Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
crkveni kutak
Ilustracija: T. Huljić u reklami za 'Čokolino' (foto Facebook)

Bože pomozi:
Izvedena ‘prva pop misa u svijetu’ – ‘Misa Mediterana’ lakoglazbenog poduzetnika T. Huljića

Ilustracija: T. Huljić u reklami za 'Čokolino' (foto Facebook)

Inače ne bi izvještavali o djelovanju lakoglazbenog poduzetnika Tončija Huljića, a koji sa svojim uradcima već desetljećima snažno utječe na mentalno stanje slušateljstva, no čini se kako je to neizbježno. Zato ćemo se koristiti Hininim izvještajem o sinoćnjem događanju na Splitskom ljetu, nekoć uglednoj kulturnoj manifestaciji.

Naime, kako javlja Hina, sakralni pop koncert “Misa Mediterana”, autora Tončija Huljića i Hane Huljić, prva pop-misa u svijetu, premijerno je izvedena u sklopu Splitskog ljeta u petak kasno navečer na otvorenom prostoru Galerije Meštrović koji je bio ispunjen posjetiteljima koji su višeminutnim pljeskom nagradili protagoniste ove pop-mise.

“Misa Mediterana,” kako je obrazloženo, napravljena po svim postulatima liturgijske mise, spoj je mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda.

-Emotivna, istovremeno zabavna i introspektivna, “Misa Mediterana” jedinstvena je kombinacija duhovne i pop-glazbe. Iako temeljena na katoličkim zasadama vjerovanja, Misa je otvorena prema svakome jer, prema riječima autora, glazba pripada svima, navedeno je. – kako se ističe.

Ilustracija: T. Huljić u reklami za ‘Čokolino’ (foto Facebook)

Tonči Huljić je za Hinu rekao kako je iznimno zadovoljan izvedbom pop-mise i reakcijom publike, te da ga je na kreiranje ovog djela motivirala epidemija korone.

“Ovo je jedna od rijetkih pozitivnih strane korone, da sam radio za vrijeme korone i napravio dva sata glazbe,” rekao je Huljić. Dodao je kako je ovo djelo “bila neka narudžba, ali i moje uvjerenje u vjeru.”

Nije pojasnio o kakvoj je nekoj narudžbi bila riječ, niti zašto je to rijetka pozitivna strana korone.

U obraćanju publici tijekom koncerta Huljić je rekao kako su mnogi mislili da je napisao propovijed, ali je napisao klasičnu misu koja je otjelovljenje.

Pa ti vidi…

“Ono što bih ovog trenutka htio posebno naglasiti kad već govorim o otjelovljenju ove poruke – jaganjče Božji donesi nam mir,” rekao je Huljić.

Bože pomozi… – rekli bi ukratko vjernici.

Dakako, pop misu nisu mogli propustiti ni političari pa je predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) rekao  novinarima kako ga je na ovu predstavu pozvao Tonči Huljić.

“Očekivao sam s uzbuđenjem ovu pop misu jer se radi o jednoj novoj formi koju do sad nitko nije napravio. Gospodin Huljić i njegov tim kao vrhunski umjetnici spojili su duhovnost s pop-glazbom,” kazao je Jandroković (HDZ), u maniri upućenog glazbenog kritičara.

No nije on jedini, i izaslanik predsjednika Vlade na pop misi, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban (HDZ), je istaknuo kako će se ova pop-misa zahvaljujući Tončiju Huljiću prezentirati u cijelom svijetu.

“Jako mi se svidjelo jer Misa Mediterana je nešto što u glazbenom i duhovnom smislu nije viđeno na ovim prostorima,” ustvrdio je Boban (HDZ) i izrekao nepobitnu činjenicu.

T. Huljić nakon premijere ‘Mise Mediterana) foto HRT

Huljićevu misu je došao poslušati i nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji je istaknuo kako ga raduje što je Huljić prihvatio komponirati klasičnu misu prevedenu u moderni pop jezik.

“Vjerujem da je ovo prava stvar, jer ovo je jedna koncertna misa koja će se prihvatiti na svim stranama pošto govori univerzalnim jezikom. A s druge strane ovdje obuhvaća Mediteran – živost i dinamiku. Ja bih rekao da je ovo raspjevana i živa vjera,” poručio je vjerski dužnosnik Barišić.

Nešto drukčije stajalište imali su predstavnici drugih vjeroispovijesti i religijskih sistema koji su se iz nekog razloga također pojavili na ‘Misi Mediterana’: pravoslavni episkop dalmatinski Nikodim Kosović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Split Vahid Hadžić.

Episkop Nikodim je novinarima rekao kako mu je  “Misa Mediterana” zanimljiva ali i “malo strana ideja.”

“Kao pravoslavni episkop mogu reći da mi imamo malo drukčiji pristup sakralnoj muzici i svemu što je vezano za crkvu jer imamo stvari koje su propisane i vjekovima se drže i iz tog razloga malo mi je strana ideja da postoji popularan način izvođenja sakralne muzike,” rekao je episkop Nikodim.

Imam Hadžić je bio nešto umjereniji pa je rekao kako je njemu kao muslimanu i predstavniku Islamske zajednice zanimljivo slušati ostvarenje “Mise Mediterana”, te je, kao vjernik, zaključio kako vjeruje da mu je to bilo lijepo i korisno iskustvo. 

“Kod nas je nešto drukčije, ali ovo je zanimljivo i vjerujem lijepo i korisno iskustvo,” pojasnio je imam  Hadžić.

U izvođenju ove pop mise sudjelovalo je 50 izvođača među kojima je, osim samog autora, bila njegova kći Hana Huljić, zatim zbor i orkestar HNK-a Split, kojim je ravnao Jure Bučević, te solisti Lorena Bućan i Karlo Vudrić.

Prije ove pop-mise Huljić je hrvatsku javnost zaintrigirao i reklamom za Čokolino, koju možete vidjeti ispod ove rečenice.

I za kraj još nekoliko stihova koje je Huljić uglazbio, iz pera njegove supruge Vjekoslave.

Od rođenja, od davnina
mom si srcu boja vina
rodit ću ti ‘ćer i sina
živjet ćemo sto godina

+++

Ti si moj!
Moj napitak čarobni,
moj naslonjač udobni,
lijevoj desna cipela,
ljubav ogromna

+++

Ja sam ti bila privjesak,
što se sija, obmana il’ kopija,
tvome srcu, samo bižuterija…
Idi pa priznaj da sam ja,
sve u jednom, žena, majka,
žena – majka, kraljica!

+++

Okupaš me svojom sjenom
namažeš mi kruh sa džemom
učiniš me sretnom ženom
ne gnjaviš me teškom temom

+++

Bila bi nam lijepa beba,
moje oči, a na tebe cijela,
pa da iz kolica vire crte tvoga lica

 

(nastavlja se)

Ilustracija: T. Huljić u reklami za ‘Čokolino’ (foto Facebook)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI