalno pravno utemeljeno prema svima. Ja to razumijem kao samonametnuti dišpet na vlastitu štetu. Mi nemamo luksuz demagoga, populista, špekulanata, provokatora. Nemamo taj luksuz”, podvukao je Plenković, napominjući kako ni filozofija ove vlasti nije nikakvo optiranje za zatvaranje jer ” mi u Hrvatskoj nemamo refleks da nekome nešto ograničavamo”.

U istoj maniri samohvale, novinarima se nakon sjendice Vlade obratio i ministar obrazovanja Radovan Fucks koji se odmah pohvalio kako je prošla školska godina završila dobro i da smo u vrhu zemalja koje su u tome uspjele. – Samo je Švedska bolja od nas- rekao je samozadovoljno, dodajući kako su maturanti 90 posto nastave pratili “licem u lice”,  a oni u najnižim razredima čak 98 posto.

Epidemioloke mjere će ipak biti nešto relaksiranije, najavio je ministar.

-Djeca od prvog do petog razreda koja su bila isključivo u balončićima, moći će se donekle miješati. Dopustit će se izborna nastava koja je prošle godine išla kompletno online. Npr. ako u školi imate jednog vjeroučitelja, on ide od jednog do drugog razreda, prošle godine je to bilo onemogućeno. Višim razredima bit će dopušteno mijenjanje učionica, tj. korištenje kabineta, naravno, uz upute oko dezinfekcije i prozračivanje prostorije. Bit će omogućeno i bavljenje sportom unutar škola. Timovi koje škole imaju moći će biti sastavljeni od učenika i djece iz različitih razreda. Školske dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne aktivnosti. Vraća se mogućenost održavanja roditeljskih sastanaka uz poštivanje epidemioloških mjera. To je bio zahtjev i učitelja i roditelja. Ostaje obveza mjerenja temperature zaposlenika i da roditelji mjere djeci temperaturu.

Školska praksa se ponovno dopušta. Studenti pedagoških fakulteta moći će obavljati praksu pod jednakim uvjetima kao i zaposlenici u pojedinoj školi. Praksa učenika strukovnih škola dopušta se jer je bitan segment u strukovnom obrazovanju. Učenici se moraju pridržavati uputa samih firmi u kojima će provoditi školsku prasku. Na roditeljskim sastancima će se morati poštivati distanca od 2 m i nositi maske. Maske ostaju jedan od uvjeta za učenike od petog razreda nadalje ako nije moguće ispoštovati distancu od 2 m. Nošenje maske se preporučuje i kada postoji distanca. Ako je neki od učenika pozitivan, u tom slučaju ne treba čitav razred u samoizolaciju nego samo najbliži učenici. Tako bi se odlazak učenika u samoizolaciju smanjio- kazao je Fuchs, koji će nezadovoljstvo izraziti tek odazivom prosvjetnih radnika na cijepljenje koji je ostao na razini svega 50 posto.

Za ponedjeljak je najavio sastanak s ravnateljima škola kojima će biti prenesene upute o mjerama za ovu školsku godinu. Prosvjetni radnici ” trebaju nositi masku tijekom predavanja i cijepiti se. Zaštita radnika u tom smislu je dvojaka. -Postoji cjepivo i zaštitna oprema. Priče o obveznom cijepljenju i otkazima nisu baš primjenjive. Imamo 50 posto necijepljenih, ne znam gdje bismo našli 20-ak tisuća učitelja da zamijene one koji bi odbili raditi- naglasio je Fucks.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI